Turnalar böcekler, bitkilerin tohumları, kökleri, su bitkileri, kurbağalar ve balıklarla beslenirler.
Turna kuşları tohumlar, meyveler ve küçük hayvanlarla beslenirler. Tarımsal alanlarda yiyecek bulmak için konakladıkları yerden 20 kilometre uzağa uçabilirler.
Turna balıkları, genellikle böcekler, solucanlar, küçük balıklar ve yavru balıklarla beslenirler. Büyük boyutta turna balıkları ise, diğer balıklar gibi kendi türleri de dahil olmak üzere daha büyük avlar peşinde koşabilirler. Turna balıkları, avlarını avlamak için yüzgeçlerini kullanırlar.
Turna veya halk arasındaki söyleyişiyle durna, leylek büyüklüğünde, uzun bacaklı, zarif boyunlu, parlak duru gözlü, göçmen bir su kuşudur. Başının arka tarafında geriye doğru sarkan bir zülfü, kanatlarının göz alıcı, mavi, kırmızı ve yeşil tüyleri vardır.
Turnaların ömrü doğada 20-30 yıldır.
İlgili 21 soru bulundu
Turnanın, gök tanrıyı temsil ettiği var sayılmış ve kutsal olarak kabul edilmiştir. Türkülerimizde, göçmen bir kuş olduğu için daha çok haber götürüp getiren bir sembol olarak kullanılmıştır.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
Telli turnalar Mart ve Nisan aylarında kışladıkları Afrika'dan ülkemize bilinen üreme yerleri olan Muş'un Bulanık Ovası'na gelmektedirler. Burada yaz boyunca yavrularını çıkarır büyütür ve uçururlar. Sonbahar göçünde Eylül ve Ekim aylarında yine ülkemiz üzerinden Afrika'ya kışlama yerlerine geri dönerler.
Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
Göçer olan bu simge kuş, Uzakdoğu'dan Anadolu'ya kadar sıla ve gurbet ile özdeş olup haber getiren ve ruh taşıyan elçi durumundadır. Dişi ve erkek turna kuşlarının birbirine olan sadakati ve vefası, Alevi-Bektaşi inancında ikrarlı ilişkilerin ve eşlerin durumu ile özdeş bilinir.
İlk göç yolculuğunda aralıksız bin 600 kilometre uçarak bilim adamlarını düşüren turna, ortalama 52 kilometrelik bir hızla ve 50-1000 metre yüksekliklerinde seyahatini sürdürdü.
Turna balığı birçok balığın aksine günün her saatinde av peşinde koşmaktadır ve bu durum da turna avı yapacak balıkçılar için olumlu bir durumdur. Bu sayede sabah erken saatlerde veya gece geç saatlerde av zorunluluğun bulunmamaktadır.
Turnalar tek eşli canlılardır. Eş tutan bireyler genellikle hayat boyu beraber olurlar ve eşlerden biri ölene kadar başka bir eş aramazlar. Başarılı bir çiftleşmeden sonra iki eş de yuva yapımında ortak çalışır. Genellikle iki yumurta bırakırlar.
pembe renkli su kuşu, Anadolu'da allı turna olarak da bilinir. Flamingo, ya da allı turna Phoenicopteridae familyasını oluşturan kuşların ortak adıdır.
Turna kuşu leylekle sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak leylek ile arasında ki en büyük fark gaga bölümüdür. Turna Kuşu Nedir? Turna kuşu oldukça zeki bir kuştur.
Turna ismi her ne kadar duyulan bir isim olmasa da, birçok insanın ilgisini çekebiliyor. En çok kullanılan isimler arasında yer alan bir isim değildir. Fakat anlamı itibariyle son zamanlarda çok fazla ilgi gören isimlerden biri olmuştur. Turna isminin anlamı göçmen kuşudur.
Her yıl birçok kuş, dünyanın bir ucundan diğer ucuna, besinin bol olduğu ılıman yerlere uçar. Hayvanların bu mevsimsel hareketler göç olarak adlandırılır. Birçok turna türü, kış aylarında güneye, ilkbahar ve yaz aylarında ise kuzeye göç eder. Göç sırasında sayıları 400'ü bulan gruplar oluştururlar.
Turnaların boyları 130 santimetreye, kütleleri 6 kilograma, kanat açıklıkları ise 2 metreye kadar ulaşabilir. Yetişkinlerin vücudu ağırlıklı olarak gridir. Bazılarının sırtı ise grimsi kahverengi tonlardadır.
Japon turnası (Grus japonensis), turnagiller (Gruidae) familyasından iri bir turna türüdür. Japon turnası, ak turnadan sonra en nadir turna türüdür. Feng Shui'ye göre Japon turnası, şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.
Japonların "Kağıttan Bin Turna Kuşu" efsanesine göre, hasta biri eğer kağıttan bin turna kuşu yaparsa, kişinin sağlığına kavuşacağına inanılıyor. Bu inançla kağıttan turnaları yapmaya başlayan Sadako'nun ömrü bin turnayı katlamaya yetmedi. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı yaparak, Sadako ile birlikte gömdü.
Genellikle yetişkin turnalar bu avcılardan uçarak kolaylıkla kaçabilirler.
Eti yenmeyen kuşlar:
Avını pençesiyle yakalayan ve leş yiyen, çaylak, kartal, kerkenez, kuzgun, akbaba, leş kargası, yarasa, atmaca, şahin, martı, leylek, flamingo, egret, kelaynak gibi kuşlar yenmez.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
1- Hiçbir İslam âlimi tavşan etine bırakın haram demeyi mekruh bile dememiştir. Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri