Ülkemizde 30 kara, 8 demiryolu, 101 deniz ve 64 hava olmak üzere toplam 203 hudut kapısı bulunmaktadır.
Türkiye'nin en uzun kara sınırı Türkiye-Suriye sınırıdır. Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırı toplamda 877 km dir. Türkiye sınır kapıları arasında en fazla hudut kapımız Suriye iledir.
Bakü Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, 17,7 kilometrelik hatla Azerbaycan'ın Türkiye ile tek kara sınırını barındırıyor ve adeta Türkiye'den Türk dünyasına açılan kapı görevini üstleniyor.
Kitaba genel bakış Türkiye ve Komşu Ülkeler Coğrafyası denildiğinde, Türkiye ile birlikte, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye gelir.
Van'ın İran'a açılan iki sınır kapısı bulunuyor: Biri Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı, diğeri Başkale'deki Gelincik (Xanesor) Sınır Kapısı. Ancak 1990 yılından beri Gelincik Sınır Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle sınır üzerindeki tüm işlemler Kapıköy Sınır Kapısı'nda gerçekleşiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'nin komşu olduğu ülkeler; Yunanistan, Bulgaristan, Suriye, Irak, İran, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'dır. Türkiye'nin; Gürcistan ile 3, Irak ile 2, İran ile 3, Suriye ile 13, Ermenistan ile 2, Bulgaristan ile 3 ve Yunanistan ile 3 sınır kapısı bulunmaktadır.
Bu durumda komşu ülkeler kategorisine Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan müteşekkil kara komşularının yanısıra, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya, Moldova (denize çıkışı olmasa da), Libya, Mısır, İsrail ve Lübnan'ı da dahil etmek gerekecektir.
İpsala Sınır Kapısı Türkiye'nin Yunanistan'a açılan önemli kapısıdır. Türkiye'nin önemli gümrük kapılarından birisi olan İpsala Sınır Kapısı geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenlemelerle oldukça rahat ve çağdaş bir görünüme kavuştu. Pazarkule Sınır Kapısı Türkiye'nin Yunanistan'a açılan ikinci sınır kapısıdır.
Deniz sınırı olarak Ohotsk Denizi ile Japonya, Bering Boğazı ile bir ABD eyaleti olan Alaska ve Karadeniz ile Türkiye ile de komşudur.
Iğdır ülkemizin üç ülke ile sınır kapısı olan tek ili konumundadır. Bu kapılardan sadece Azerbaycan''''''''a bağlı Nahçivan Muhtar Cumhuriyeti ile olan sınır kapısı açıktır. İlin yüzölçümü 3,539 kilometre karedir. Iğdır dünya coğrafyasında eşine ender rastlanabilecek bir özelliğe sahiptir.
Azerbaycan-Türkiye sınırı 13 kilometre ile Türkiye'nin en kısa sınırıdır. İki ülkenin kara sınırları Aras Nehri boyunca uzanır ve biter.
Anlaşma gereği Türkiye sınırındaki Bab El-Selam (Öncüpınar) ve Er-Rae (Ceylanpınar) sınır kapıları da açılacak. Halen tek açık sınır geçişi ise Cilvegözü sınır kapısından yapılabiliyor.
Batı, güney, güneydoğu, doğu ve kuzey doğuda yer alıp sınır kapısı bulunan iller şunlar: Edirne, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Kars, Iğdır ve Artvin.
Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye ile sınır komşusudur. Güneyini Kıbrıs ve Akdeniz, batısını Ege Denizi, kuzeyini ise Karadeniz çevreler.
Özbekistan, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur.
İki ülke arasında bulunan 325 kilometrelik sınırda biri demir yolu biri kara yoluyla olmak üzere iki sınır kapısı yer alıyor. Gümrü kentini Türkiye'ye Akyaka Demiryolu Sınır Kapısı bağlarken, Iğdır'da da Alican Karayolu Sınır Kapısı bulunuyor.
Gürcistan'ın en büyük şehirleri, Tiflis ve Batum. Her iki şehir, tarihi yapıları ile gezginleri kendine çekiyor.
Batum (Gürcüce-Lazca: ბათუმი / Batumi), Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 (2020 sayımı) olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir. Subtropikal bir bölgede yer almaktadır.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
Türkiye'den karayolu ile Yunanistan'a geçişin olduğu ana yollar; İpsala Sınır Kapısı'nın olduğu ve Pazarkule Sınır Kapısı'nın bulunduğu 'dir. Yine Uzunköprü Sınır Kapısı'nın bulunduğu hat üzerinden 1953 yılından bu yana aktif olarak demiryolu ile ulaşım mümkündür.
Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı.
Türkiye – Suriye sınırı 877 km uzunluğunda olup, Türkiye kara sınırlarının % 31,8'ini oluşturur. Aynı zamanda Suriye ile sınırı bulunan Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis illerimiz arasında en uzun kara sınırı 276,9 km (%31,5) ile Hatay iline aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri