“Kışın portakal, Yaz aylarından daha fazla bulunur.” “Yeni kitabı da eski kitabı kadar güzeldi.” “Yılın en güzel resmi benimki seçildi.” “Yeni kitaplar, eski kitaplara göre daha anlaşılır şekilde yazılıyor.” “Burak roman kitaplarını daha çok sever, Ahmet ise hikâye kitaplarını…”
İki kavram, nesne, eser, kişi arasında yapılan kıyaslamaya karşılaştırma denir. Karşılaştırmada benzerlik, farklılık, üstünlük gibi değişik durumlar ifade edilir. Yani karşılaştırmanın hangi yönden yapıldığı ortaya konur. Bu durumda benzetme ve karşılaştırma edatları kullanılır.
İsim (özne) + fiil + karşılaştırma sıfatı + than + isim (nesne).
Birbiriyle ilişkili olan iki kavram, olay ya da kişilerin, ortak olan ya da olmayan yönleriyle anlatmaya karşılaştırma denir.
Bazı özelliklerimiz ile birbirimize benzeriz bazı özelliklerimiz ile ise birbirimizden farklıyızdır. Böyle durumlarda özelliklerle karşılaştırma yaparız ve birbirimiz arasındaki farklılıkları ortaya çıkartırız.
İlgili 23 soru bulundu
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Karşılaştırma yaparken "daha, gibi, en, kadar, çok, fazla" kelimeleri kullanılır. Sözcük kullanımı olmadan karşılaştırma yapılırken "-den/-dan, -ki, -kinden" ekleri kullanılır. Cümlelere göre hangi sözcük ve eklerin kullanılacağı değişiklik gösterir.
Herhangi bir yargıyı somutlamak amaçlı o yargı ile ilgili kişi, eser ya da olayların kullanıldığı cümleler örneklendirme cümleleri olarak bilinmektedir. Örneklendirme yaparken kullanmamız gereken belli başlı bazı bağlaçlar bulunmaktadır. Genelde, 'mesela, sözgelimi ya da örneğin' şekildeki bağlaçlar kullanılmaktadır.
*İki varlık ya da kavram arasındaki benzerlik veya farkların ortaya konulduğu cümlelerdir. *Genellikle “daha, en, kadar, gibi, ise” gibi sözcükler ve “-den” eki kullanılır. Ahmet, Cüneyt'ten kuvvetlidir.
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir. Örnekleme, ele alınmış konuyu daha iyi ifade etmek için örnek vermeye başvurmak olarak kabul edilir.
Birden fazla varlık, kavram ya da durumun karşılaştırıldığı cümlelere karşılaştırma cümleleri denir. Karşılaştırma cümleleri yapılırken benzerlik ve farklılık ya da üstünlük gibi durumlar ele alınır.
Not: ''Gibi'' edatı hem karşılaştırma cümlelerinde hem de benzetme cümlelerinde kullanılır.
Paragraflarda en çok başvurulan yöntemlerden biri de karşılaştırma cümleleridir. En az iki farklı varlığı, olayı, durumu, kavramı birbiriyle örtüşen birbirine benzeyen ya da karşıt yönleriyle zayıflık üstünlük eşitlik-denklik vs. belirterek kıyaslayan cümleler şeklinde açıklayabiliriz.
Varlık ya da kavramın okuyucunun zihninde daha belirginleşmesi amaçlanır. Tanım, “Bu nedir?” sorusuna cevap verir. Birden fazla varlık ya da kavram arasındaki benzerlik veya farklılıkları ortaya koymak için kullanılan anlatım yoluna karşılaştırma denir.
Birden fazla varlık, kavram ya da durumun karşılaştırıldığı cümlelerdir. Karşılaştırmada benzerlik, farklılık, üstünlük gibi değişik durumlar ifade edilir. Karşılaştırma ilgisi “gibi, kadar, en, daha, çok, göre, fazla” gibi sözcüklerle kurulur.
Karşılaştırmalı analiz, iki veya daha fazla benzer şeye bakarak bunların nasıl farklı olduklarını ve ortak noktalarını görmenin bir yoludur. İnsanların ürünler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için birçok şekilde ve alanda kullanılmaktadır.
Karşılaştırma konusu günlük hayatta, iş hayatında ya da biriyle yaptığımız özel konuşmalarda iki konu ya da kişi arasındaki farklılıkları anlatmak için kullanılır.
Tanım cümlesi, bir durumun başka bir duruma denk olduğu, bir durumun önemli bir özelliğe sahip olduğu veya bir şeyin, gerçekte başka bir şey olduğu görüşünü ifade etmek” amacıyla oluşturulan bir cümle türüdür. Bu tür cümlelerin, hem söz dizimi hem de oluşturulma amacı bakımından ayırıcı özellikleri vardır.
İleri sürülen düşünceleri, ele alınan konuları açıklamak; doğruluğunu kanıtlamak ve somutlamak adına kullanılan anlatım tekniğine örneklendirme adı verilir. Düşüncelerin belirginliğini arttırmak, kolay anlaşılabilir olmasını sağlamak için anlatımlarda örneklendirme yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Varolan evrenden, onu temsil edebilecek bir parça seçme işine örnekleme denir (Kaptan, 1998: 118). Örneklem, herhangi bir evrenden belirli bir yolla seçilmiş daha küçük sayıdaki obje ve bireylerin oluşturduğu gruptur (Kaptan, 1998: 118).
Sebep sonuç cümlelerine örnekler : Geç kalktığı için servisi kaçırdı ve okula geç kaldı. Hastalandığı için okula gitmedi. Başarılı olmak için çok ders çalışıyordu.
Herhangi bir olayı, durumu ya da varlığı daha iyi açıklayabilmek için yaptığımız karşılaştırma benzetme denir.
Bir eylemin hangi gerekçeyle veya hangi sebeple yapıldığını bildiren cümlelerdir. Bu cümlelerin yüklemine “niçin?” , “neden?” soruları sorulduğunda bu sorular cevapsız kalmaz. Neden-sonuç cümleleri iki bölümden oluşur: Birinci bölüm neden (sebep), ikinci bölüm ise sonuç bildirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri