Turnaların ömrü doğada 20-30 yıldır.
Turna uzun bacaklı, uzun boyunlu ve büyük bir kuştur. Turnaların boyları 130 santimetreye, kütleleri 6 kilograma, kanat açıklıkları ise 2 metreye kadar ulaşabilir. Yetişkinlerin vücudu ağırlıklı olarak gridir. Bazılarının sırtı ise grimsi kahverengi tonlardadır.
Turnalar tek eşli canlılardır. Eş tutan bireyler genellikle hayat boyu beraber olurlar ve eşlerden biri ölene kadar başka bir eş aramazlar. Başarılı bir çiftleşmeden sonra iki eş de yuva yapımında ortak çalışır. Genellikle iki yumurta bırakırlar.
Turnaya birçok kültürde kutsal sayılan kuşlardan biri olarak rastlanmıştır. Genel olarak haberci kuşlardan sayılan turnanın uğur ve iyi haber getirdiğine inanılır. Turnanın gerdanında ve başında bulunan tüyler “tel” olarak isimlendirilir. Telli turnalar uğur getirir.
Turnalar gündüz aktif olan kuş türlerinden biridir. Gece bir arada tüneklerler. Besin bulmak için bu alanlardan 20 km uzağa uçabilirler. Ülkemizde görülen turnaların çok büyük çoğunluğu Karadeniz'in kuzeyinden gelen göçmen kuşlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Gökdoğan hızıyla tanınır; avına doğru yaptığı kendine özgü dalış sırasında maksimum hızının anlık olarak saatte 360 km'nin üzerine çıkabildiği tahmin edilmektedir. Bu hız, gökdoğanı hayvanlar âleminin en hızlı türü yapmaktadır.
Hem meyvelerle hem de birçok değişik hayvan türü ile beslenme özelliğine sahip olan turna kuşu, uzun boyunlu bir bacaklı bir yapıya sahiptir. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de görülen hayvan türleri arasında yer aldığını ifade etmek mümkün.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Göçer olan bu simge kuş, Uzakdoğu'dan Anadolu'ya kadar sıla ve gurbet ile özdeş olup haber getiren ve ruh taşıyan elçi durumundadır. Dişi ve erkek turna kuşlarının birbirine olan sadakati ve vefası, Alevi-Bektaşi inancında ikrarlı ilişkilerin ve eşlerin durumu ile özdeş bilinir.
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
En sadık evcil hayvanlar denildiğinde doğal olarak akla ilk gelen köpeklerdir.
155–180 cm kanat açıklığı, 85-100 santimetre uzunluğunda, 2–3 kg ağırlığında, bayağı turnadan ufakça daha küçük ama benzer kuş tüyü olan bir turnadır.
Ülkemizde iki turna türü yaşar. Turna (Grus grus) ve telli turna (Anthropoides virgo). Ak turna (Grus leucogeranus) ise rastlantısal olarak göç dönemi görülebilir.
Son birkaç telli turnanın Orta ve Doğu Anadolu'da yaşadığı tahmin ediliyor. 2008 yılında bilim adamlarının çalışmaları sonucunda Anadolu'nun doğusu, İran, Gürcistan ve Ermenistan'daki turnaların Avrupa, Rusya ve Asya'dakilerden farklı bir alttür olduğu keşfedildi, Grus grus archibaldi.
Genellikle yetişkin turnalar bu avcılardan uçarak kolaylıkla kaçabilirler.
Japon turnası (Grus japonensis), turnagiller (Gruidae) familyasından iri bir turna türüdür. Japon turnası, ak turnadan sonra en nadir turna türüdür. Feng Shui'ye göre Japon turnası, şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.
Turna balığı birçok balığın aksine günün her saatinde av peşinde koşmaktadır ve bu durum da turna avı yapacak balıkçılar için olumlu bir durumdur. Bu sayede sabah erken saatlerde veya gece geç saatlerde av zorunluluğun bulunmamaktadır.
Telli turna da, turna gibi göç sırasında ülkemizden geçtiği gibi Doğu Anadolu'da az sayıda da olsa kuluçkaya yatmaktadır. Telli turnanın kuluçkaya yattığı alanlar literatürde Erzurum Ovası, Ağrı ili ve çevresi, Doğubeyazıt'ın kuzeyindeki sazlıklar, Murat Nehri Vadisi ve Bulanık Ovası olarak tanımlanmaktadır.
Eti yenmeyen kuşlar:
Avını pençesiyle yakalayan ve leş yiyen, çaylak, kartal, kerkenez, kuzgun, akbaba, leş kargası, yarasa, atmaca, şahin, martı, leylek, flamingo, egret, kelaynak gibi kuşlar yenmez.
1- Hiçbir İslam âlimi tavşan etine bırakın haram demeyi mekruh bile dememiştir. Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Marmara'da az, Ege ve Akdeniz'de bolca bulunur. Yaklaşık boyu 1 metreye erişen turna balığı, barakuda olarak okyanuslarda 3 metreye kadar büyüyebilir.
Turna kuşu leylekle sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak leylek ile arasında ki en büyük fark gaga bölümüdür. Turna Kuşu Nedir? Turna kuşu oldukça zeki bir kuştur.
Turna kuşu göçmen bir kuştur. Bu kuşun göç yolu ve göç mesafesi oldukça uzundur. O kadar ki Afrika'nın ortalarından, Karadeniz'in kuzeyine; Japonya'dan Sibirya'ya kadar bu göç yolları uzanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri