Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı.
Azerbaycan'ın 5 devletle uluslararası kara sınırı bulunmaktadır. Komşu ülkeler kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Gürcistan, güneyde İran, batıda Türkiye (kuzeybatıda Azerbaycan'ın Nahçıvan eksklavı yoluyla) ve batıda, kuzeyde ve doğuda Nahçıvan eksklavı aracılığıyla Ermenistan.
Ülke, kuzeyde Rusya ve Gürcistan, batıda Ermenistan, güneyde İran, güneybatıda ise Türkiye ile komşu durumdadır. Azerbaycan, ülkenin doğusunda Hazar Denizi'ne kıyısı olan topraklara da sahiptir. Ayrıca Nahçıvan da Azerbaycan'a bağlı özerk bir bölge konumundadır.
PROJELER. Ülkemizin Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan tek sınır kapısı olan Dilucu Sınır kapısı Iğdır'a 86 km uzaklıktadır. Ülkemizin, Azerbaycan ve Nahcivan ile her geçen gün yoğunlaşan ilişkileri, Dilucu Sınır Kapısı'nın uluslararası ulaşım ve ticarette daha etkili olmasını beraberinde getirmektedir.
Bu durumda komşu ülkeler kategorisine Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan müteşekkil kara komşularının yanısıra, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya, Moldova (denize çıkışı olmasa da), Libya, Mısır, İsrail ve Lübnan'ı da dahil etmek gerekecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Şuan ülke ahalisinin yaklaşık 96%-sı İslam dini mensuplarıdır. İslam dini Azerbaycan'da hem Sünnilik hem de Şiilik olarak temsil olunmaktadır. Geleneksel olarak Müslümanların 60%-nın Şii, 40%-nın ise Sünni olduğu söylenir.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize ve pasaport şartı kaldırılmıştır. 90 güne kadar yapılacak turistik seyahatlerde iki ülke vatandaşlarından vize, pasaport istenmemektedir. Azerbaycan'a girişte de yine çipli ve fotoğraflı kimlik kartı göstermek mecburidir.
Bu nedenle Azerbaycan'a kara yoluyla gelecek vatandaşlarımızın vizelerini Azerbaycan'ın Türkiye'de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerekmektedir. Azerbaycan'dan Türkiye'ye karayolundan yapılacak seyahatler İran veya Gürcistan üzerinden yapılabilmektedir.
Bakü - İstanbul uçuşu ortalama 3 saat 8 dakika sürmektedir.
Azerbaycan'a Kimlikle Seyahat 1 Nisan'da Başlıyor.
Dil. Nüfusun çoğunluğun anadili Azerice'dir.
Azerbaycan'ın en güzel şehirleri listesinin başında yer alan başkent Bakü; şehrin tarihi sembolü Kız Kalesi, ulusal simge olan halıların sergilendiği Azerbaycan Halı Müzesi ve görkemli Ateş Tapınağı'na ev sahipliği yapmaktadır.
Bahsekonu protokolün yürürlüğe girmesiyle iki ülke. vatandaşları yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak. diğerinin ülkesine 90 gün kalış süreli vizesiz turistik. seyahat gerçekleştirebileceklerdir.
Ülkemizle yakın diplomatik ilişkiler içerisinde bulunan Azerbaycan ekonomik anlamada incelendiğinde, dünya piyasalarında değerli bir paraya sahip olsa dahi parasının alım gücü düşük olduğundan dolayı ucuz bir ülkedir.
vatandaşları 30 güne kadar; hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahipleri ise 90 güne kadar Azerbaycan'a vizesiz seyahat edebilmektedir.
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir. Azerbaycan'da alışveriş yapabilmek için paranızı Azerbaycan para birimi olan Manat'a çevirmeniz gerekmektedir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret 116 AZN'den 130 AZN'ye çıkartılmıştır.
2023 yılından Azerbaycan'da asgari ücret 345 manat, yani 3800 TL oldu. Ülkede 700 bin kişi bu maaşı alıyor.
Nasılsın? A: – Salam! Necəsən? B: – İyiyim, sağ ol.
Ailenin terbiyesinde rol oynayan akrabaların bir tarafı da 'ana terefden" olarak adlandırılan akrabalardır. Bu akrabalar: Baba (ananın atası), nene (ananın anası), dayı (ananın kardeşi), hala (ananın kız kardeşi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri