Türler arası ilişkileri belli ölçekler dahilinde sınıflandırmak mümkündür. Bunlar Nötralizm, Rekabet, Mutualizm, Kooperasyon, Komensalizm, Amensalizm, Parazitizm ve Predasyon olmak üzere sekiz bölümde incelenebilirler.
Türler arası etkileşim ise farklı türler arasında olur; örneğin bir mercan resifinde iki farklı mercan türünün daha fazla gelişmek için birbirleri ile yer ve güneş ışığı konusunda rekabet etmeleri gibi. Eğer yarışma uzun süreçli ve iki farklı tür arasında olursa bu da simbiyozun farklı bir örneği olacaktır.
✔ Tür içi rekabet; besin, yaşam alanı ve üreme için görülürken; türler arası rekabet; besin ve yaşam alanı için görülür. Türler arası rekabet üreme amacıyla gerçekleşemez. Çünkü farklı türler arasında üreme yapılmaz. Ayrıca beslenme şekli farklı olan türler arasında besin için rekabet görülmez.
Mutualizm, farklı türlerden iki canlının karşılıklı yardımlaşarak her iki tarafa da yarar sağlamasına dayalı olan bir ortak yaşam biçimidir.
Tek taraf- lı birliktelik (kommensalizm), karşılıklı fayda birlikteliği (mutualizm) ve asalaklık (parazitizm) temelinde gelişen etkileşimler, insan-dışı doğadaki canlıların birbirleri ile olan ilişki biçimleridir10. İnsan-dışı doğada ilişkiler yararlı ve zararlı birliktelikler olmak üzere 2 kategoride ele alınmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Kommensalizm: Eğer iki türden birisi beraber yaşamaktan yararlanır, diğeri hiç etkilenmezse buna kommensalizm denir. Amensalizm: Eğer iki türden birisi beraber yaşamaktan zarar görür, diğeri birincinin varlığından hiç etkilenmezse bu tip ilişkiye amensalizm denir.
İki canlı organizmanın tek bir yapı gibi hareket etmek üzere, birbirinden destek alarak hayatlarını sürdürmeleri simbiyotik ilişki olarak belirtilir. Bu alanda iki değişik canlı yaşam, bir tek organizma gibi hareket edip çoğalma ve gıda kaynaklarıyla pek çok düzenleme kapsamında çalışma sürdürür.
Kommensalizm (Latince cum çevresinde, mensa masa) ekolojide, iki organizmanın kurduğu ortak yaşamda, bir canlının yarar sağladığı, diğerininse bu ortaklıktan etkilenmediği yaşam türüdür. Ağaçlara yuva yapan kuşlar bunun en güzel örneğidir.
Amensalizm, türlerden biri zarar görmüş, fakat ikinci türün hiç etkilenmemesi durumudur. Antibiyotik yapan organizmalarla, antibiyotiklerin inhibe ettiği organizmalar arasındaki ilişki amensalizm için iyi bir örnektir. Penicillium denen küfün oluşturduğu penisilin, çeşitli bakterilerin üremesine engel olur.
Simbiyoz ya fiziksel olarak birbirine bağlı ya da biri diğerinin içinde yaşayan organizmaların durumunu ifade eder. Simbiyoz, iki ya da daha fazla canlı arasındaki ilişki ile ilgilendiği için bu canlılar arasındaki ilişki, “Simbiyotik ilişkiler” olarak ifade edilir.
Okyanusun belirli bir bölgesinde yaşayan bir balık türündeki bireylerin oluşturduğu topluluğa popülasyon denir. Biyolojide Komünite Nedir? Komünite belirli bir zaman aralığında aynı bölgede yaşayan, iki ya da daha fazla farklı türden oluşan popülasyonların tamamına denir.
Örneğin bir gölde yaşayan su bitkileri, omurgasız ve omurgalı hayvanlar ile mikroorganizmalar komüniteyi oluşturur. Bu canlıların vücutlarının içinde yaşayan parazit organizmalar da ayrı bir komünite olarak kabul edilir.
Rekabetin olabilmesi için (1) canlıların aynı kaynağı (besin, yer gibi) kullanması, (2) bu kaynağın yetersiz olması ve (3) rakiplerin birbirine zarar vermesi gerekir. Türler arası rekabet, iki veya daha fazla türe ait bireylerin aynı kaynağı kullanma isteğinden doğmaktadır.
Ekosistemlerde ilişkiler aynı türün bireyleri arasında (tür içi) ya da farklı iki türün bireyleri arasında (türler arası) ilişki olabilmektedir (Yıldız ve ark., 2000, sh.40).
Mutualizm örnekleri arasında en bilinen örnekler arılar ve çiçekler olmaktadır. Arılar çiçeklerden bal toplarken özlerini birbirlerine karıştırarak tozlanmalarını böylece çiçeklerin ve bitkilerin çoğalmalarına yardımcı olmaktadır. Diğer bir örnek ise balinaların üzerinde yaşayan canlılar olarak örnek verilebilmektedir.
Türler arası ilişkileri belli ölçekler dahilinde sınıflandırmak mümkündür. Bunlar Nötralizm, Rekabet, Mutualizm, Kooperasyon, Komensalizm, Amensalizm, Parazitizm ve Predasyon olmak üzere sekiz bölümde incelenebilirler.
Baskın tür: Ekosistemde en fazla bulunan tür. Süksesyon: Çevre koşulları ile baskın türün değişmesidir. Komünite: Belirli bir bölgede yaşayan popülasyonların tümüdür.
Simbiyozda genel olarak ilişkiye ortak olan canlıların uzun süreler ve hatta ömür boyu birbirleriyle ilişki halinde kaldığı varsayılır. En tipik örneklerden biri, bitki kökleri ile mycorrhizal mantar arasında meydana gelen ve ömür boyu süren ilişkidir.
İki canlıdan birinin diğerine zarar vererek yarar sağladığı ilişkidir. Parazit yaşayan organizmaların çoğunda sindirim enzimleri iyi gelişmemiştir. Parazit, konak canlının enzimlerini kullanarak ona zarar verir.
Simbiyozda genel olarak ilişkiye ortak olan canlıların uzun süreler ve hatta ömür boyu birbirleriyle ilişki halinde kaldığı varsayılır. En tipik örneklerden biri, bitki kökleri ile mikoriza mantar arasında meydana gelen ve ömür boyu süren ilişkidir.
KOMMENSALLİK (sığıntılık) ; birlikte yaşayan iki canlıdan biri diğerinden barınma, beslenme, taşınma gibi konularda faydalanır ama fayda gördüğü canlıya zarar vermez.
4. Mutualizm : İki organizma arasındaki karşılıklı menfaatlere dayanan mutlak ortak yaşama halidir. 5. Kompetisyon : Cinsler arasında olan rekabet halidir.
Mutualizm (Karşılıklı Zorunlu Yararlanma)
bitki simbiyozu ve azot fikse eden rhizobium bakterileri ile baklagil kökleri arasındaki simbiyotik işbirliği ile aktinomisetler ile yüksek bitkilerin oluşturduğu simbiyoz.
Mutualizm: Etkileşimdeki canlıların ortaklıktan karşılıklı yarar gördükleri durumdur; simbiyoz, sinerjizm veya sintropi gibi. Karşılıklı simbiyoz eğer konakçı konağın dış yüzeyinde yerleşmişse ektosimbiyoz olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri