HAKKIMIZDA. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği 1618 sayılı kanunla 1972 yılında kurulmuş Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan nitelikleri haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür.
TÜRSAB 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca kurulmuş kamu kurumu tüzel kişiliği niteliğine haiz meslek birliğidir. Seyahat acentaları ise faaliyet gösterebilmek için TÜRSAB'a üye olmak ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgesi almak zorundadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İletişim Merkezi misyonuna uygun olarak hizmet sunduğu tüm ilgililerine ihtiyaç halinde, yurtiçinden “176” ve yurtdışından “+90 312 176 11 22” numaralarından 7/24 kesintisiz hizmet sunmaktadır.
2023 yılı için belirlenen üye giriş aidatı 226.856,51 TL (Üye kayıt ücreti üyelik işlemleri esnasında bir defaya mahsus tahsis edilir. Bakanlık tarafından işletme belgesinin düzenlenerek Birliğe üyeliğin kesinleşmesi durumunda geri iadesi mümkün değildir.) 2023 yılı yıllık aidat miktarı ise 11.342,83 TL'dir.
Genel Tebliği ile 2022 yılı yeniden değerleme oranı % 122,93 olmuştur. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2023 yılına ilişkin "Yıllık Aidat" miktarı 11.342,83 TL, "Acenta ve Şube Kuruluş" miktarı ise 226.856,51 TL olmuştur. Saygılarımızla bilgilerine sunarız.
İlgili 32 soru bulundu
1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nun 10'uncu maddesinin (d) bendi gereği, seyahat acentalarının, şubeleri de dahil olmak üzere adres değişikliklerini değişiklik yapılmadan en az on (10) gün önce TÜRSAB'a bildirme zorunluluğu vardır.
MADDE 4 - (1) Seyahat acentası kuruluşunu gerçekleştiren her işletmenin üye olmak zorunda olduğu, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü Türkiye Seyahat Acentaları Birliğidir. Birlik kısaca TÜRSAB olarak anılır.
TURİZM ALANINDA BİR İLK
Fibabanka olarak, TÜRSAB ile çok önemli bir anlaşma yaptık. Turizm alanında ilk kez doğrudan tüketicilere yönelik olarak acentalar üzerinden kredi kullandırabileceğimiz bir uygulama başlatmış olduk.”
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
Seyahat Acentasının tur, transfer veya operasyonlarında; kişinin Seyahat Acentası adına, Seyahat Acentası ile ilişkisinin niteliğini gösterir belge olarak, Seyahat Acentalığı faaliyetlerini denetleyen veya Seyahat Acentası ile kişinin ilişkisini sorgulayan mercilerce ibrazı istenildiğinde kullanılmaktadır.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği 1618 sayılı kanunla 1972 yılında kurulmuş Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan nitelikleri haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür.
Seyahat Acentaları Nasıl Para Kazanır? Seyahat acentaları, turistik hizmetler sunarak komisyon veya ücret karşılığında gelir elde ederler. Uçak bileti satışı, otel rezervasyonları, turlar, tatil paketleri, araç kiralama gibi hizmetlerin satışından komisyon alırlar.
TÜRSAB güvencesi, tatil severlerin tatil esnasında herhangi bir sorunla karşılaşmamaları adına güvenilir ticari kuruluşlara verilmektedir.
SEYAHAT ACENTALARI FİRUZ BAĞLIKAYA İLE DEĞİŞİME DEVAM DEDİ
Sandık başına giden 4 bin 45 TÜRSAB üyesi seyahat acentasından 2 bin 510 oy alan Bağlıkaya, ikinci kez TÜRSAB Başkan'ı seçildi.
MADDE 6 – (1) Birliğin organları şunlardır: a) Genel Kurul. b) Yönetim Kurulu. c) Denetim Kurulu.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acentelerin aidat ve acente-şube kuruluş ücretlerine yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamla birlikte acentelerin yıllık aidat ücreti 11 bin 342 lira, acente ve şube kuruluş ücreti ise 226 bin 956 liraya yükseldi.
Seyahat acentaları uyguladıklara hizmetlere göre 3 ana gruba ayrılmaktadır: A Grubu Seyahat Acentaları: Tüm seyahat acentacılığı hizmetlerini ifa ederler. B Grubu Seyahat Acentaları: Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar.
b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz, hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A Grubu ve Geçici A Grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin satışı ve kendisine A grubu seyahat acentasınca gerçekleştirmek üzere verilen hizmeti yaparlar.
TÜRSAB karekodlu plaka paket tur, tur ve transfer hizmeti veren seyahat acentalarının aracında bulundurması gereken belge statüsünde olup, bu plakanın düzenlenen her bir paket tur, tur ve transfer faaliyetinde hizmet veren araçta bulunması gerekmektedir.
Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar. C Grubu Seyahat Acentaları: Yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.
İşletme belgesi olmadan bu faaliyeti yürüten kişi ve kuruluşlar hakkında hem idari para cezası uygulanmaktadır hem de kaçak seyahat acentalığı nedeniyle TÜRSAB tarafından asliye ceza mahkemesinde haksız rekabet davası açılmaktadır.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kayıt Ücreti
TÜRSAB tarafından yapılacak denetleme sonucunda mevzuatta belirtilen şartlara sahip olduğu belirlenen seyahat acentası adayı işletmeler, üye kayıt ücretinin ödenmesi ile TÜRSAB üyesi olarak kaydedilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri