Saç biti genellikle küçük çocuklarda ve okul çağındaki çocuklarda görülmektedir. Çocuğunuzun saçının ya da evinizin ne kadar temiz olduğu, çocukların ve ailelerin nerede yaşadığı, oynadığı veya çalıştığı risk açısından önemli değildir.
Saçlarında bitlenme olan birisinin yatmış olduğu yastığa başka birisi yatarsa, kullanmış olduğu tarağı, tokayı, başörtüsünü, şalı vb. saç ile temas eden herhangi bir nesneyi başka birisi kullanırsa saç biti bu nesneler üzerinden insana bulaşabilir. Saç biti insan vücudu dışında 24 saat yaşayabilir.
Bit (çoğul: bitler) yaklaşık olarak Phthiraptera takımından, 5.000 türü bulunan kanatsız böceklerdir. Bitler tek delikliler, pangolinler, yarasalar ve memeli deniz hayvanları dışındaki her tür kuşlar ve memelilerde yaşayabilen sıcakkanlı zorunlu parazitlerdir. Bitler tifüs gibi hastalıkların taşıyıcısıdırlar.
Bit 3-10 yaş kız çocuklarında daha fazla görülür
Bitlenme her insanda, her coğrafyada, her yaş grubunda oluşabilen, bulaşıcı kaynağı insan olan bir hastalıktır. Etkeni bir parazittir. İnsanlarda yerleşim yerine göre; “baş biti”, “vücut biti” ve “kasık biti” olarak üç tür bitlenme görülmektedir.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
İlgili 22 soru bulundu
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Bit Kaç Günde Geçer? Uygulanan uygun tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün aralığında bitten temizlenilebilir.
Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır.
Baş bitinde en çok etkilenen bölgeler ense, şakaklar ve kulak arkalarındaki saçlı deridir.
Saç biti çoğunlukla çocuklarda bulunur. Çocuklar birlikte oynarken veya kucaklaştıklarında yani yakın fiziksel temas yoluyla bulaşır. Bazı insanlar saç bitinin kötü hijyenin bir sonucu olduğunu düşünür. Ancak bitler kanla beslendikleri için saçın temiz ya da kirli olması fark etmez.
En İyi Bit Şampuanı Hangisi? Bu sorunu yaşıyorsanız ve en iyi bit şampuanı araştırmasına geçtiyseniz, alanında en çok tercih edilen ürün Paranit Bit Şampuanı olacaktır. 2 yaşından itibaren çocuklarda ve yetişkinlerde kullanıma uygun formüle sahiptir.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Bu uygulama sonrasında saçtaki bitler, büyük oranda etkisiz hâle gelir. Ancak her bit şampuanı, bu canlının yavrusu olan sirkelere etki etmez. Kimyasallara karşı dirençli bir yapısı olan sirkelerin giderilmesi için tasarlanmış özel kimyasallar bulunur.
Saçtaki parazitleri hızlıca yok etmek için tercih edilen ürünler kafur, kişniş ve mentol gibi doğal bileşenler içerir. Özellikle okul çağındaki çocuklar bitlerin saçlarına girmesini engelleyen çeşitleri tercih etmektedir. Bit tokası fiyatları ürünün özelliklerine ve malzeme kalitesine göre belirlenmektedir.
Kafur, zaman içinde etkisini kaybediyor ancak tokalar bir yıl boyunca bitlere karşı etkili olabiliyor. Tokayı kullanan kız çocukları, bit konusunda oldukça rahatlar' dedi.
Saç biti uçamaz ve zıplayamaz. Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür. Bu sürede dişi bitler günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı genellikle geceleri saç diplerine bırakır. Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler tipik olarak başın arkasında enseye yakın ve kulakların arkasında yerleşirler.
Bit temizliğinde kullanılan tarak, toka ya atılmalı ya da bit şampuanı ile iyice temizlenmelidir. Kullanılan giysi, çarşaf vb. sirkeli suda bekletilmeli ardından yüksek ısıda yıkanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise bir torbaya koyulup ağzı sıkıca bağlanmalıdır ve 3-4 hafta kapalı şekilde bekletilmelidir.
Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır.
Tedavi sonrasında kaşıntı devam edebilir; ancak bu her zaman sorunun devam ettiği anlamına gelmez. Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir.
Sırf, “sınıfta bitli çocuk var” diye diğer çocukların tedavi edilmeleri, bitlerin ilaçlara karşı direnç kazanmalarından başka bir işe yaramaz. Tedavide; Permetrin, Kwellada gibi ilaçlar uygundur. 10 gün ara ile 2 defa uygulama yeterlidir. Bit tarağı ile “ıslak tarama” da çok etkilidir.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
1) Vazelin
Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün. Belirli bir müddet beklettikten sonra bit tarağı yardımı ile birlikte taramaya başlayın. Daha sonra bu şekilde 15 dakika bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri