Ücretsiz izinler, ilave tediye hesabında dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle yarı zamanlı çalışan işçiye, çalıştığı süreyle orantılı olarak ilave tediye verilmelidir.
Buna göre kadın işçinin doğum izninde olduğu dönemde ikramiyesinde kesinti yapılmayacak.
İŞÇİLER RAPORLU YADA İZİNLİ OLMALARINDA DAHİ İKRAMİYE TAM ÖDENİR. 6772 Sayılı Devlet Ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkında Kanun işçilerin ilave tediye ödemelerini düzenlemiştir.
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez. Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
Ücretsiz izinde iş akdi feshedilmediği ve dolmadığı için işsizlik maaşı alamazlar. Bunun yerine İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ve İŞKUR tarafından verilen kısa çalışma ödeneği ile "Nakdi Ücret Desteği"nden yararlanabilirler.
E-Devlet üzerinden ücretsiz izin ödeneği sorgulama işlemi yapabilirsiniz. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek.
Ayrıca maaş ödenmemesinin yanı sıra sigorta prim ödemeleri de geçici olarak duraklatılır. Kişi, ücretsiz izne çıkması emeklilik sürecini etkiler. Çünkü adından da belli olduğu üzere aylıksız izin demek hiçbir ücretin ve sigorta priminin ödenmemesi demektir.
İşyerinde çalışılan süreyle sınırlı olmak üzere işçinin ikramiye talep hakkı vardır. 6772 sayılı yasada kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler yönünden ikramiye ödenmesi yasal bir yükümlülük olarak öngörülmüştür. İkramiye bireysel ya da toplu iş sözleşmeleri ile de kararlaştırılabilir.
Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından ödenmekte olan ücretsiz izin , doğum izninin başladığı tarihte sona erer. Bu tarihten sonra rapor parası ödenir.
Ücretsiz İzne Çıkan İşçinin Sigortası Ödenir mi? Ücretsiz izne çıkan işçi 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Ayrıca ücretsiz izinli gün için işveren SGK primi ödemeyecektir.
Çalışan doğum iznindeyken işveren ücret ödemek zorunda değildir. Ancak, isterlerse ücret ödeyebilirler veya doğum izni parası ile kişinin ücreti arasındaki farkı ödeyebilirler. Bu durumda 5510 sayılı Kanun 80'inci madde hükmü uyarınca ilgili tüm sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi gerekmektedir.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Ücretsiz izinde geçen süreler SGK na borçlanma yapılarak hizmet kazanılabilmektedir.
Ücretli izin ile ücretsiz izin arasındaki en önemli fark, işçinin ücretli izinde çalışmadığı sürede maaşını normal şekilde almasıyken ücretsiz izinde çalışana herhangi bir ücret ödenmemesidir. Ücretli izin almış olan bir işçi izinli olduğu süre zarfından çalışmıyor olsa dahi maaşını düzenli şekilde almaya devam eder.
Analık izni işsizlik ödeneğine engel değildir | Ekmek ve Gül. Analık izni dönüşünde işten çıkarılan kadın işçi son 3 yılda 600 gün primi varsa işsizlik ödeneği alabilir. Son 4 ayda prim ödenmemiş olması işsizlik ödeneğine engel değil.
İşverenlerin ücretsiz izne çıkan çalışanlara ücret ödeme zorunluluğu olmasa da, çalışanlar gerekli koşulları sağlayarak işsizlik ödeneği ve emzirme ödeneğine başvurabilirler. Bütün dünya üzerindeki etkileri görülen Corona virüs pandemi sürecinde ücretsiz izin ödeneklerine dadir yeni uygulamalar başladı.
Kanundan doğan haller; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum iznidir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan aylıksız izindir. Tarafların iradeleri doğrultusunda gerçekleşen ücretsiz izne dair kanunda bir düzenleme yoktur.
Bu işlemin hesabı ise çalışanın iş akdinin feshedildiği tarihteki günlük brüt maaşına göre hesaplanır. Brüt maaş 30'a bölünerek günlük kazanç belirlenir. Ortaya çıkan meblağ ile izinli gün sayısı çarpılır. Böylece yıllık izin ücreti hesaplanır.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
Kullanacağınız ücretsiz izin süresi emeklilikte fiili hizmet süresinden sayılmaz. Ancak ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarını yatırmak suretiyle fiili hizmet sürenize dahil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri