murad / murâd / مراد / مُرَادْ İstenerek, ümid ederek beklenen. Arzu edilen şey.
mader / mâder / مادر
Birşeyin çıktığı yer; kaynak; ana.
Murad etmek, özellikle halk dilinde yaygın olarak kullanılan bir tamlamadır. Murad etmek, bir şeyi çok istemek, onu dilemek ya da kendine amaç edinmek gibi durumlar için kullanılır.
Sözlükte “çıkış yeri, çıkılan yer” mânasına gelen mahrec kelimesi Osmanlılar'da daha çok “mahreç mevleviyeti, mahrec-i aklâm, mahrec-i mekâtib-i askeriyye” gibi terkipler içinde kullanılır.
Var olmayan anlamında felsefe ve kelâm terimi. Kelâm ve felsefede “varlık” kavramının karşıtı olarak kullanılan terim.
İlgili 38 soru bulundu
Ma'dûm, yokluk anlamında kullanılan bir kavramdır.
ma / mâ / ما / مَا
Su.
HARFLERİN MAHRECLERİ مخارجُ الحروفِ Mahrec (اَلْمَخْرَج) sözlükte, çıkış yeri anlamında olup, çoğulu mehâric (اَلْمَخَارِجُ )'dir. Tecvîd ilminde harfin çıktığı yere mahrec denir.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
Zarar, ziyan, kayıp.
Bir erkek ismidir. Arapça kökenlidir. Arapça "murad" kökünden Türkçeye geçmiştir. Arapça rwd kökünden gelen murād (مراد), "istenen şey, dilek" sözcüğünden alıntıdır.
Murad, istek, arzu demektir. Tasavvufta ise Murad, seçilmiş kimse demektir.
Mutat kelimesi TDK sözlüğünde alışılmış, alışılmış olan ve alışıla gelen olarak açıklanmaktadır. Bu kelime, aynı zaman aralıklarında ve aynı sıklıkta yapılan ve birbirini tekrar eden faaliyetler bütünü olarak da açıklanabilmektedir.
Mürşid, ermiş, evliyâ. Hakkın nuru ile Cenab-ı Hakk'ı bilen.
Osmanlıca kaleme almış metinlerde ''Meger'' şeklinde yazılan bu sözcük, halbuki ve aslında anlamına gelir. Bağlaç görevinde kullanılan meğer kelimesi, iki cümleyi birbirine bağlar. Kelimenin meğerki ve meğerse şeklindeki kullanımı da yaygındır.
Sözlükte "hazır bulunulan yer, huzur" anlamına gelen mahzar (mahdar) kelimesi, fıkıh literatüründe "taraflar ve şahitlerinin hâkim huzurunda dava ile ilgili olarak sundukları bilgi ve delillerin, ikrar, yemin veya inkârın kaydedildiği belge ve defter" mânasında kullanılmıştır.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
müşahid / müşâhid
Gören, şahid olan.
müeyyid / مُؤَيِّدْ
Te'yid eden. Doğrulayan. Sağlamlaştıran. Yardım eden.
Beş yerden çıkar: 1- Cevf (Ağız boşluğu): Burada bir mahreç vardır. 2- Halk(Boğaz): Üç mahreci vardır. 3- Lisan (Dil):On mahreci vardır. 4- Şefeh (Dudaklar) :İki mahreci vardır. 5- Hayşum(Geniz): Bir mahreci vardır.
Mahreç İşareti
birini sağlaması halinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır: Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması. Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması. Geleneksel ürün adına örnek olarak, baklava, lokum, höşmerim, pastırma vb. ürünler verilebilir.
Mahreç, Arapça'da "çıkış yeri" anlamına gelir. Kuran-ı Kerim okuyuşunda ise mahreç harflerin çıkış yerlerini, telaffuzunu ifade eden bir kavramdır.
mail / maîl / mâil / مائل
Eğri. Meyilli. Hevesli. İstekli.
"Ma" Arapça`da su anlamındadır. Ma`i ise suya ait, sudan gelen demek. Eski Türkçe`de ise "çakır" ve "gök" sözcükleri mavi anlamını karşılamakta olup, günümüzde de yine mavinin tonlarını ifade etmek için kullanılır.
Mezâk - مذاق
خالص نیست. ممذوق الود. (از متن اللغة).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri