Çift başlı kartal motifinin Türk kültürü içindeki yeri de bu noktada öne çıkmaktadır. Mezopotamya'dan doğup Anadolu'ya yayılan ve neredeyse tüm kültürlerde yer edinen bu motif kutsallığa, zıt güçlerin dengesine işaret etmektedir.
Orta Asya'da; çift başlı kartal nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneş sembolü olarak işlenir. Sikkeler üzerinde ise; bazı hükümdarlar arma-sembol, diğer bir kısım hükümdar ise, hükmetme gücünü destekleyen, pekiştiren bir motif olarak kullanılmıştır.
Bu semboller Hititler tarafından da benimsenmiştir. Hititler'de çift başlı kartal kraliyet nişanesi olarak yorumlanmıştır. Alacahöyük'te çift başlı heykel kabartması bulunmuştur. Miken Uygarlığı bölgesindeki mezarlık kalıntılarında da benzer sembollere rastlanmıştır.
Torku Konyaspor'un sembolü "çift başlı kartal" ise Anadolu Selçuklu Devleti'ne dayanıyor. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen "çift başlı kartal", futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz takımın ambleminde yer alıyor.
Bu nedenle önemle belirtmek gerekir ki formu ne olursa olsun kurumsal sembol dikkatlice geliştirilmelidir. Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü tek başlı Anadolu Selçuklu kartalı olarak tescil edilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Çift başlı kartal motifine; eskiçağlarda Sümerler ve Hititlilerde rastlanır. Sümerler'de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır.
Bu figüre Hititler'in Alacahöyük ve Yazılıkaya'daki çift başlı kartal kabartmalarına da yer verilmiştir. Selçuklu Devlet armasında da çift başlı kartal sembolü kullanılmış hatta günümüzde Selçuklu kartalı olarak adlandırılmıştır.
Kartal, önemli bir türeme simgesiydi. Özellikle Göktürk ve Uygur devirlerinde kartal hükümdar ya da beylerin timsali olurken koruyucu ruhu ve adaleti de temsil ederdi. Güneşi temsil etmesinin yanı sıra güç ve kudreti de ifade ediyordu (Çoruhlu, 2000: 134).
1. ABD - Beyaz Başlı Kartal. Bir diğer adıyla; kel kartal. Uzun ömrü, gücü ve havada özgürce süzülebilmesi nedeniyle ABD'yi en iyi şekilde temsil ettiği düşünülmüş, ülkenin sembolü haline gelmiştir.
Fenerbahçe`nin simgesi "sarı kanarya" ise sarı-lacivertlilerin ünlü kalecisi Cihat Arman`dan geliyor. 1939 yılında Fenerbahçe`ye transfer olan kaleci Cihat Arman, futbol yaşantısını 1952 yılına kadar sürdürüyor.
ÇİFT BAŞLI KARTAL'IN TARİHİ
Sümerler'de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır. Onlardan; Akadlara, Asurlulara, Sasanilere, Bizanslara ve Türklere geçti. Ayrıca Hititlilerde, Büyük krallık döneminde: Hattuşa, Alacahöyük ve Yazılıkaya'daki kabartmalarda, yine çift başlı kartala rastlanır.
kartal - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kartal “aklı karalı, karaya çalan renk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kara tal veya kara tar sözcüğünden evrilmiştir.
Her kabilenin mübarek bir kuşu ve ağacı vardı. *Selçuklu hanlığının bayrağı üzerindeki çift başlı kartalın anlamı şudur. “Göğün göbeğine tünemiş çift başlı kartal, iki âlemi de görür, bu kartal, Tanrının elçisidir.”
Çift başlı kartal Doğu'yu ve Batı'yı temsil ederek, Selçuklunun hükmettiği alanları simgelemektedir. Çift başlı kartal Selçuklulardan önce ve sonra da birçok devlet tarafından kullanılmıştır. Çift başlı kartal armasının kullanımı Roma İmparatorluğuna kadar götürülebilir.
Türk sanatında kartal veya çift başlı kartal motifinin çeşitli dönemlerde ve farklı alanlarda koruyucu ruh, nazarlık, asalet sembolü, erk, kuvvet ve zenginlik ifade eden bir motif olarak kullanıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Bozkurt, Türklerin ulusal sembolüdür. Tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır.
Millî hayvan
Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür. Atatürk tarafından da ulusal sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk parası üzerine bozkurt resimleri basılmıştır.
Şaman inancında Göktanrı olduğuna inanılan Kartal'ın, mitolojilerde çoğunlukla koruyucu ruhun ve adaletin simgesi olduğu görülür. Kartal aynı zamanda hükümdarları ya da beyleri temsilen arma ve bayraklarda sık sık bir güç unsuru olarak yer almıştır. Türk kültürü bilindiği üzere uzun ve köklü bir geçmişi taşır.
Kartal figürü ayrıca, Arnavut halkının milli sembolüdür ve Arnavutluk'un milli arması olan Skanderbeg'in armasından esinlenilmiştir. Skanderbeg, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadele eden Arnavut bir liderdi ve Arnavut halkı tarafından milli kahraman olarak kabul edilir.
Bu yakışıksız tutum muhakemeden istifa etmek, soluklaşıp donuklaşmak, fikirsiz duygular, duygusuz fikirlerle yetinmek demektir.
Bugün Tanuşevci'de 2001 krizinin başlangıcının 15. yıldönümü nedeniyle başkent Üsküp'te Çayır Belediyesine Bağlı Topansko Pole Semtinde dikilen Arnavutların simgesi olan çift başlı kartal heykelinin açılışı yapıldı.
Belirttiğimiz üzere Selçuklu coğrafyasında çift başlı kartalın kullanımına dair en önemli ve dikkat çekici örnekler Türkiye Selçukluları dönemine aittir.
Kırmızı bir arka plan üzerinde siyah renk bir çift başlı kartal bulunmaktadır. Kartal sembolü 1405 ile 1468 seneleri arasında yaşamış olan Arnavut kahramanı İskender Bey'e dayanmaktadır. Kartalın kanatlarındaki ve de kuyruğundaki telek sayısı ile İskender Bey'in ülkeyi yönetmiş olduğu 25 sayısı sembolize edilmiştir.
8 KÖŞELİ YILDIZ NERDEN GELİYOR
Yıldızın etrafını saran “Defne Dalı” da başarı, ün, şan, şöhret ve görkemi temsil ediyor. Amblemin en alt bölümündeki “Çift Başlı Kartal” ise Selçuklu Devleti'nin (1040-1157) simgesi. Kartalın başlarından biri doğuya, diğeri batıya bakıyor ve doğu-batı hakimiyetini ifade ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri