Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Kış aylarında bol bol tüketilen ve bağışıklık sistemini güçlendiren siyah turp, bal ile özel olarak karıştırılıp tüketildiğinde en şiddetli öksürüğü dahi kısa sürede kesmektedir.
Kendine has lezzeti ve çıtır çıtır dokusuyla özellikle mezelere ve. Bu mezenin olmazsa olmazı ekşili sosu tabi ki. İsot, sumak ve nar ekşisiyle muhteşem bir uyum yakalayan sosu, incecik doğranan turpla bir araya geldiğinde damaklarda gerçek bir şölen yaratıyor.
Kapaklı bir kap içine bir limon sıkılır sirke ve tuz ilave edilir. İnce ince doğranan turp bu kapaklı kap içerisinde yarım saat her tarafı tamamen limonlanmış, olacak şekilde ağzı sıkıca kapalı olarak bekletilir. Servis tabağına dizilir. Afiyet olsun.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur.
İlgili 22 soru bulundu
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
Kabuğu rendelendikten sonra çiğ olarak elma yer gibi de yenilebilir.
Kuru öksürüğü hemen ne keser? Ilık bir çay ya da su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, sıcak duş almak ve buhar solumak, boğaz pastili tüketmek kuru öksürüğe neden olan kuruluğu önleyip, boğaz bölgesini ıslak tutacaktır. Kuru öksürüğü önlemek için zencefil, karabiber, bal, limon ve tarçın karışımı da tüketilebilir.
Kırmızı turp karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım ediyor. Gaz şikayeti olan kişilere fayda sağlıyor. Bronşit, öksürük gibi şikayeti olan kişiler için siyah turp çok yararlıdır. Beyaz turpun ağrı kesici bir özelliği vardır.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
Turp, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Bal ise doğal bir antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahiptir.
Kansızlıktan şikayet edenlere yardımcı olur. Turp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı en az ıspanak kadar etki eder.
KALBİ KORUYOR: Kırmızı turbun yapısında bulunan laykopen adlı madde, kalp sağlığını koruyucu kolesterol ve tansiyon düşürücü etki sağlıyor. Turp, yüksek oranda potasyum içerir.
Kırmızı turp daha çok diyet döneminde kullanmayı tercih edebileceğiniz besinlerden yer biridir. Sağlığınıza birçok faydasının yanı sıra beslenme programlarınıza ekleyip düzenli olarak tükettiğinizde, vücudunuzdaki yağ depolarını azaltacak ve zayıflama söz konusu olacaktır.
Turp tüketerek kilo vermenize engel olan ödemden kurtulabilirsiniz. Turp düşük kalorili bir besindir ve diyet beslenmesinde her öğüne eklenebilir. Tok tutma özelliği sayesinde daha az acıkmanızı sağlar. Böylece gün içinde kaçamaklardan kurtulup en verimli şekilde kilo verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri