Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır. 6) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır.
Birçok farklı sirke türü olması turşu yaparken kişilerin kararsızlık yaşamalarına neden olur. Genelde turşu yapılırken en popüler olan sirke türü üzüm sirkesidir. Ancak faydalarından dolayı elma sirkesine de oldukça ilgi gösterilmektedir. Elma sirkesi turşu yaparken çok rahat bir şekilde kullanılabilir.
Salatalık Turşusu İçin Malzemeler :
1 çay bardağı elma sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker. 1 tatlı kaşığı kaya tuzu.
Kornişon Turşu Tarifi İçin Malzemeler
3 Kg kornişondan yaptım. 2 sb elma 1 sb üzüm sirkesi koydum (üzüm sirkem az olduğu için). Mükemmel oldu. Suyu, salatalığından da güzel oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
Elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi turşu yapımında kullanılan bir sirke türüdür. Elma sirkesi ile yapılan turşunun kıvamı, üzüm sirkesi ile yapılan turşuya göre daha yumuşak olur. Bu nedenle, elma sirkesi ile yapılan turşu, daha taze ve sulu bir kıvama sahiptir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
Turşunun tuz, ekşi ve sirke miktarı görecelidir. Ben kendi damak tadıma göre videoda yazılı olarak miktarları belirttim. Beyaz sirke kokusundan çok hoşlanmiyorsaniz 1/3 oranında sirkenizi azaltabilirsiniz. Ya da kavanozunun 1/4 ünü üzüm sirkesiyle doldurup da aynı tarifi uygulayabilirsiniz.
Beyaz sirke ile turşu yapmanın sakıncası yoktur.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
NOT:Her bir litre su için 2 yemek kaşığı kaya tuzu 1 çay bardağı sirke elma da olur. Üzüm de 1 tatlı kaşığı limon tuzu isteğe bağlı sayı da sarımsak. Afiyet olsun.
10-15 gün kadar bekleyin, üzümler ve sapları iyice yumuşasın. Bu aşamada sirkenizi ince bir süzgeçten geçirerek süzün. Ekmek içi, birkaç nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz (kaya tuzu) ekleyin. Kavanozun kapağını kapatıp, 40 -60 gün arası dinlendirin.
Sirke mi?" Türk sinemasının unutulmaz "Neşeli Günler" filminden hemen hemen herkesin aşina olduğu "sirke" ve "limon" tartışması devam etse de uzmanına göre, sirke ve limonun turşuya aromadan başka bir katkısı bulunmuyor. Her sebze, fermantasyon sürecini kendi özelliğine göre tamamlıyor.
Örneğin beyaz sirke turşu ve salatalarda çok fazla kullanılmaktadır. Diğer yandan ev temizliği, bireysel bakım, bahçe işleri ve bunun gibi çeşitli yerlerde de beyaz sirke yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Turşu yapımında genellikle üzüm sirkesi tercih ediliyor çünkü üzüm sirkesi ile turşu daha sert bir yapıda oluyor. Bu nedenle her ne kadar üzüm sirkesi daha popüler olsa da elma sirkesiyle turşu yapmak da gayet mümkün. Elma sirkesi ile yapılan turşu kıvam olarak biraz daha yumuşak olacaktır.
Tam Ölçüleriyle Turşu Kurma Tarifi İçin Malzemeler
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi.
Malzemeler 2 kg kornişon salatalık 1 baş sarımsak 5 yemek kaşığı tuz 3,5 tatlı kaşığı limon tuzu 3,5 tatlı kaşığı şeker 3,5 çay bardağı sirke ( üzüm sirkesi kullandım. )
Salatalık Turşusu 1 Kg'lık Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı elma sirke. 1 çorba kaşığı kaya tuzu.
Özellikle beyaz sirke ev temizliğinde çok tercih edilir. Camlarınızı tertemiz yapabilen bu ürün doğal bir dezenfektandır. Bunun yanı sıra yer yüzeylerinde kullanılan bu sıvıyı banyo temizlerken de kullanabilirsiniz. Ev temizliğinin yanı sıra kıyafetleriniz için de tercih edebilirsiniz.
Sirkeli Su Kullanım Alanları
Günümüzde en çok üzüm sirkesi ve elma sirkesi kullanılıyor. Sirkenin kullanım alanları da farklılık gösteriyor. Özellikle elma sirkesi çoğunlukla yüz, cilt ve saç temizliğinde kullanılıyor. Ayrıca sirkeli su karışımı yemeklerde ve salata soslarında da rahat bir şekilde kullanılıyor.
Turşu yapımında genellikle üzüm sirkesi tercih ediliyor. Ancak elma sirkesi de tercih edilebilir. Ancak kullanılan miktara dikkat etmekte fayda var.
Organik elma sirkesi için de şişedeki tortuya bakılmalıdır. Tortu, organik meyveler kullanıldığına bir işarettir. Bu da sirkenin doğal organik sirke olduğunu gösterir. Bunun dışında doğal organik sirke anlamanın bir diğer yolu da şişe üzerinde son kullanma tarihi olmamasıdır.
Turşu herkesin evinde yapabileceği bir üründür. Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri