Türk Mitolojisi&Tarihi's post. yıldızı yüzyıllardan beri tanıdığını kanıtlamış oluyoruz. toplumlarına kesinlikle yabancı olmayan bir yıldızdır. yıldızlardan birisi- olmasıdır.)
"Türk Yıldızları" adı verilen akrotim, ilk gösterisini dört NF-5A/B Freedom Fighter Uçağı ile 18 Haziran 1993 tarihinde Ankara'nın Akıncı bölgesinde bulunan 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirmiştir.
Sahip oldukları ileri derecedeki astronomi bilgileri ile bilim dünyasını hayrete düşürdüler. Bu gizemli kabile, Dogonlar ile tanışmaya hazır mısınız? Dogon kabilesi Afrika'nın Mali Cumhuriyetinde yaşar. Kabilenin nüfusu 250.000 civarındadır.
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
Sirius ilk bakışta tek bir yıldız gibi görünmektedir. Oysaki Sirius yıldızı Sirius A ve Sirius B olarak isimlendirilen iki yıldızın birleşimidir. İslamiyete göre bu yıldızın Rabbi'nin de Allah olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden bu yıldızdan Kuranı Kerim'de birçok surede bahsedilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Güneşten 23 kat daha parlak ve 50 kat daha büyük olan şira, gökyüzünün en parlak yıldızı kabul edilir. Doğuş zamanı ay ile hemen hemen aynı olan şira, Şubat ve mart aylarında dünyanın her yerinden çıplak gözle görülebilir. Şira yıldızı dünya çapında sirius adıyla bilinir.
Sirius yıldızı görünür bakımından gökyüzündeki en parlak yıldız olup Canis Major Takımyıldızı'ndadır. Bize 8,6 ışık yılı uzaklıkta olan Sirius, Orion Takımyıldızı'nın yanında çıplak gözle rahatlıkla görülebilir.
Mısır din sisteminin temelini oluşturan Sirius, astronomi, mitoloji ve okültizm alanlarının en önemli sembollerinden biri olmuştur. Eski uygarlıklarda sıklıkla karşımıza çıkan Sirius; Türk mitolojisinde Kutsal Kurt Asena, Roma mitolojisinde Romulus ve Remus'u emziren kurt ve Mısır'da Anubis tanrısı olarak geçmektedir.
Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır.
Gökyüzünde çıplak gözle görülebilir, başarının, liderliğin göstergesi olarak kabul edilir. Kuran'da Şira Yıldızı olarak geçen bu yıldız, Hint mitolojisinde cennetin kapısıdır. Her yıl Güneş 14 derece Yengeç'e geldiğinde Sirius ile kavuşum yapar. Ezoterik bilgilerde bugün, 1 yıllık kaderin yazılacağı gündür.
Kuran-ı Kerim'de Sirius
Sirius (Şi'ra) yıldızının Kuran'da geçmesinin önemli bir anlamı vardır. Sirius yıldızı görünür bakımından gökyüzündeki en parlak yıldızdır ve Canis Major Takımyıldızı'ndadır. Bahsi geçen Necm Suresi Mekke döneminde inmiştir. 62 âyettir.
Robert Temple'a göre (Sirius Gizemi), Dogonlar bazı çirkin, amfibik uzaylılarolan Nommolarla yaklaşık 5,000 yıl önce temas kurdular. Uzaylılar, Dünya'ya 8.6 ışık yılı uzaklıkta, Sirius'un yörüngesindeki bir gezegenden, bilinmeyen bir sebepten ötürü geldiler.
Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında. Parlak olanı alfa yada A daha sönük olan ise beta yada B olarak isimlendirilir. Sistem, Sirius A adı verilen normal bir yıldız ve Sirius B isimli bir beyaz cüceden oluşuyor.
Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
Kutup Yıldızı, dünyamızın ekseni ile neredeyse aynı doğrultu üzerinde bulunmaktadır. Bunun yanında yer değiştirmez. Bu nedenle de her zaman kuzeyi göstermektedir. Bu özelliği nedeni ile tarihte çoğu zaman yön bulmak amacı ile kullanılmıştır.
Adı gökyüzündeki en parlak gezegenlerden birine verilmiştir (Venüs). Türklerde Dişil olarak algılanmıştır. Esege Han'ın oğludur. Bir kelime benzerliği nedeniyle yanlış olarak “Çoban Yıldızı” dendiği de olur.
Perseid meteor yağmuru 12 Ağustos 2023 ile 13 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00'te görülebilecek. Meteor yağmurunu gözlemlemek için yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gök kubbeye çevirerek sahneye odaklanmak yeterli olacak.
Dolayısıyla Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay'ı çıplak gözle görebileceğiz. Teleskopu olan gözlemcilerin Uranüs ve Neptün'ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak” diye konuştu. Yaşanacak gök olayının gerçek bir şölen olacağını vurgulayan Dr.
İç gezegen olarak tanımlanan Venüs'ün yörüngesi, Dünya'nın yörüngesine göre Güneş'e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da isimlendirilir.
Hintlilerde Sirius
Hint efsanelerinde Sirius'tan şöyle bahsedilir: “Cennet'in kapısına ulaşmak için yola çıkan dört kardeşten birisi iyi bir savaşçı, diğeri iyi bir aşık, üçüncüsü de iyi bir şairdir. Sonuncu kardeşin ise tek özelliği kendisine sadık bir köpeğinin olmasıdır.
Bugün hala hayatta olan, “Dünya'dan çıplak gözle gördüğümüz” Sirius A ise, yaklaşık iki güneş kütlesinde olan deli dolu bir yıldızdır ve ömrünü tamamlamasına sadece 500-600 milyon yıl kadar kalmıştır.
Tanrıça İsis'in ismi ilk olarak eski krallık döneminde, Sakkara'daki piramit metinlerinde (MÖ 2575-2150) geçmektedir. Firavunlar hanedanlığı için koruyucu bir misyon üstlenen İsis ismi, eski Mısır dilin de "taht" anlamına gelen Aset veya Eset'tir. İsis, kadim Mısır için ailenin, dengenin, kadının ve büyünün sembolüdür.
Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur.
Çünkü bir dış gezegen olduğundan, gökyüzünde herhangi bir yerde bulunabilir. Venüs ise Güneş'ten belirli bir miktar kadar uzakta olabilir. (2020 yaz ve sonbahar aylarında Jüpiter ve Satürn gezegenleri, Güneş battıktan hemen sonra doğu ufkunda oldukça parlak şekilde görülebilir.)
İsveç Kupası - 2023/2024.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri