Cam kavanozlarda hazırlanan katkısız bir turşu güvenle tüketilebilir. Antioksidan özelliği ve probiyotik içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirici ve bağırsak florasını iyileştirici etkiler sunar. Çeşitli sebze meyvelerin bir arada yer alması dolayısıyla vitamin-mineral içeriği bakımından zengindir.
Turşuyu oluşturan sebze ve meyveler bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok vitamin, mineral ve antioksidanları içerir. Tek bir çeşitten ziyade farklı sebzelerin turşularını tüketmek vücuda alınan antioksidan çeşitliliğini artırdığından daha çok fayda sağlar.
Turşu içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu da bağırsak sağlığını olumlu bir şekilde etkileyerek sindirime yardımcı olur. Güçlü bir probiyotik kaynağı olan turşu, sindirim sistemi ve bağışıklığı güçlendirir. Yemekler ile tüketildiğinde mide de tokluk hissi yaratır ve fazla yemenin önüne geçer.
Turşu suyu içerisinde E ve C vitaminleri yer almaktadır. Bununla beraber çeşitli antioksidanlara sahip olan turşu suları, bağışıklık sistemini desteklemektedir. Turşu suyu içerisinde asetik asidin yağ azaltma özelliği bulundurmaktadır.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
İlgili 39 soru bulundu
Antioksidan kaynağı olan turşu, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Hastalıklara karşı savaşan turşu, en doğal antibiyotiklerden biridir. Vücudun ihtiyacı olan probiyotiğin karşılanmasını sağlar. Bağırsaklarda oluşan zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
* Turşu sağlıklı görmeyi desteklemeye yardımcı olan A vitamini bakımından zengindir. Ayrıca, A vitamini bağışıklık sisteminiz için de önemli faydalar sağlar. * A vitamininin yanı sıra turşu, kalsiyum seviyelerini düzenleme yeteneği nedeniyle osteoporozun önlenmesine yardımcı olan K vitamini içerir.
Bu durumda sürekli turşu yemek zarar verebilmektedir. Ayrıca posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Kişide aşırı tuz yeme isteği neden olur denildiği zaman akıllara ilk olarak potasyum eksikliği ile beraber yorgunluk, stres ve can.
Ancak içeriğindeki yüksek oranda tuz nedeniyle turşunun her gün ve aşırı miktarda yenmemesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir.
Bağışıklığı Güçlendiriyor
Turşu bütüncül olarak bağışıklık sistemini koruyup güçlendiriyor. Bu koruyucu etkinliği hem içeriğindeki probiyotik bakteriler hem de turşuyu oluşturan sebze ve meyvelerin kendi özellikleri ile yapıyor. Fermente bir yiyecek olduğu için bakteri açısından zengin.
Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan akademik bir araştırmaya göre yoğurt, turşu ve kombuça gibi mayalanmış yiyecek ve içeceklerin bağırsaklardaki yararlı bakterileri (probiyotik) artırdığı ve vücutta oluşan iltihapları (inflamasyon) azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Isının 20 dereceden fazla olması zararlı bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olması ise iyi bir turşunun oluşmasını engeller. Zararlı bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelir. Gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Ancak diyet yaparken turşu tüketiminde aşırıya kaçmak, vücudun ödem toplamasına neden olabilir. Çünkü turşunun içerisindeki tuz nedeniyle vücut ödem oluşturabilir ve bu da bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle göbek, bacak, el ve ayaklarda kendini hissettiren bu ödem, kişinin kilolu görünmesine yol açabilir.
Demir bakımından zengin yiyecekler yemek. Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)
Vücuttaki tuz ve sodyum eksikliğini de gidermede fayda sağlayan turşunun faydası zehirlenme ve sindirim bozukluğuna yol açar. Yani uzmanlar sindirime faydası olan bu besinin fazla tüketilmesi dahilinde sindirimi bozabilir. TURŞUNUN ZARARLARI NELERDİR? İçeriğindeki sodyum mide ve bağırsak çapını genişletir.
Salatalıkta bulunan doğal antioksidanlar turşu formunda korunabildiği için, vücutta oluşan hücre hasarı ya da kanser oluşumuna neden olan hücre zedelenmelerinin onarılmasına olanak sağlıyor.
Turşu suyunu çeşme suyuyla değil, içme suyundan hazırlayın. İçme suyunu da turşuya eklenmeden önce kaynatıp bir gün beklettikten sonra kullanın. Bazı turşularda su yerine domates suyu da kullanılabilir. 3. Turşu yapmanın temel kurallarından birisi sofralık tuz değil kaya tuzu kullanmaktır.
ABD'deki Maryland Üniversitesi araştırmacıları, turşu ve yoğurdun birlikte tüketilmesinin stres, utangaçlık, anksiyete ve birçok psikolojik soruna iyi geldiğini ortaya çıkardı.
Gıdaları muhafaza etmeye yarayan fermantasyon sayesinde besinler daha kolay hazmedilebilmektedir. Peki, hangi gıdalar fermante grubuna girer? Turşular doğal fermante besinler olarak bilinir.
Domates, karpuz gibi pembe veya kırmızı renkli meyve ve sebzeler (likopen) Pirinç, buğday, mısır, diğer tam tahıllar, yumurta, baklagiller, fındık ve peynir (selenyum) Siyah üzüm, bitter çikolata, nar, goji meyvesi, yaban mersini, brokoli, karnabahar, mercimek, patlıcan gibi çeşitli besinler.
Yoğurt yapmak üzere süt mayalandığında içindeki protein ve vitaminlerin antioksidan özelliği yaklaşık 2 katına çıkar. Yapımı sırasında ısıtıldığında su kaybı sonucu protein içeriğinin yoğunluğu da artar. Özellikle süt proteini olarak bilinen kazein, güçlü bir antioksidandır.
Turşu suyu böbrek üstü bezlerini çalıştırarak vücuttaki sıvı oranını dengeler. - Güçlü bir antioksidan olduğundan bağışıklık sistemini hastalıklara karşı güçlendirir. - Metabolizmayı çalıştırarak kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Vücutta yağ birikimine izin vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri