Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Dünyada Türklük felsefesini yaymak Kızıl Elma'nın ana hedefidir.
Kızılelma imgesi, ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir bel- deyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hâkimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.
Türkler için cihan hakimiyetinin sembolü olan kızı elma çok eski inançlara ve töreye dayanır. Türkler ulaşacakları zafere, ulaşmadan önce Kızıl elma adını vermişlerdir. Ayrıca tüm Türkleri birleştirme fikrinin de simgesi olmuştur kızıl elma.
Kızıl Elma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızıl Elma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü. Turan kelimesinin eş anlamlısı olarak yer alıyor.
Türk tarihinde Hunlardan itibaren bir cihan imparatorluğu olma arzusu ve dünyaya düzen verme ülküsünün olduğu görülür. Türk hakanları; “Güneş bayrağımız, gökyüzü çadırımız.” diyerek bu ülküyü ifade etmişlerdir.
İlgili 22 soru bulundu
Türk devlet ve hâkimiyet mefhumunun temelinde, cihânşûmûl, yani bütün cihanı içine alan bir devlet fikri bulunur. Türk devletinin esas amacı, “Tört bulung”, yani dünyanın dört köşesi üzerinde Türklerin kutsal hâkimiyetini sağlamak ve “güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar” her tarafa Türk adaletini yaymaktır.
Türklerin tüm dünyada İslam'ı yayma ve adaleti sağlama idealine cihan hakimiyeti denir. Bu bir işgal politikası değil hakimiyet ideolojisidir. Osmanlı İmparatorluğu da diğer devletlerden farklı olarak gittikleri ülkelerde İslam'ı yaymış ancak yerli halkın inanç ve ibadetlerine karışmamıştır.
Bundan dolayı Kızıl Elma tabiri en çok Roma için kullanılmıştır. Yıldırım Sultan Bayezid, cülûs tebriki için gelen ecnebilere, “Roma'ya kadar gidip, atımı San Pietro mihrabında yemleyeceğim” demişti. Zaman ilerleyip fetihler arttıkça Kızıl Elma mefhumu da değişmiştir.
Kızılelma: Bir Fetih Öyküsü, Tekden Film imzalı, TRT'nin dijital platformu olan tabii'de yayınlanan tarihi ve biyografi türündeki Türk yapımı internet dizisidir. II. Murad dönemi II. Mehmed'in çocukluk yıllarını anlatan dizinin yapımcısı Kemal Tekden, yönetmeni Kamil Aydın'dır.
Baykar'ın %100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021'de başladı. 14 Kasım 2022'de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu'da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne intikal etti.
“Turan” şiiri, Türklerin büyük bir ülkede birlikte yaşama ideallerini ve isteğini anlatırken, “Kızılelma” ise bu ülkede yaşayan insanların ülküsünü dile getirmekte, onlara aramaları ve ulaşmaları gereken yerleri ve fikirleri işaret etmektedir.
Kızılelma Neresi? - Seçme Öyküler Kitap Açıklaması
Yiğitlik, dürüstlük, sevgi, akıl ve kendini bilmek gibi değerlerin bir araya gelince insanlığı kurtaracağını gösteren, sürpriz sonlarıyla okuyanları şaşırtan, zekice yazılmış öyküler...
Kızılelma Neresi? : Seçme Öyküler.
Bugün kullandığımız anlamıyla Turan ülküsü ya da Turancılık düşüncesi, en basit tanımıyla yeryüzündeki tüm Türk topluluklarının ideolojik ve siyasi olarak birleşmesi ve hareket etmesidir.
Baykar tarafından geliştirilen ve dünyada oyunu değiştiren Bayraktar İHA/SİHA'ların tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülen muharip insansız uçak sistemi, geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmet edecek.
-orası neresi? -neresi olduğunu ancak padişahım bilir." der. konusu kısaca padişahın sabrının taşıp kızıl elma neresi amınakoyim diye ortalığı ayağa kaldırmasından ibaret olan ömer seyfettin eseridir.
"Kızılelma: Bir Fetih Öyküsü" dizisinin çekimleri, Hadımköy, Kartal ve Edirne bölgelerinde gerçekleştirilmiştir.
Türk kültüründe de geniş bir yere sahip olan elma meyvesi, şifa kaynağı olarak değerlendirilmiş, verimliliğin, zürriyetin, ebedîliğin, gençliğin, güzelliğin, kuvvetin, sağlığın, sevginin, inancın sembolü olmuştur.
Halk (Kün)
Eski Türklerde halka kün, budun veya el denilmektedir. Budun; boylar birliği manasındadır. Aynı soydan gelen ve aynı dili konuşan boyların bir başkan etrafında toplanmasıyla budunlar oluşmaktadır.
Cihan Partisi, özellikle devlete karşı işlenmiş suçlarda cezai müeyyidenin yanı sıra devletin zararının da suçludan tazmini için gerekli sistemleri kurar.
Türk Cihan Hâkimiyeti anlayışı, İslami dönemde cihat ve İlayı Kelimetullah anlayışına (Allah'ın adını yüceltme) dönüşmüştür. Orta Asya'da kurulan ilk Türk İslam devleti Karahanlılardır. Karahanlılar Dönemi'nde, halkı yönetme hakkının hükümdara Allah tarafından ilahi bir lütuf olarak bağışlandığına inanılmıştır.
Öz: Eski Türk devletleri oluúumlarının temel unsurları bakımından kendine özgü bir yapı oluúturmaktadırlar. Bu devletlerin oluúumunda dört temel unsur bulunmaktadır. Bunlar halk, istiklal, ülke ve kanun'dur. Halk, boyların bir araya gelmesiyle oluúmuú olup, devleti oluúturan unsurlardan birisidir.
Ötüken Kitap | Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi Osman Turan.
1. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç.
Genel olarak kabul edilen tanıma göre bir hedef ve amacı simgeleyen kızıl elma, ilk olarak Orta Asya'da Türklerin arasında doğan, Osmanlılar döneminde tarihe ve edebiyata dahil edilmiş olan ve sembolik olarak Türk devletleri için fetih ve hâkimiyet anlayışını temsil eden bir imge olarak ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri