Turp otu, Ege Mutfağında sıklıkla kendine sofrada yer bulan, haşlanarak tüketilen yabani otlardan biridir. Sonbaharın getirdiği yağmurlar ile ortaya çıkar. Havaların ısınmaya başladığı bahar aylarında çiçeklenir, yaz başında ise bir sonraki sonbaharda geri dönmek üzere aramızdan ayrılır. Turp otu bir kış otudur.
Turp otu sonbahar döneminde yetişmeye başlar. Ama en lezzetli olduğu zaman kış aylarında ve üzerine kırağı yağdığı zamanlar olmaktadır. Turp otunu yetiştirmeye gerek yoktur. Tabiatın içinde doğal ortamda yetişir.
Turp otu sebze – meyve bahçelerinde, yol kenarlarında, tahıl tarlalarında ve kırlarda yabani olarak yetişir. Özellikle narenciye ağaçlarının yakınlarında bolca bulunur. Turp otu kumlu – tınlı ve kireçsiz toprakları sever.
Turp yaprakları, bitkinin yenilebilir üst kısımlarından oluşur. Özellikle Çin ve Kore mutfağında sebze olarak tüketilen bu yapraklar, uygun şekillerde temizlendikten sonra tüketilebilir.
Salatasını tercih eden kişilere direkt zeytinyağı, limon ve turp otunu karıştırarak tüketebilir. Ancak normal salata gibi çiğ olarak değil turp otunu haşlayarak yapmalısınız. Çiğ tüketilen turp otu size acımsı geleceği için bu şekilde tüketmekten keyif alamayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Zeytinyağlısı ve salatasından ziyade turp otunun yemeğinin de güzelliğini biliyor muydunuz? İşte tam size göre bir lezzet!
Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilir. 100 gram 1 grama yakın yağ ve 12 kalori bulunur. C vitamininden zengin olan kırmızı turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir.
Zeytinyağı ile sarımsak ve soğanları kavurun. Biraz pişmeye başladığında irice doğradığınız turp otunu da tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Biraz kavurunca hardalı, baharatları ekleyin ve su ilave edin. Arada bir karıştırarak otu pişirin.
Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın. Ardından turp otlarını süzüp içi buzlu su ile dolu bir başka kaba alın. Böylelikle ürünün ısısını düşürüp daha fazla pişmesini engelleyin. Turp otlarını ılık servis etmeyi tercih ederseniz, servis etmeden bir süre önce ılık bir suda bekletebilirsiniz.
Turp yaprakları gelişi güzel doğranır kaynayan suda sapları yumuşayana kadar kaynatılır. Kavurmak için , tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğranmış soğanları koyup tuzunu da ekleyerek ocağa alalım kapağını kapatıp iyice kavuralım. yanmaması için arada karıştıralım.
Sebzenizi iyice yıkayın, tüm kirleri temizleyin. Sonra ince ince dilimleyin. Dilimleri kaynayan su bulunan büyük bir tencerede 3 dakika bekletin ardından 3 dakika buzlu suyun içine koyun. Şoklama sonrasında dilimleri Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin, içindeki havayı alın ve derin dondurucu içerisine koyun.
Böbrek de oluşan iltihap için de bitkisel olarak iyi bir alternatif çözüm için turp otu tüketilmektedir. - Turp otu tam anlamı ile bir besin deposudur. İçermiş olduğu besin değerleri ile birlikte insan sağlığı için turp otu oldukça faydalıdır. Bol vitamin içeren turp otu vücudun tüm vitamin ihtiyacını karşılar.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Raphanus raphanistrum dilimizde eşek turpu, turp otu, karaturp, kara mancar ve yabani turp adları ile bilinmektedir.
Vitamin açısından zengin olan turp otu özellikle A, B ve C vitamini deposudur. Safra ve böbrek taşlarını ve kumu düşürmeye yardım eder. Turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Aynı zamanda nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi gelir.
Turp (Raphanus sativus), turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türü. Meyvesi etli ve genelde beyaz renktir. Kara turp, beyaz turp, kırmızı turp gibi çeşitleri vardır.
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
Yıkanan turp otumuz 10 dakika kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür. Servis tabağına alınır. Bir kasede arzu ettiğiniz kadar yağ, tuz ve limon suyu karıştırılır.
Turp otu, kırlarda, bahçelerde ve yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir. Acı bir tadı olduğundan genellikle haşlanıp limonla tüketilmektedir. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren turp otu, et yemeklerinin yanında salata olarak tüketilmektedir.
Turp otunu 2-3 dakika haşlayın ve buzlu su dolu geniş bir kaseye alın. Soğuyan yaprakların suyunu süzün ve bir servis tabağına alın. Sosu için ezdiğiniz sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve taneli hardalı bir kasede karıştırın. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp haşlanan turp otunun üzerine gezdirin.
Turp Otu Salatası Ege Yöresi.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
HIZLI KİLO VERDİREN,TOK TUTAN,TURP OTU SALATASI,MİDEYİ RAHATLATAN,YENEBİLEN OTLAR.TURP OTU FAYDALARI - YouTube. turp otu ,eşek turpu,yabani turp,eşek mancarı,turpluk otu,kızamık turpu,Raphanus raphanistrum turp otu nedir turp otunun zararları ot çeşitleri Turp Otunun Faydaları Karaciğer Dostudur.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri