Talas Muharebesi Türkler ile Müslüman Araplar tarihte ilk kez ittifak oluşturdular. 751 yılında Talas Irmağı kenarında gerçekleşen savaşta Arap ve Türk orduları Çinlileri ağır bir yenilgiye uğrattılar. Talas Muharebesi, Türk-Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur.
Tarihte Türkler ve Arapların ilk karşılaşması ise çok daha öncelerine, 7. yüzyıla dayanır. Hz. Ömer döneminde Müslüman Araplar 642'de Nihavent Savaşı'nı kazanarak, İran'daki Sâsânî devletine son verendi. Daha sonra Araplar, doğuya doğru ilerlediler ve Ceyhun nehrine ulaştılar.
Halife Ömer Dönemi
Ömer zamanında Orta Asya Türk-Arap münasebetleri başlamıştır. Nihavend Savaşı'nı 642 yılında kazanarak İran'daki Sasani hakimiyetine son veren Müslüman Araplar, doğuya doğru ilerlediler ve Ceyhun nehrinin ötesinde Türkler ile karşılaştılar.
Türklerin Araplarla ilk münasebetleri 7. asırda başlamıştır. Sonraki asırlarda münasebetler de Türklerin Arap coğrafyasındaki sayısı ve etkinliği de artmıştır. Nitekim, 1250 yılında Mısır merkezli Memluk devletinin kurulması ile Arap coğrafyasında Türk egemenliği başlamıştır.
Talas Savaşı 751 yılında Çin Orduları ile Müslüman Araplar ve Karluk Türkleri arasında gerçekleşmiştir. Talas Savaşı, Müslüman Araplar ile Karluk Türklerinin Çin Orduları karşısında zafer kazanmış olduğu bir savaştır.
İlgili 16 soru bulundu
Hazar devletinin girmiş olduğu en önemli savaşlardan olan Belencer Savaşı Türkler ile Müslümanlar arasında gerçekleşmiş olan ilk savaş olarak bilinmektedir.
Belencer Muharebesi, 652 yılında (653) İslam Halifesi Osman ile bir Türk devleti olan Hazarlar arasında gerçekleşen, Türkler ile Müslümanlar arasında yapıldığı bilinen ilk muharebedir. Savaş Hazarlar'ın galibiyeti ile sonuçlanmış, Abdurrahman bin Rebîa bu savaşta ölmüştür.
Kuteybe bin Müslim ayrıca Nizek Tarhan'ın çocukları dahil ailesi ve silah arkadaşlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce insanın boynunu vurdurdu. Bir rivayete göre ise boynu vurdurularak öldürülen insanların sayısı 12.000 idi.
Talas Muharebesi
Türkler ile Müslüman Araplar tarihte ilk kez ittifak oluşturdular. 751 yılında Talas Irmağı kenarında gerçekleşen savaşta Arap ve Türk orduları Çinlileri ağır bir yenilgiye uğrattılar. Talas Muharebesi, Türk-Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur.
Hicaz-Yemen Cephesi, halk arasında Yemen Cephesi adıyla da anılır.
Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar. Kafatası yapısı brakisefal (geniş kafalı) olan Türklerin, kendilerini başka ırklardan ayıran antropolojik özellikleri vardır.
Bu bölgede bulunan Arap ülkeleri isimlerini şu şekilde sırlayabiliriz; Cezayir, Bahreyn, Komor Adaları, Djibouti, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Moritanya, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen.
Tarihi açıdan Türklerin İslam'ı tanımaya başlamalarında 751 tarihinde gerçekleşen Talas savaşı bir anlamda milat kabul edilir.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur.
Dolayısıyla Cengiz Han yalnızca bir komutan değil; aynı zamanda devlet kurucu, kanun koyucu, teşkilatçı ve psikolojik savaş taktiklerini çok etkili şekilde kullanan bir yöneticidir. Anahtar Kelimeler: Cengiz Han, Moğol, Fatih, Çin.
Emevîler'in en önemli kumandanlarından biri olan Kuteybe, bir türlü kontrol altına alınamayan Horasan ve Mâverâünnehir'de Emevî hâkimiyetini pekiştirmiş, ülkesinin doğu sınırlarını Çin hudutlarına kadar götürmüştür. Cesareti, dehası ve edebî kişiliğiyle meşhur başarılı bir devlet adamıdır.
Arapların soyu
Baide ile kastedilen Arap yarımadasında yaşamış ve İslamiyet öncesinde nesilleri tükenmiş olan Arap kabilelerdir. Bu kabilelerden bazıları Âd, Semûd ve Amâlika'dır. Bakıye Arapları ise Arapçayı Baide Araplarından öğrenmiş olan Ya'rub bin Kahtan oğulları ve Mead bin Adnan oğullarıdır.
Araplara göre 1967 savaşının sebebi; “İsrail'i çeviren Arap Devletlerinin topraklarına karşı” İsrail tarafından gerçekleştirilen “zalim saldırı ve kışkırtma” hareketleriydi. Araplar savaşın en önemli sebeplerinden biri olarak 1948 yılından beri var olan “Arap mülteciler meselesi”ni göstermekteydi.
Savaş, 1949 yılında, İsrail'in Arap komşularıyla ateşkes anlaşmaları imzalamasıyla sona erdi.
Türklerin İslamiyeti kabul etme nedenleri arasında; erken dönemde Gök-Tanrı inancıyla İslamiyetin arasında benzerliklerin bulunması, Emevilerin Türkistan coğrafyasında fetihlerle İslamiyeti yayması, Anadolu coğrafyasında ise tasavvuf inancının yanı sıra tarikatların, tekke ve zaviyelerin İslamiyeti yayma çalışmaları ...
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri