Türkler tarafından İslamiyet'in kabul edilmesinden sonra da sosyal ve iktisadi sebepler ile kölelik kaldırılamamıştır. İslamiyet'in kabulü ile kölelik Türk sosyal hayatında yeni değerler ve kullanım alanları kazanmaya başlamıştır.
İslâmiyetin kabulünden sonra Türk sosyal hayatında kölelik yeni değerler ve kullanım alanları kazanmaya başlar. Selçuklular döneminde sultanların hizmetinde özel olarak yetiştirilmiş köleler bulunmaktaydı.
Müslüman kölelerini veya sonradan Müslüman olanla- rı azat etmek veya satmak zorunda kaldıkları olmuştu (Sahillioğlu 1979: 104). Osmanlı Devleti'nde köle ticareti Sultan Abdülmecit'in emriyle, H. 1263/ M. 1847 tarihinde resmen yasaklanmış ve köle pazarları kaldırılmıştır.
Kölelik, Amerika'da 1862 yılında Abraham Lincoln ile tamamen kaldırıldı. Bu iki devletten sonra, birçok Avrupalı devlette aynı uygulamayı hayata geçirdi. Milletler Cemiyeti tarafından 1926 yılında bütün dünyada kölelik yasaklandı. Bu yasağı daha sonra Birleşmiş Milletler de onayladı.
Kölelik ile ilgili Üsküdar Mahkemesi'ne yansıyan davalara baktığımızda da köle sahiplerinin umumiyetle Müslüman oldukları görülmektedir. “Esir Pazarı: İstanbul'da Tavukpazarı civarında bulunan, esirlerin satılmasına mahsus yer. 1847 de esirciliğin ilgası üzerine bu pazar kapatılmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
İnsanlığın büyük sorunlarından biri haline gelen 'kölelik' Amerika'da yaklaşık 155 yıl önce kaldırıldı. Köleliği kaldıran isim ise, ABD'nin 16'ncı başkanı Abraham Lincoln.
Köleliğin yasaklanması
İlk kanunlar İngiltere'de ve ABD'de 19. yüzyılın ilk çeyreğinde, 1807 yılında çıkarılmış, daha sonra diğer Avrupa devletleri onları izlemiştir. Osmanlı'da kölelik, Sultan Abdülmecid döneminde 1847'de bir fermanla yasaklanmıştır.
Avrupa'da İngiltere ve Fransa, köleliği kaldıran ilk ülkelerdir. Osmanlı Devleti, İslami nedenlerden ötürü Avrupa'da köleliği terk eden en son ülke olmuştur. Osmanlı'da kölelik sistemi, batıdan etkilenerek liberal görüşler edinen Sultan Abdülmecid döneminde 1847'de bir fermanla şeklen kaldırılmıştır.
Köleleri özgürlüklerine kavuşturmaktır; kıtlık anında doyurmaktır: Akraba bir öksüzü, yahut düşkün bir yoksulu... Dahası, birbirlerine sabır ve sevgiyi öğütleyen inananlardan olmaktır. Kur'an, köle azat etmeyi birçok ayetle yasalaştırmıştır.
Başka bir kişinin malı ve mülkü olan kişiye köle, memlûk veya kul; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
Bu cariyeler, ev hizmetinde, mutfak işlerinde görevlendirmek yahut dadılık, sütannelik gibi işlerde istihdam edilmek için alınmış.
Türkçede kul olarak adlandırılan Osmanlı köle sınıfının bir üyesi yüksek bir statü elde edebilirdi. Hadım harem ağalığı ve yeniçerilik, bir kölenin sahip olabileceği daha iyi işlerden bazılarıydı, ancak kadın köleler aslında genellikle onlar tarafından denetlenirdi.
Gök, yer yahut toprak ile su, kutsaldılar. Ölüler ya mumyalanır ya da gömülürlerdi.[1] Eski Türklerde kölelik ile câriyelik yoktu. Türkler, kendi toplumlarında köle yahut câriye olamazlardı. Hepsi hür (ET ozgu kurtulgu) ve savaşcıydılar (ET urungu).
Köleliğin yasaklanması ile ilgili ilk kanunlar ise İngiltere'de ve ABD'de 19. yüzyılın ilk çeyreğinde çıkarılmış, daha sonra diğer Avrupa devletleri onları izlemiştir. Avrupa'da İngiltere'den sonra 1857 yılında köle ticaretini ilk yasaklayan Osmanlı İmparatorluğu'dur.
Teksas, köle sahiplerinin olduğu konfedere eyaletler arasındaydı ve iç savaş sırasında eyaletlerin birleşmesine karşı savaşmış, Birlik Ordusu'na en son teslim olmuş, buradaki köleler en son özgürlüklerine kavuşmuştu.
Müslüman dünyasındaki cariyelik, bir erkeğin bir kadınla, kadının köle bazen de özgür olduğu evlilik olmaksızın birlikte yaşadığı uygulamayı, kapsıyordu. Cariye bir çocuk doğurursa, Ümmü Veled olarak bilinen daha yüksek bir statüye kavuşurdu.
Avrupa'da İngiltere'den sonra köleliği ilk kaldıran Osmanlı İmparatorluğu'dur. Buna rağmen İngiltere'nin Afrika'daki sömürgelerinde köleliğin devam ettiğini biliyoruz. Kölelik Sultan Abdülmecid döneminde 1847 yɪlɪndaki bir fermanla yasaklanmış ve bu yasağa tam manasɪyla uyan tek devlet Osmanlɪ Devleti olmuştur.
1807 yılında İngiltere'de köle ticareti yasası kabul edilerek köle ticareti yasaklanmıştır27. Ardından İngiltere ve Fransa arasında 1814 tarihli Paris Barış Antlaşması ekli hükümleriyle birlikte köle ticaretinin yasaklandığı ilk antlaşma olmuştur 28.
Fâtih devrinden itibaren Osmanlı Padişahları, nikâh ile ve özellikle de hür kadınlar ile evlenmeyi terketmişler; bunun yerine Kadın Efendi, İkbal, Gözde veya Peyk denilen câriyeler ile yaşamayı tercih etmişlerdir.
Kur'an, cariyelik meselesini onaylamamış ama dünya çapında yaygın bir sosyal problem olduğu içinde bir anda kaldırmamıştır. Bir taraftan hür insanların köleleştirilmelerini yasaklarken diğer taraftan da ortaya koymuş olduğu uygulama- larla kölelik ve cariyeliği ortadan kaldırmayı amaçlamıştı.
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
Padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.
Özet: Cariye, köle kadın demektir. Kölelik, toplumsal ve hukukî bir statü olup kendisine has bazı özel hükümleri vardır. İslâm hukukunda da cariye ile ilgili hükümler, hür kadına göre bazı farklılıklar içermektedir. İslâm, bir vakıa olarak kabul ettiği köleliğin statüsü ile ilgili önemli iyileştirmeler yapmıştır.
Hareme giren yeni kızlara acemi denilirdi. Bunların cariye, kalfa ve ustalardan belirli bir eğitim almaları gerekirdi. Çünkü çoğunluğu İstanbul'un dışında köylerden gelmekteydiler. Özellikle savaş yapılan milletlerden alınan esir kadın ve kızlar arasından seçilerek Hareme alınanlar vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri