TÜRKİYE'NİN EN SICAK SUYA SAHİP JEOTERMAL SONDAJ KUYUSU TÖRENLE ÜRETİME AÇILDI. Maden Teknik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün Alaşehir Kavaklıdere Jeotermal Ruhsat Sahasında Salihli Köseali Köyü'nde açtığı jeotermal kuyuda elde ettiği Türkiye'nin en sıcak kuyusu törenle üretime açıldı.
Genellikle 2 bin metrelerden çıkan jeotermal sular, arazinin yapısına göre 20 bin metreye kadar ulaşabilmektedir.
Balçova jeotermal sisteminde, yüzey ve derin kuyulardan elde edilen jeotermal üretim sıcaklığı 80°C-140°C arasında değişmektedir. Ortalama üretim sıcaklığı 115°C olarak kabul edilebilir.
İçinde su bulunmayan sıcak kuru kayalarda jeotermal enerji kaynağıdır. Jeotermal enerji genellikle yer içinden yeryüzüne kadar ulaşan çatlak ve kırıkların oluşturduğu zayıf zonları kullanarak yüzeylenen sulardan ya da özel açılan sondaj kuyularından elde edilmektedir.
Jeotermal kaynaklardan enerji elde edilirken kullanılan en yaygın yöntem, yeraltı sularının Dünya'nın merkezindeki yüksek sıcaklığın etkisiyle ısınması sonucu oluşan sıcak suyun ya da buharın sondaj yoluyla çıkarılmasıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Araştırmacılar jeotermal enerjinin gelişiminin, yeraltı stresini azaltarak, büyük deprem risklerini azaltacağını söylüyor.
Dünyadaki yüksek ısı akışı gösteren jeotermal kuşakların yeryüzündeki aktif fay hatları ile doğru orantılıdır.
Türkiye'de çalışmakta olan toplam 32 adet jeotermal enerji santrali bulunur. Santrallerin kurulu olduğu iller ve santral sayıları şöyledir: Aydın (20), Denizli(5), Manisa(5), Çanakkale (2). Ayrıca; Aydın'da 4, Manisa'da 2, Denizli'de 1 adet jeotermal santral kurma çalışmaları devam etmektedir.
Termal kaynaklar bakımından en zengin bölgenin 123 adet kaynak ile Ege Bölgesi, en zengin ilin ise 31 adet kaynak ile İzmir oldu- ğu tespit edilmiştir. Türkiye'deki termal kaynakların daha çok turizme dönük tedavi amaçlı kaplıca kullanımına yönelik olduğu görülmüştür.
Ülkemizin jeotermal potansiyeli oldukça yüksek olup potansiyel oluşturan alanların %78'i Batı Anadolu'da, %9'u İç Anadolu'da, %7'si Marmara Bölgesi'nde, %5'i Doğu Anadolu'da ve %1'i diğer bölgelerde yer almaktadır.
İçme Suyu. Her tür termal su içilebilir özellikte değildir, ancak içme suyu olarak da kullanılabilen termal su kaynakları mevcuttur. Bu suların içme suyu olarak kullanımı ile sindirim sistemini düzenlemek söz konusu olabilir.
JED tarafından paylaşılan bilgilere göre, jeotermal kaynaklı ısıtma yapılan en yüksek hane sayısı 38 bin 899 ile İzmir'in Balçova ve Narlıdere bölgelerindeyken, Afyonkarahisar Sandıklı'da bu rakam 30 bin, yine Afyonkarahisar'ın Ömer-Gecek bölgelerinde 25 bin 610 ve Kütahya Simav'da ise 18 bin 612.
"Su-Enerji-Gıda Bağlantısı: Tarım İçin Jeotermal Su" ismini taşıyan projeye, Ege Üniversitesi ve TÜBİTAK destek veriyor. Proje sonuçlandığında elektrik üretimi, ısıtma ya da turizm amaçlı kullanılan jeotermal sular, daha sonra zararlı maddelerden arıtılıp soğutularak bitkilere verilecek.
Haziran 2013'te araştırmalara başladıklarını açıklayan Ulutürk, "Kısa süre önce 950 metre derinlikten 70 derece sıcaklığında termal su çıkardık. 650 metre derinliğe sahip ikinci kuyudan ise 80 derece sıcaklığa sahip su bulduk. Saniyede 150 litre kapasiteye sahip.
"Sinanpaşa ilçemize bağlı Nuh köyümüzde, ülkemize faydalı olabilecek sıcak suyu bulduk. Burada 620 metre derinlikte bulduğumuz sıcak su, 71,50 derece ve saniyede 20 litreden yukarıda bir debide akıyor. Aslında, 700 bandına inildiğinde de suyun sıcaklığının 80 derecenin üzerine çıkacağını düşünüyoruz.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Ülkemizde kaplıcalar denilince ilk akla gelen şehir Yalova oluyor. Yalova genelinde termal sular oldukça şifalı ama şehirdeki en popüler kaplıcalar arasında ilk sırayı Armutlu Kaplıcası alıyor.
Afyon, Türkiye ve termal kelimelerini yan yana konulduğunda akla ilk gelen şehrimiz. Kaplıcalar bakımından oldukça zengin bir coğrafyada bulunan şehirde 60 dereceyi aşan termal sular bulunuyor. Bu özelliğiyle de ülkemizin en sıcak kaplıcaları arasında ve yerli yabancı binlerce turisti ağırlıyor.
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Yatağan Termik Santrali Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta, 1.163.000 m2 lik alan üzerinde kurulu Türkiye'nin on birinci büyük termik santralidir.
Türkiye'de bulunan elektrik santrallerin kurulu gücü 100.667 MW'dır. Kurulu güç olarak en yüksek kapasiteli il İzmir, en düşük kapasiteli il ise Kilis'tir.
Jeotermal üretimde, 1) basılan suyun tetiklediği depremler 2.0 ile 5.0 büyüklüğü arasında değişmektedir. Atık su depolama etkinlikleri, 2) ise 3.0 ile 5.0 büyüklüğünde depremler tetikleyebilmektedir.
Ülkemizde yer alan jeotermal enerji santrallerinde ki kurulu gücün yaklaşık % 25 Denizli ilinde bulunan jeotermal enerji santrallerinde üretilmektedir.
Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da depremler gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri