Aracınız hareket halindeyken tekleme yapıyorsa bu durum aracın motorunun zorlandığı anlamına gelir. Bu tür tekleme durumunda hemen servise gidilmeli ve araç bakıma sokulmalıdır. Aksi takdirde tekleme sorunları daha büyük sıkıntılara yol açabilir.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Araba motorları birçok nedenden dolayı tekliyor olabilir. Bunun nedeni kötü bir buji, hatalı yakıt enjeksiyonu, çok kalın motor yağı veya tıkalı bir hava filtresi olabilir. Arabanız tekliyorsa ve neden olduğunu anlayamıyorsanız, kenara çekip bir çekici çağırmak ve bu işi profesyonellere bırakmak en iyisidir.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
İlgili 19 soru bulundu
Vites Geçişlerindeki Takılmanın Nedenleri Listesi
Debriyaj kutusu ile ilgili problem olabilir. Senkromeçlerde sorun olabilir. Senkromeç değiştirme çubuğunda sorun olabilir. Vites kolunu şanzımana bağlayan elemanlarda sorun olabilir.
Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Triger kayışı bazen, eksantrik mili tahriki üzerinde kayar ve bir silindirin olması gerekenden daha erken açılmasına veya kapanmasına neden olur. Bu, tekleme durumuna neden olabilir ve kısa süre içinde değiştirilmezse, triger kayışı koparak ciddi motor masraflarına sebep olur.
Tsi'larda dump valve sorunu olabiliyor bir nevi turbo'nun basıncını tutan bu parça kaçırma yapıyor ve tekrar dolması gerekiyor bu sırada hızlanırken tekleme veya kesilme yapabiliyor.
*Gaz beyni diyaframı kaliteli değilse veya yırtıksa, beyin işlevini göremez ve araç çekişten düşer. Gaz beyninin hava ve gaz ayarı iyi değilse araç çekişten düşer.
Sistemi çalıştırmak için yeterli yakıt olsa bile tıkalı veya kirli bir yakıt enjektörü, hava ve yakıt dengesini bozarak tutarsız bir reaksiyona neden olabilir. Bu, motorda teklemelere yol açar.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Triger Kayışı Koptuğunda Yapılacaklar
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Araç hiç çalışmaz: Bobin komple arızalandığı için ateşleme oluşturamaz. Ateşleme olmayacağı için de araç çalışmayacaktır. Araç Tekler: Ateşleme bobininde oluşan çatlak genelde bu duruma sebep olur. Bazı durumlarda ise çok bobinli araçlarda bobinlerden biri arızalanırsa araç tekleme yapacaktır.
Eskimiş arızalı buji kabloları, aracın bujilerine ulaşan normal elektrik akımı akışını engelleyerek kaba ve düzensiz bir motor rölantisine neden olabilir.
Arıza yapan bir ateşleme bobini uzun vadede aracınızın emisyon sistemine de zarar verecektir; bu sebeple ateşleme bobini arızalarının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Ateşleme bobini aracınızda ömrü bitene; yani arıza durumu oluşana kadar kullanabilmeniz içindir, tek kullanımlıktır.
Otomatik şanzıman kalkışta titreme yapıyorsa, kavrama sorunu olabilir. Kavrama işlemi, debriyaj sisteminde bulunan baskı balata ile gerçekleşir. Aracın harekete başlaması için kavrama yapılması gerekir. Eğer kalkış sırasında otomatik şanzıman titreme yapıyorsa, kavrama sorunu var demektir.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Turbodan intercooler kısmına giden kauçuktan imal edilen hortum zamanla çatlama ve yırtılma sebebiyle arıza durumu oluşturur. Motorun çekiş gücünün hissedilir derecede düşmesiyle arıza anlaşılır. Basit ve maliyeti oldukça düşük olan hortum değiştiğinde arıza giderilmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri