Yatak Saran Motor Çalışırmı? Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
Ama motor yatak vuruyor ne yapmalıyım diyorsanız, motor yataklarından gelen vuruntu sesini kesmek için uygulanacak en kesin, en pratik yöntem motor bloğunun açılmasıdır. Açılan motor bloğunda tespit edilen motor yatak sarması ise şayet, motor yatakları yenileriyle değiştirilerek, rektefiyenin tamamlanması gerekir.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Motor Yatak Sesi Nedir? İstenilen düzeyde yağlamanın yapılamadığı ya da komple yağsız kalan motorlarda, motor yatak sarması denilen mekanik arızalar oluşur. Bu arızalar nedeni ile motor normalden farklı bir ses çıkarmaya başlar. Normalüstü bu sesler motor yatak sesi olarak tanımlanabilir.
Yatak Sarması: Krank mili üzerinde ve piston kollarının bağlı olduğu yerlerde bulunan yataklarda, sürtünmenin ve ısının artması ile meydana gelen metal aşınmaları sonucu motorun çalışamaz hale gelmesine yatak sarması denir.
İlgili 17 soru bulundu
Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
Motorun yatak sardığını anlamak aslında oldukça kolaydır. İlk belirti aracın kontrol panelindeki yağ ikaz lambasının yanmasıdır. Bu aracın motorunda yeterince yağ bulunmadığına işaret eder. Bu sorun çözülürse yatak sarması probleminin de önüne geçilebilir.
Yatak sarması sonucunda piston ve gömleklerde ağır hasarlar oluşabileceğinden motorun değişimi gerekebilir veya revizyona ihtiyacı doğabilir. Yatak sarmasının başlıca sebepleri aşağıda belirtilmiştir. Yağ Değişim Aralığına Uyulmaması: Motor yağı değişimi araç üreticisinin (OEM) önerdiği aralıklarla yapılmalıdır.
Vuruntu veya tokma sesleri: Motor yatak vurması, motorun içindeki yatakların aşınması veya hasar görmesi nedeniyle oluşan bir sorundur. Bu, araçta bir vuruntu veya tokma sesi oluşmasına neden olabilir. Bu sesler genellikle motor çalışırken veya gaz verildiğinde duyulabilir.
Vuruntulu Çalışma Nedir? Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok. Sesin önüne geçmek için bazıları teflon kaplı pistonlar çıkardılar, fakat teflon sıyrılınca yine ses yapabiliyor. Motor yağına son derece duyarlı.
Pistonun silindir deliğine yandan vurmasının nedeni, çoğu zaman biyel çubuğunda bir kaçıklık hatasından (eğilme veya özellikle torsiyon) kaynaklanır: Piston, kaldırma hareketi esnasında motorun boyuna ekseninde sallanır ve bunun sonucunda devamlı taraf değiştirerek silindire vurur.
halk arasında "motor kitledi" lafının doğrusuna "yatak sarma" denir. eğer motor yağsız kalırsa veya yağ pompası arızalanır yağlama yapamaz ise motor yatak sarar. çok eskiyen bakımsız yani yağı zamanında değiştirilmeyen motorda da aynı şey meydana gelebilir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Vuruntunun Önlenmesi
Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.
Piston yatağında ki deformasyon ve aşınmalar olması halinde vuruntu oluşabilir. Motor yağının çevresinde oluşan boşluklar olması halinde, otomatik araçta vuruntu meydana gelebilir. Düşük yağ seviyesi olan motorda vuruntu yapabilir. Bunu anlamak içinse mil ve çubuğun arasında ki boşluğu görmek mümkündür.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Kırılan segmana ait parçalar yumuşamış piston kafa malzemesi üzerinde saplanarak kalmıştır. Motorun vuruntulu çalışmasının neden olduğu aşırı kompresyon basıncını taşıyamayan segmanlar kırılmıştır. Motor içerisine giren aşındırıcı parçalar ve pislikler piston segman kanalının ve segmanın aşınmasına neden olur.
Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Yanlış yağ, yatak yüzeylerinin aşınmasına neden olur ve yağlama eksikliğine neden olabilir. Yağlama eksikliği: Motorun yağlama sistemi yeterli değilse, yatak yüzeyleri aşınır ve çizikler oluşur. Bu, yatak sarmasına neden olabilir. Kirli yağ: Kirli yağ, motorun yağlama sistemindeki parçaların aşınmasına neden olabilir.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Bunun nedeni arızalı bir yağ pompası veya tıkalı bir yağ filtresi olabilir. Soğuk havalarda çok kalın bir yağ viskozitesi kullanmak, üst supaplara yağ akışını engelleyebilir. Bu da ses ve aşınmalara neden olabilir. Aşınmış, sızdıran veya kirlenmiş iticiler, supapların ses yapmasına neden olabilir.
Motor yatağı motor içerisinde dönme etkisi altında kalan yüzeyler arasındaki sürtünmeyi azaltmak, motor parçalarını doğru konumda tutmak ve takılı bulundukları yüzeylerin ömürlerini artırmak için kullanılan, hassas işlenmiş ve yenilenme özelliğine sahip parçalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri