TRG-230-iHA füzesinin test sırasında Baykar'a ait Akıncı TİHA'dan ateşlendiği açıklandı. Roketsan tarafından yapılan açıklamada ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin başarıyla vurulduğu belirtildi.
Menzilli Balistik Füzesi (SRBM) test atışı gerçekleştirdi. Menzil: 500-1000 km.
Rusya: Rusya, hipersonik füze konusundaki çalışmalarıyla öne çıkıyor. Çin: Çin, hipersonik füze geliştirme alanında da etkili bir aktör haline geldi. ABD: ABD, hipersonik füze teknolojileri üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Fransa: Fransa da hipersonik füze programları üzerinde çalışıyor.
İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füzesi, 150+ kilometre menzile sahiptir. Füzenin etkili menzili, bırakıldığı hız ve irtifaya bağlı olarak değişmekle birlikte 150 kilometredir.
İlgili 31 soru bulundu
Böylece TAYFUN Türkiye'nin 300 kilometreden uzun menzilli olarak dünya kamuoyuna duyurduğu ilk füze oldu” diyor. Test neden Sinop yerine Rize'den yapıldı? Türkiye'nin uzun menzilli füze testleri için bugüne kadar ağırlıklı olarak Sinop'un kullanıldığını biliyoruz. Ancak bu kez test Rize'den yapıldı.
Hipersonik füzelerin, subsonik ve süpersonik füzelerden çok daha yüksek hıza ve etkiye ulaşması beklenmektedir. Ağır savunma araçlarını, kolaylıkla yok edebilecek güce sahip olması beklenilen hipersonik füzeler, yüksek caydırma yeteneğine sahip füzelerdir.
Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. 2 batarya ve 192 füze bulunmaktadır.
Ayrıca 5 mach ve üzeri hızlarda uçmak için tasarlanmış uçaklara hipersonik uçaklar denir. North American Aviation tarafından üretilen X-15 ve NASA tarafından henüz geliştirilmekte olan X-43 bunlara örnektir. Bugüne kadar yapılan araçların tamamı deneyseldir.
1500 KM MENZİLLİ CENK FÜZESİ İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ !
Türkiye'nin yerli balistik füzesi Tayfun'un 2. test atışı Rize-Artvin Havalimanı'ndan başarıyla gerçekleştirildi.
Türkiye'nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN, "kısa menzilli balistik füze" olarak Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlayacak. Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER ise 100 kilometrenin üzerindeki menzili ile yüksek irtifa, uzun menzil hava savunmanın belkemiğini oluşturacak.
Topol RS-12m, Rus yapımı dünyanın en uzun menzile sahip (10.000 km) karadan karaya balistik füzesi. 3 kademeli olup hedefine sabit bir noktadan yaklaşmaz; yani istediği yerden istediği zaman atış yapabilir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.
Bir roket astronotik amaçla kullanılıyorsa taşıyıcı veya fırlatıcı adını alır. Askeri amaçla kullanılıyorsa yani taşıdığı yük tahrip amaçlı ise füze adını alır. Füzeler hem saldırı hem de savunma amacıyla kullanılabilirler. Örneğin alçak irtifa hava savunma gayesiyle geliştirilmiş sistemler mevcuttur.
BORA Füze Sistemi
Roketsan tarafından şuana kadar 72 adet BORA Füzesi, 3 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA), 6 adet Fırlatma Aracı (FA), Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Günümüz savaş uçaklarının büyük kısmı süpersonik uçaklardır. F-16 bunlara örnektir.
Örneğin, deniz seviyesinde, 1 atm basınçta ve 15oC hava sıcaklığında 1 Mach = 1226,5 km/saat (340 metre/saniye) olarak belirtilir. Yerde ses hızı göğe oranla daha yüksek değerdedir. Yerden yükseldikçe hava sıcaklığı düşer.
3M22 Zircon veya 3M22 Tsirkon (Rusça: Циркон, NATO rapor adı: SS-N-33) olarak da yazılır, şu anda Rusya tarafından üretilmekte olan bir scramjet destekli, manevra kabiliyetine sahip hipersonik gemisavar seyir füzesidir.
Patriot sisteminin özellikleri
Menzil: Yaklaşık 160 km. Hedef: Patriot füzesavar sistemi uçakları, taktik balistik füzeleri, cruise füzelerini ve insansız uçakları vuracak şekilde tasarlandı. Kullanımı: Patriot'larda ayrı ayrı ateşlenebilen füze bataryaları bulunuyor.
Türkiye'nin elindeki bir diğer balistik füze ise Yıldırım olarak da bilinen 150 kilometre menzilli J-600 füzeleri. Bunun yanı sıra Türkiye'nin elinde menzili 120 kilometreye kadar çıkan Kasırga olarak da bilinen TRG-300 dışında TR-122, TRB-122, TRG-122, TRLG-122, TRG-230, TRLG-230 gibi topçu roket sistemleri var.
Boeing Co. (BA.N) tarafından üretilen Minuteman III, ABD ordusunun stratejik cephaneliğinin anahtarı olarak kabul ediliyor. Ortalama 6 bin mil (9 bin 660 km) menzile sahip ve saatte yaklaşık 15 bin mil (24 bin km) hızla hareket eden füze, sertleştirilmiş yeraltı silolarına yerleştiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri