Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun Haziran 2024'te Uzay'a fırlatılmasının planlandığını bildirdi.
Türksat 6A'nın Haziran 2024'te uzaya fırlatılması bekleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretiminin gerçekleştiği Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni ziyaret etti.
Türkiye için son derece kritik öneme sahip olan Türksat 6A uydusu, Elon Musk'a ait olan SpaceX'in Falcon roketiyle yörüngeye fırlatılacak.
Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat 6A uydusunun test aşamalarının devam ettiğini belirterek, "Uçuş modelinin testleri gerçekleştiriliyor. Önemli sayıda mühendisimiz çalışıyor bu projede. Önümüzdeki yılın başlarında uydumuzu fırlatmayı hedefliyoruz." dedi. Yağmur nedeniyle ertelenmişti...
İlgili 39 soru bulundu
Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye'nin haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına gireceğini vurgulayan Prof. Dr. Ensar Gül, sadece uydu yapmanın değil, fırlatmanın da önemine dikkat çekti.
TÜRKSAT 6A, Türkiye'de yerli olarak geliştirilen ve ülkemizin uzay alanındaki yeteneklerimizi daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesidir.
Görev Bitiş Tarihi
42° Doğu pozisyonundaki hizmeti Türksat 3A uydusunun bu lokasyona gelmesiyle uydunun görevi sona ermiştir.
TÜBİTAK'ın koordinasyonunda iki uydunun uzaya fırlatılacağını kaydeden Mandal, "Bizim yerli ve milli diye ifade ettiğimiz kendi gözlem uydumuz İMECE, 2023'ün ocak ayında, yine haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A da 2023'ün ikinci yarısında uzaya fırlatılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin 2023'ün Ocak ayında, Türksat 6A'nın ise 2023'ün ortalarında uzaya fırlatılacağını, böylece uzaydaki uydu sayısının 10'a yükseleceğini söyledi.
Aralık 2021'de Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılan Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, 14 Haziran Salı günü "42 derece doğu" boylamındaki yörüngesinde hizmet vermeye başlayacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun Haziran 2024'te Uzay'a fırlatılmasının planlandığını bildirdi.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından üretilecek olan TÜRKSAT 6A uydusu ile Türkiye dünyada kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına girecek.
42° Doğu lokasyonunda hizmet vermekte olan uydumuz 1296 MHz bant genişliğine sahiptir. Önceki nesil uydularımıza kıyasla daha yüksek bir kullanım kapasitesine sahip olan Türksat 3A uydusu, hem uydu haberleşme hizmetleri, hem de Avrupa, Türkiye ve Orta Asya üzerinden doğrudan TV yayınları için kullanılmaktadır.
Daha önce uzaya yollanan 3 haberleşme uydusu Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A ile BİLSAT isimli bir gözlem uydusu ise ömrünü tamamladı.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Üretim sürecinin ardından gerekli test aşamaları tamamlanarak uydu, 2 Ekim 2020 tarihinde TÜRKSAT yetkililerine teslim edildi. Fırlatma işlemi için ABD merkezli Space X firması ile anlaşıldı ve TÜRKSAT 5A, 8 Ocak 2021'de Florida'daki merkezden Falcon 9 roketi ile başarıyla fırlatıldı.
Türksat 4A haberleşme uydusu, 42° Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Türksat 1A, Türkiye'nin ilk iletişim uydusu denemesidir. 24 Ocak 1994'te TSİ 23.37'de Kourou'dan Ariane 4 roketi ile uzaya fırlatılmıştır. Ancak fırlatıcı roketin üçüncü katındaki bir arıza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra atlas okyanusuna düşmüştür.
Bir uzay aracının ömrü birçok etmene bağlı olsa da, genel olarak enerji kaynağı ya da yakıtı bittiğinde görevini tamamlamış olur. Bu yakıt gerekli zamanlarda yörünge düzeltmeleri yapmak için manevralarda kullanılır. Dolayısıyla ömrü biten uzay aracı da kelimenin tam anlamıyla bir metal çöpe dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri