Işığın bir kütlesi yoktur, sadece enerjisi vardır. Einstein'nın özel görecelik teorisine göre kütlesi olan bir şey ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızında bu kütlenin sonsuz olması gerekir. Kütlesi olan şeyler yalnızca ışık hızına yaklaşabilir ama hiç bir şekilde ışık hızına erişemez.
Özel Görelilikte ise kütle, cismin hareketsiz haldeyken sahip olduğu enerji olarak tanımlanır. Özel Görelilik'te ışık her eylemsiz referans sisteminde aynı olduğu için veya diğer bir ifadeyle ışığın hareketsiz olduğu bir referans sistemi olmadığı için ışığın kütlesi yoktur.
Not: Işık, ısı ses, elektrik ya da gölge gibi madde olmadıklarından dolayı bu varlıkların kütle ve hacmi bulunmaz.
Foton, (Grekçe: φῶς, φωτός (phôs, phōtós) 'ışık') Modern Fizik'te ışık, radyo dalgaları gibi elektromanyetik radyasyonu içeren Elektromanyetik Alan kuantumu yani ışığın temel birimidir. Ayrıca, Elektromanyetik Kuvvet'lerde kuvvet taşıyan, kütlesiz (ya da duru kütlesi=sıfır kabul edilen) temel parçacıktır.
Işık, madde değil, bir enerji biçimidir. Madde atomlardan oluşur. Işık aslında elektromanyetik radyasyondur.
İlgili 18 soru bulundu
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Denk bir ifadeyle açıklamak gerekirse kütlenin durumu yeniden düzenlenebilir fakat kütle yaratılamaz veya yok edilemez.
Fakat havanın da bir kütlesi var. Atmosferi oluşturan gazların yani havanın %78'i azot, %21'i oksijendir. Geriye kalan %1'lik kısım ise argon, hidrojen, helyum, neon, metan, kripton, ksenon, karbondioksit ve ozon gibi gazlardan oluşur. Tüm bu gazların toplam kütlesi yaklaşık 5,1 katrilyon tondur (5,1x1018 kilogram).
Öncelikle ışığın hacmi yoktur. Hacim maddelerin ortak özelliğidir ve ışık maddesel birşey değildir, enerjidir. Enerjilerin hacmi olmaz.
Isıl kütle, Albert Einstein'ın kütle enerji denkliğinden bulunulan sıcaklık akımında termal enerji denkliği olarak tanımlanır. Isıl kütle teorisi, Zeng-Yuan Guo tarafından ileri sürülmüş kütle enerji çiftliğine ait sıcaklıkla ilgili konvensiyonel süreçte enerji gibi veya transfer sürecinde kütle özellikleri gösterir.
Kütle, enerjinin farklı bir formudur.
Dışarısı ile enerji alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz.
- ışık kütlesiz bir parçacık olmakla beraber momentumundan gelen bir enerjisi var. dolayısıyla burada formülü e=p. (momentum)*c(ışık hızı) olarak almamız gerekir. bu bize gösteriyor ki ışığın enerjisi için kütleye ihtiyacımız yok.
Başka bir açıdan bakıldığında kara deliğin olay ufkundan kaçış hızının ışık hızından daha hızlı olmasıdır. Hiçbir şey ışık hızından daha hızlı gidemeyeceğinden hiçbir şey kara deliğin olay ufkundan kaçamaz.
Fotonların elektrik yükü yoktur; yani yüksüzdürler. Dengeli parçacıklardır, yani diğer parçacıklara bozunmazlar. Fotonlar, elektronlar gibi diğer parçacıklarla etkileşime geçebilirler ve bu sırada doğal olarak yok olabilirler veya yeniden yaratılabilirler.
Yani uzay boşluğunda bir el feneri yaksak o ışık uzay boşluğunda sonsuza kadar yayılır mi? Ve ışığın görünürlüğü neye bağlı? Eğer foton gerçekten de kütlesiz ise evet fotonlar sonsuza kadar yaşar.
Bir litre helyum 0,18 gramdır. Bir litre hava l gramdır diye bilinir ama onun yüzde 80'inin nitrojen olduğunu düşünürsek bir litre hava, hemen hemen saf nitrojen kadar yani l ,25 gramdır diyebiliriz. Yani bir litre helyum, bir litre havadan yaklaşık l gram daha hafiftir.
Gazların kütlesi vardır, çünkü gazlar moleküllerden oluşur. Moleküllerin kütlesi olduğuna göre, gazların da kütlesi vardır. 1 m3 havanın kütlesi 1,2 kg'dır.
Havanın ortalama molekül kütlesi 28.97 g/mol'dür.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır.
Bir cismin Dünya ve Mars'daki kütle ve ağırlığı. Ağırlık iki gezegenin farklı Yerçekimi ivmesine sahip olması nedeniyle değişirken kütle sabit kalır.
Denk bir ifadeyle açıklamak gerekirse kütlenin durumu yeniden düzenlenebilir fakat kütle yaratılamaz veya yok edilemez. Böylece, kapalı bir sistem dahilindeki her türlü kimyasal tepkime ve proseste tepkenlerin (yani reaktantların) kütlesi, ürünlerin kütlesine eşit olmalıdır.
Öncelikle ışık uzayda yayılır bunun en basit örneği yıldızlar. Yıldızlar, fotonun yani ışığın çıktığı kaynaklardır ve oradan gözümüze ulaşan ışık sayesinde gökyüzüne baktığımızda yıldızları görürüz. Uzayda fener kullanma konusunda da yine yıldızlara bakabiliriz evren yıldızlarla dolu fakat karanlık.
Işık, bir maddedir ve cisim değildir.
Gök kuşağı bir madde değildir. Tek bir parça olarak görünmesini sağlayan damlacıklar ve ışık demetleri maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri