Gastronominin Başkenti Gaziantep UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Anlı Şanlı Antakya Hatay Mutfağı
İşte UNESCO Yaratıcı Şehirler listesinde Türkiye'den ikinci gastronomi kenti.
Afyonkarahisar'ın öne çıkan ürünleri, kaymak, sucuk ve lokumun yanı sıra yöresel yemekleri de ağızları tatlandırıyor. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AA muhabirine, kentin UNESCO tarafından dünyada 56, Türkiye'de de üçüncü gastronomi şehri olarak belgelendirildiğini söyledi.
Adana: Lezzet Şöleni. Gastronomi şehri denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri oluyor. Birbirinden farklı ve çeşitli lezzete ev sahipliği yapan Adana'da denemeniz gereken pek çok lezzet yer alıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Çok kültürlü olmanın etkilediği alanlardan biri de gastronomidir. 8000 yıllık tarihi birikime sahip Hatay'da, her bir medeniyetin, dinin, yaşanmışlığın getirmiş olduğu çeşitlilik yöreye has bir yemek kültürünün ve yöreye özgü lezzet yelpazesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Geleneksel lezzetlerin tüm dünyada tanınmasına öncülük eden online seyahat ve gastronomi rehberi TasteAtlas'ın belirlediği dünyanın en iyi yeme içme listesinde Gaziantep mutfağı 9`uncu sırada yer aldı.
Gaziantep'in İpek Yolu ve mevcut yaşamış kültürlerin dışında diğer adıyla Baharat Yolu diye tanımlanan ve önemli bir kervan yolu üzerinde bulunması Gaziantep mutfağının bu kadar zenginleşmesine sebep olmuştur.
Türkiye'den 2015 senesinde Gaziantep, 2017 senesinde ise Hatay “Gastronomi Şehri” ismiyle Yaratıcı Şehirler Ağında yer almıştır (en.unesco.org, 2020).
Diyarbakır'ı cazip kılan bir başka değer, şehrin zengin mutfak kültürüdür. Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı farklı medeniyetlerin yanı sıra İpek Yolu güzergahında olmasından dolayı oluşan kültürel zenginlik Diyarbakır mutfağını özel kılmaktadır.
Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen dört kenti Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar ve son olarak Kayseri'nin birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Türkiye'nin dünyaya kazandırdığı, Türkiye denince akla ilk gelen lezzet olan Türk Kebabı, dillere destan olan çeşitleri ile Türk mutfağının mihenk taşıdır.
Çin Mutfağı:
Çin mutfağı, zengin ve çeşitli bir mutfaktır. Pekin ördeği, dim sum, wonton gibi lezzetler, dünya genelinde tanınır. Çin yemekleri, dengeli tatlar, renkler ve dokularla karakterizedir. Çin mutfağı, dünyanın en eski ve en zengin mutfaklarından biri olarak kabul edilir.
İtalyan Mutfağı
Dünya mutfakları denildiğinde ilk akla gelen, İtalyan mutfağıdır.
Burada sıraladığımız şehirler dışında Trabzon, Şanlıurfa, Mersin, Balıkesir, Bursa ve Konya da ülkemizin gastronomi şehirleri arasında sayılabilir.
Mardin mutfağı farklı kültürel değerleri barındırıp, kendi değerleriyle harmanlayan zengin ve çok renkli bir yapıya sahiptir. Ancak bu mutfağın ziyaretçilere sunulamaması veya yanlış şekilde sunulması yüksek potansiyeli olmasına rağmen Mardin'de gastronomi turizminin gelişmesine engel olmaktadır.
Gaziantep'in Neyi Meşhur? Katmer, baklava, beyran, yuvalama, nohut dürüm, simit kebabı, ekşili köfte, Antep fıstığı... Bunların hepsi Gaziantep'te tatmanız gereken olmazsa olmaz lezzetlerden.
Gaziantep En Meşhur Yemekleri
Gaziantep'in en meşhur yemekleri arasında Ali Nazik kebabı, patlıcan kebabı, batma kaymak ve lahmacun bulunmaktadır. Aynı zamanda ayva kebabı, elma kebabı, içli köfte, firik pilavı, nohut dürüm, simit kebabı, pirpirim aşı ve Antep fıstıklı şekerli böreği oldukça bilinir.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Hatay şehri denildiğinde aklımıza ilk gelen tatlı künefedir. Onlarca çeşidi olan künefenin ana vatanıdır Hatay. Ancak yöresel başka başka tatlıları da vardır Hatay'ın. Antakya kömbesi, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları da Hatay yöresine has tatlılardır.
Son olarak Nevşehir ve Tokat illeri 'Gastronomi Şehri' olarak UNESCO Ulusal Liste'sine dahil edildiler. Böylece 2021 de Adana, Balıkesir, Diyarbakır, Kayseri, Konya, 2023'teNevşehir ve Tokat olmak üzere toplam 7 şehir ulusal listeye alınmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri