Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığıyla kombine taşımacılık alanında taşıma işleri yapanların TİO yetki belgesi alması gerekiyor.
TİO Belgesi, çeşitli alanlarda taşımacılık organizatörlüğü yapacak tüzel ya da şahıs firmalarının alması zorunlu olan bir belgedir.
TİO Üst Düzey Yönetici ÜDY Belgesi Olmaması Durumunda Cezalar Nelerdir? İlgili Yönetmelik uyarınca ilgili üst düzey yönetici tarafından alınması gereken ÜDY belgesinin mevcut olmaması durumunda gerçek veya tüzel kişiliğe iki bin Türk Lirası (2.000-TL.) ceza uygulanır.
Kombine taşımacılık veya deniz, kara, demir ve hava yolu taşımacılığı alanlarında çalışan gerçek ya da tüzel kişilere ait lojistik firmalarının, yük taşımak ve sözleşme oluşturmak amacıyla Taşıma İşleri Organizatörü Yetki Belgesi'ne sahip olması gerekir.
Özetleyecek olursak; yukarıda belirtilen görevleri ifa edecek olanlardan en az 1 ÜDY, 2 ODY belgesine sahip olmak zorunludur (toplamda 3 mesleki yeterlilik belgesi). Bu belgelerin tamamı (3'ü de) daha kapsayıcı ve daha yetkin olan ÜDY olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
MADDE 5- (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren taşıma işleri organizatörlüğü faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından verilecek TİO yetki belgesini almaları zorunludur.
Hükmüne istinaden; Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) faaliyetinde bulunan veya bu kapsamda faaliyet gösterecek işletmelerin alması gereken TİO Yetki Belgesi fiyatı 14.07.2023 tarihine kadar 273.244 TL yerine % 40 indirimli tutar olan 163.946 TL olarak belirlenmiştir.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinden bu yana verilen TİO belgesi, dört farklı lojistik alanında (karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu) faaliyet gösteren şahıs veya şirketlerin hak ve sorumluluklarını tayin ediyor.
Bu çerçevede; Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği'nin Geçici 5 inci maddesinde de belirtildiği üzere; indirimli olarak TİO yetki belgesi alabilme imkânı 14 Temmuz 2023 tarihinde sona erecektir.
FIATA Diploma Eğitimi diplomasına sahip olanlar ÜDY ve/veya ODY Belgesinden muaf mıdır? 3 yıl sektör tecrübesine sahip olanlar TİO Yönetmeliği kapsamında gerekli belgeleri temin ederek eğitimden ve sınavdan muaf olarak ÜDY/ODY Belgesi alabilmektedir.
Dolayısıyla, bu durumda 4925 sayılı KTK hükümleri öne çıkmaktadır. '' taşıma işleri komisyoncusu''nun kendi nam ve hesabına eşya taşıtabilmesi için bu taşımaları bir müvekkil hesabına yapması kaydıyla, taşıma faturası kesebileceği hüküm altına alınmıştır.
TİO Yetki Belgesi İndiriminde Son Tarih 14 Temmuz 2023.
Bölge Müdürlüklerinden bilgi alınabilir.
Tüzel kişilerde (şirket) şirket birleşimi veya sahip değişikliği dışında belge devri mümkün değildir. Gerçek kişilerde (şahıs) ise anne, baba, çocuk, eş, kardeşlere ve ortağı olduğu şirkete yetki belgesi devri mümkündür.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Yönetmelik kapsamında, bu işle uğraşmayan üyelerimiz kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez.
Geleneksel anlamda taşıma işleri organizatörü (freight forwarder) tanımı yapmak gerekirse; organizatör (forwarder) yük ilgilileri ve taşıyıcı arasında uzman aracı konumunda olan, malların bir yerden başka bir yere taşınmasını, kural olarak bizzat taşımayı üstlenmeden, organize eden kişidir.
Yönetmeliğin 24. maddesine göre L2 yetki belgesi ücreti 664.046 TL olarak güncellenmiştir.
L Türü Yetki Belgeleri, ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetlerin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır: - L1 Yetki Belgesi: Yurt içi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir. - L2 Yetki Belgesi: Uluslararası ve yurt içi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
R2 yetki belgesi, uluslararası ve yurt içi taşıma organizatörlüğü yapacaklara verilir. R2 YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR? R2 yetki belgesi için başvuranların en az 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olunmalıdır.
10 Merkez ve/veya şube işyeri adresine sahip olduğunu gösterir belge (Ticaret Odası Faaliyet Belgesinde yer alan işyeri adresi ile kira kontratı/tapuda yer alan adres bilgilerinin örtüşmesine veya ilgili belediyeden alınmış çalışma ruhsatına bakılacaktır.)
- C2 Yetki belgesi almak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin en az on bir birim araç ile 440 ton asgari kapasiteye sahip olması, odaya kayıtlı olması ve kayıtlı sermayenin en az 100 bin Türk Lirası olması ve bu şartların tüm faaliyet süresince sağlanması gerekmektedir.
14.01.2023 Resmi Gazetede yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğindeki değişikliğe göre C2 Yetki Belgesi kaldırılmıştır. Uluslararası taşımacılık yapacak firmaların L2 Belgesi alması gerekmektedir. L2 Belgesinin alım şartları ve detaylarını sitemizdeki L2 Belgesi panelinden görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri