9 Eylül 1922'de, Türk ordusu İzmir'e girip; şehri Yunan işgalinden kurtardı. Olayları büyük ölçüde düzensizlik takip etti. Yerel halk ve askerler tarafından, Yunan işgalini desteklemiş olan Hristiyanlara, Rumlara ve az sayıdaki Türklere karşı saldırılar gerçekleştirildi.
Anadolu'daki yerli Rumların bir kısmı Türklere karşı Yunan ordusunun yanında yer alırken bir kısmı da yüzyıllardır aynı coğrafyada beraberce yaşadığı komşularına karşı savaşmamakta direnmiştir.
Anadolu'ya yerleşmeleri çok eski tarihlere dayanan Rumlar, 1923 yılından sonra Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ve en son olarak 6-7 Eylül Olayları ile Türkiye Cumhuriyeti'nden neredeyse tamamen ayrıldılar.
Türkiye Rumları ya da Türkiye Yunanları, Rum Kırımı'ndan sonra Lozan Mübadelesi maddesiyle zorunlu göçten muaf tutulan, Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul'da yaşayan ve Osmanlı Rumlarına dayanan Hellen kökenli azınlıktır.
İstanbullu Rumlar çoğunlukla Kurtuluş, Feriköy, Pangaltı, Taksim ve adalarda oturuyor. Bayvertyan'ın verdiği bilgiye göre İstanbullu Rumların çoğunluğunun yaş ortalaması 70'lerin üzerinde. Kadın nüfusunun daha yoğun olduğu biliniyor.
İlgili 41 soru bulundu
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Rum Suresi (Arapça: سورة الروم), Kur'an'ın 30. suresidir. Sure, 60 ayetten oluşur. Sure, adını ikinci ayette geçen, Doğu Roma İmparatorluğu ve Roma yurttaşı kişileri tanımlamak için kullanılan ''er-Rum'' kelimesinden almıştır.
Anadolu'da bulunan yerli halk ile Yunanlıların karışması sonucunda Rumlar meydana gelmiştir. Rumlar pek çok ırkın karışımı ile oluşmuş olsalar da ortak Yunan dili ve kültürünü sahiptiler. Cumhuriyet döneminde ise Rumlar, Yunan kabul edildikleri için Yunanistan'da yaşayan Türk nüfusu ile mübadele edilmiştir.
Diyar- Rum (Rum Ülkesi ya da Rum Bölgesi) tarihte Müslümanların Anadolu'yu tanımlamak için kullandığı bir tabirdir. Buradaki Rum'dan kasıt genel olarak Roma ya da Romalı, özel olarak da Doğu Roma ya da Doğu Romalı olmaktadır.
Pontus olarak bilinen Karadeniz bölgesindeki Rumların bir kısmı kırım sonucunda Rusya'ya kaçtı. 1923 yılında, kırım sonrasında Türk Kurtuluş Savaşı sonucu Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadeleyle Anadolu Rumları Yunanistan'a gönderildi.
Özet: 1821 Rum İsyanı, iç ve dış etkenlerle ortaya çıkan, Osmanlı Devletini maddi ve manevi alanda olumsuz yönde etkileyen bir olaydır. Osmanlı yönetiminin bozulması, rüşvetin artması, vergilerin ağırlığı ve uzun süren savaşların yarattığı olumsuz etkiler Rum İsyanının çıkışında önemli rol oynamıştır.
İsyanın Nedenleri:
Ruslar ve Yunanlıların eski Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmak istemeleri (Megalo İdea), Rum aydınlarının çalışmaları, Rus çarı tarafından kurdurulan Filik-i Eterya cemiyetinin çalışmaları, Fener Rum Patrikhanesi'nin Rumları isyana teşvik etmesidir.
Bilâd-ı Rûm (Farsça بلادي رُم) ya da Bilâdu'r-Rûm (Arapça: بلاد الرم), Arap coğrafyacılar tarafından önce Roma İmparatorluğu, sonra Bizans topraklarına ve en son olarak da Selçuklu Anadolu'suna 9. ve 10. yüzyıllardan başlayarak verilen isim olup harfiyen Rûmların beldeleri/memleketi demektir.
Malazgirt zaferi ise, Anadolu'nun fethi ve Türk vatanı haline gelmesi sonucunu doğurmuştur. Miryokefalon zaferi de, kurulan yeni vatanı koruyarak, Türklerin bu ülkede kalıcı olmalarını sağlamıştır.
Bizanslılar,Ermeni, Gürcü, Süryani, Rum..
Dört yıl süren milli mücadelede ordunun insan kayıbı kazanılan zafere ve mevcuduna kıyasla hafiftir. Bütün cepheler dahil,muharebe meydanlarında 9167 kişi(662 subay ve 8505 er)şehit olmuştur.Aldıkları yaradan daha sonra ölenler ise 53 subay ve 1665 er'dir.
Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde geçen ve bir sûreye adını veren Rum ismi Bizanslılar için kullanılmış, onların Sâsânîler karşısında aldıkları mağlûbiyete işaret edilerek üç ile dokuz yıl arasında Sâsânîler'e galip gelecekleri bildirilmiştir (er-Rûm 30/1-5).
Bu bölgelere göç edenler Kafkas kültürü etkisinde kalmaları sonucu bu bölgedeki Rumlar Kafkasya Rumları olarak adlandırılır. 20. yüzyılın başlarına kadar Hristiyan kalan Rumlar ya 1923 nüfus mübadelesi sonucu Yunanistan'a gönderildi ya da Rum Kırımı sırasında öldü.
Lozan Antlaşması'na bağlı olarak uygulanan Türk-Yunan Mübadelesi'nde adları “Ana dili Rumca olan Müslümanlar” olarak geçiyor ve “Türk sayılarak yerlerinde bırakılmalarına...” karar veriliyor. Ortodoks olan Karaman Türklerinin Yunan sayılması gibi, Müslüman Karadeniz Rumları da Türk sayılıyor.
Neticede 19. yüzyılın başında bugünkü Trabzon vilayeti dahilindeki nüfus Ermeni, Rum ve Türklerden oluşmaktaydı. Nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktaydı. Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı.
İstanbul'da, Kapadokya'dan göç eden Hristiyanlar, Ortodoks Rumların cemaat ve toplumlarına bağlanmışlardı.
Yunanistan'da din, Doğu Ortodoks Kilisesi'nin daha büyük bir komünyonu içinde olan Yunan Ortodoks Kilisesi'nin hakimiyeti altındadır. 2015 yılı itibarıyla toplam nüfusun %90'ını temsil etmektedir ve anayasal olarak Yunanistan'ın "egemen dini" olarak tanınmaktadır.
2 Rum tabiri Araplar tarafından Doğu Roma/Bizans için kullanılan bir isimdir. Türkler Anadolu'yu fethettiği sırada da bu bölge için Rum ülkesi tabiri kullanılmaya devam edilmiştir.
6 Özetle Rum kelimesi; Roma ile birlikte Bizans İmparatorluğunun sınırları içinde yaşayan halkları ve coğrafî bölge itibariyle Anadolu'yu ifade eden genel bir isim olarak o dönemde kullanılmaktadır.
Kur'an bu olayı daha Mekke'de duyulmadan önce ayet indirerek haber vermiştir. Dolayısıyla bu bile mucizedir sonra da 20-25 yıl sonra gerçekleşecek Roma'nın tekrar galip gelmesini de haber vererek hem de kimsenin ihtimal dahi vermediği bir galibiyeti haber vermesi ayrı bir mucizedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri