Derz temizliğinde kullanılan kimyasallar (tuz ruhu, özel solisyonlar vb.) hızllı ve etkili çözüm sunar ancak derzlerin ömrünü kısaltır çünkü derz aralarını eritecek güçtedirler. Eğer derz dolguları erirse banyoda su sızdırma problemine neden olabilir.
Derz dolgularının zarar görmemesi için çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücü gibi temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır.
Doğal yöntemler arasında ise sirke öne plana çıkar. Bolca kullanacağınız sirke, sizi biraz uğraştırsa da neticede etkili olacaktır. Kurumuş derz dolgularını temizlemek adına derz kazıyıcılardan yardım alınabilir. Çeşitli genişlikte üretilen kazıyıcılar ile dolguları temizlerken yüzeye zarar verilmemelidir.
Saf sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içine dökülür. Derz ve dolgu olan kısımlardaki kir lekesi dikkate alınarak püskürtülür. Bu şekilde belli bir süre bekletilerek kir lekesi yumuşaması sağlanır. Derz temizliği için ardından diş fırçası ile fayans da dâhil olmak üzere ovalanır.
Evde olan her malzemeyi fayanslara uygulamamak gerekiyor. Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir.
İlgili 33 soru bulundu
Karbonat, sirke ve limon suyu ile derz temizliği: Karbonatı su ile macun yapabilir, sirke ya da az miktarda çamaşır suyu ile karıştırarak derz aralarını beyazlatabilirsiniz. Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz.
Kullanım Talimatı Tuvalet, banyo, lavabo vb. yüzeylerin temizliğinde kullanılır. Temizlenecek yüzeye yeteri miktarda dökülerek yüzeye yayılması sağlanır, 5-10 dakika sonra bol su ile durulanır. Metal yüzeylere uygulamayınız.
Bir kabın içerisine yarısına kadar ılık su doldurup üzerine çamaşır suyunu ekleyin. Eğer derzlerinin çok kirliyse çamaşır suyu miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Yine diş fırçası ya da sünger yardımı ile derz aralarını bu şekilde temizleyebilirsiniz.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Banyo fayans ve derz aralarının temizliği için çözüm: Porçöz'üm! Porçöz Banyo Sprey fayansınızı temizler, kirden eser bırakmaz!
zarar vermiyor. boş bir camsil şişesine doldurup fayanslara sıkmak suretiyle rahatlıkla kullanılabilir.
Derz dolgularının zarar görmemesi için çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücü gibi temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir.
Hidroklorik asit tipik bir asit özelliği olarak çinko, demir, magnezyum ya da alüminyum gibi birçok metale etki ederek, hidrojen açığa çıkarır.
Ev hanımları tuvalet ve lavabo tıkanıklığını açmak için tuz ruhu kullanırlar. Fakat birçok kişinin tuz ruhunun zararlarından haberi bile yoktur. Tuz ruhunun en yaygın bilinen zararı solunum yollarına zarar verdiğidir. Aynı zamanda tuvaletten dökülen bu kimyasallar, borulara zarar verebilmektedir.
Beyaz sirkeyi bir kap içerisine döktükten sonra aynı oranda ılık su ilave etmeniz sonucunda fayanslarınızı sünger yardımıyla karışımla silmeniz yeterli olacaktır ki sirkeli su ile sildikten sonra durulamayı unutmayınız.
Gereğinden fazla kullanılan çamaşır suyu derz aralarının sararmasına neden olabilir.
Fayans üzerindeki çimentoyu sökme
Ok-103 beton sökücü ürün kullanarak fayans üzerinde kurumuş halde bulunan çimento lekesi ya da kalıntılarını kolay ve hızlıca sökebilirsiniz. Ürünü herhangi bir spreyer (fıs fıs) ya da bez yardımı ile sorun yaşanan alana uyguladığınızda ürün çimento lekesi ile tepkimeye girmektedir.
½ fincan beyaz sirke ile ¼ fincan ılık suyu kaseye dökün ve karıştırın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz bu çözelti karışımı derz aralarına püskürtün ve 15-20 dakika bekleyin. Ardından fırça ya da bir sünger yardımıyla iyice ovun ve durulayın.
Sirke. Yeni yapılan fayansların üzerindeki kurumuş derz dolguyu temizlemek için su ve sirke karşımını kullanabilirsiniz. 4 ölçek sıcak su ve 1 ölçek elma sirkesini karıştırın. Bu karışıma batırılmış olan yumuşak bir bez ile fayansları silin.
Derz üstüne derz olur mu? Mermer fayans gibi yüzeylerde kullanılan derz dolgularını sökmek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır.
Hidroklorik asit ile temizlik
Zahirli olmasına rağmen hidroklorik asit ( tuz ruhu ) kireç sökücü olarak kullanılan etkili yöntemlerden biridir.
Normal lavabo açıcılardan farklı olarak, tuz ruhu pimaş borularının doğrudan delinmesine sebep olur. Lavabo açıcı kullanıldığında, plastik olan pimaş boruları ısınarak önce büzüşürdü. Sık kullanım sonucu büzüşen borular erimeye başlardı. Tuz ruhu kullanımında ise pimaş boruları büzüşmeden delinir.
Mermer, fayans ve marley gibi yüzeyleri beyazlatmak için tuzruhu ve çamaşır suyunun karıştırılarak kullanılması sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğunu anlatan Dr. Nacaroğlu, "Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri