IS (Investment – Saving) Modeli Farklı faiz oranlarındaki denge üretim düzeylerini (mal piyasasının dengede olduğu faiz oranı ve reel milli gelir düzeylerini) gösteren eğriye, IS eğrisi denir.
IS eğrisi, farklı faiz düzeylerinde mal piyasasında dengeyi sağlayan milli gelir düzeylerinin geometrik yeridir. Mal piyasasında denge, tasarruf yatırım özdeşliği ve/veya toplam harcama ve milli gelirin birbirine eşit olduğu noktada sağlanır.
IS doğrusu I ve S eğrilerinin eşitliğine dayanır. Mal piyasasında dengeyi ifade etmektedir. Basit Keynesyen modelin aksine faiz haddinin sabit olmadığı durumlarda geçerlidir. IS doğrusunun eğimi ile yatırımın faize duyarlılığı (b ne kadar büyükse IS doğrusu o kadar eğiktir.)
IS eğrisinin eğimini belirleyen ana unsurlar:
i=Ao(1/b)-(1/kEb)Y formülünde (1/kEb) terimi IS eğrisinin eğimini verir.
Genişletici maliye politikaları; (Kamu harcamalarının arttırılası, Transfer ödemelerinin arttırılması, vergilerin azaltılması) IS eğrisini sağa doğru kaydırır.
İlgili 15 soru bulundu
Eğrinin eğimi de farklı anlamlar ifade eder; yatırımların faize duyarlılığı arttıkça IS eğrisi daha yatık (düz) bir konum alır. IS eğrisinin dikleşmesi ise, yatırımların faizdeki değişmelere duyarlılığının azaldığını gösterir (9, s. 99).
Is Eğrisinin Yer Değiştirmesi
iş adamlarının ileriye dönük iyimser bekleyişlere sahip olması ve teknolojik bir değişim yatırımları arttırır (+AI). IS eğrisi sağa kayar (Tersi durumda IS eğrisi sola kayar). Toplumun tasarruf eğilimi artarsa (+AS) IS eğrisini sola kaydırır.
Yani harcama çarpanı, kE,, ile yatırımların faiz esnekliği, b, ne kadar yüksek olursa IS eğrisi o kadar yatık (faizdeki 1 birim düşme karşısında GDP o kadar fazla artacaktır), para politikası çarpanı o kadar büyük ve para politikası o kadar etkin olacaktır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür.
Para piyasasının dengede olduğu (reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu) faiz ve reel gelir düzeylerini gösteren eğriye, LM eğrisi denir. LM üzerindeki tüm noktalarda para piyasası dengededir.
IS/LM kısaltmasında “Yatırım (Investment) Tasarruf (Saving) / Likidite Tercihi(Liquidity preference) Para arzı (Money supply)” ifadelerinin baş harfleri kullanılmıştır.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
IS-LM modelinde anahtar değişken faiz oranlarıdır. Modelin amacı, denge hasıla düzeyi ile faiz oranı arasındaki ilişkileri ortaya koymak, faiz oranlarındaki değişmenin denge hasıla düzeyini nasıl değiştirdiğini açıklamaktır.
Reel servetin değeri basit olarak bu akımın kapitalize değeridir. Yani W = y/r. Buna göre, bir depresyon durumunda yalnızca fiyat seviyesi değil aynı zamanda faiz hadleri de düşerse, faiz hadlerindeki bu düşüş servetten sağlanan gelir akımının iskonto edilmiş değerinin artmasına neden olur.
Normal şartlar altında BP eğrisi pozitif eğimlidir. Çünkü, gelir düzeyinde meydana gelecek bir artış karşısında ithalat artarken net ihracat azalacak ve ödemeler bilançosu açığı söz konusu olacaktır. Bu açığın kapatılabilmesi için ülkeye sermaye girişinin olması gerekir. Bunun içinde faiz oranı yükseltilmelidir.
Mal Piyasasında Denge (IS)
Eğrinin solunda kalan her noktada ise I>S (Mal Talep Fazlası) olur. Bir ekonomide çarpan değeri arttıkça ve yatırımların faize duyarlılığı arttıkça IS eğrisi yatıklaşacaktır. çarpan değeri azalırsa ve yatırımların faize duyarlılığı azaldıkça IS eğrisi dikleşir.
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Geniş Para Arzı – M2 ve M3 Tanımları
M2 ve M3 kavramları geniş para arzı ölçümünde kullanılmaktadır. M2, M1'e vadeli mevduatların da eklenmesiyle bulunur. M3 ise en geniş tanımlı para arzıdır. M2'ye repo, para piyasası fonları ve ihraç edilen menkul kıymetler eklenerek bulunur.
Faiz oranı azaldığında ülkeden sermaye çıkışı olur ve dış denge olumsuz etkilenir. Tersine, faiz yükseldiğinde ülkeye sermaye girişi olur ve dış denge bu durumdan olumlu etkilenir.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Merkez Bankası'nın piyasadan tahvil satın alıp karşılığında piyasaya para vererek, nominal para stokunu arttırmasına genişletici para politikası denir. Merkez Bankası bu yolla faizi düşürerek, yatırım harcamalarını tetikleyip toplam talebi ve bu yolla gelir düzeyini arttıracak ve işsizliği azaltacaktır.
Arz ve talep birlikte artarsa, arzın artması fiyatı aşağı, talebin artması yukarı çeker. Arzdaki artışın etkisi talepteki artışın etkisinden büyükse fiyat düşer. Talepteki artışın etkisi büyükse fiyat artar. Etkileri eşit ise fiyat değişmez.
Bu durum şekil 8'de verilen grafikle açıklanmaya çalışılmıştır. Eğer talep eğrisinin temsil ettiği mala olan talep artmışsa T0 talep eğrisi olduğu gibi tümüyle sağa kayar. Bunun anlamı F1 fiyatından OM1 miktar satılırken, aynı fiyattan bu kez daha fazla bir miktar (OM2 ) satılmasıdır. Şekil 8.
Para arzı genişlediğinde ise faiz oranları düşmekte ve toplam harcamalar yükselmektedir. Üretim miktarı da bu harcamalarla birlikte değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri