Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Turşu yüksek miktarda lif içerdiği için özellikle yemekle beraber tüketildiğinde besinlerin mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, dolayısıyla tokluk hissi daha uzun süre devam etti.
Kış sofralarının olmazsa olmazı turşuların büyük bir kısmını yaz sonu ve sonbaharda özenle kurduk, hatta çoktan afiyetle tüketmeye başladık. Ama bu güzelim mevsimin en lezzetli getirilerini de değerlendirmeden olmaz diye düşündük, kış sebzeleriyle hazırlayabileceğiniz turşu tariflerimizi hemen hazır ettik.
Turşuyu, ekşimesi için 18-20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin. Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır.
Çok fazla tüketilen turşu mide içindeki asidin dengesizleşmesine yol açar. Asit artıkça ülser ve reflü gibi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Hatta ciddi boyutları ise mide kanserine bile zemin hazırlayabilir. Turşu vücuttaki suyun hızlı emilimini sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Turşu, içerdiği yüksek sodyum oranından dolayı diyabet, tansiyon, böbrek ve mide hastalığı olanlar turşuya temkinli yaklaşılması gerekiyor. Bu hastalıkları olan kişiler mutlaka hekim ve diyetisyenlerine danışarak turşu tüketimini kontrollü bir şekilde tüketmeli ya da hastalık düzeylerine göre hiç tüketmemeliler.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir.
Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir. Bozulma nedenlerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişir. Beyaz ya da bakır renkli bir hal alır.
Son derece pratik olan yaz turşularıyla sofralarınız renklenecek. bir günde soframıza koyabileceğiz. Elinizdeki, çuşka biber, patlıcan, pancar, fasulye gibi onlarca farklı malzemeyi, kaynayan suya bir kaç dakika daldırıp çıkartarak sirkeli ,sarmısaklı suya atmak yaz turşusu yapmanın birinci yolu.
Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Turşu eğer dikkatli bir şekilde tüketilirse kilo aldıran bir şey değildir. Fakat içeriğindeki tuz ve sirke oranı ile vücutta su tutumuna sebep olabilmektedir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kilo aldırmamasının sebebi ise turşunun kalorisinin oldukça düşük olmasıdır.
Sabah aç karnına içilen turşu suyu bağırsakları temizliyor. Turşu suyu kaşıntıyı hafif asidik bir yanmayla dengeleyerek imdada koşuyor. Besinlerde bulunan yüksek orandaki liflerin sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi bulunuyor.
Ancak diyet yaparken turşu tüketiminde aşırıya kaçmak, vücudun ödem toplamasına neden olabilir. Çünkü turşunun içerisindeki tuz nedeniyle vücut ödem oluşturabilir ve bu da bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle göbek, bacak, el ve ayaklarda kendini hissettiren bu ödem, kişinin kilolu görünmesine yol açabilir.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Turşunun bir tüketim süresinin olmadığını dile getiren Korun, ''Öyle kompostolar, öyle konserveler var ki, 30-40 yıllıklar. Bizde 1972, 1976'da yapılmış konserveler, turşular var. Turşu, ağzı açılmadığı sürece, hava almadığı sürece 70-80-100 seneye kadar gidebiliyor'' dedi.
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Turşular farklı farklı sebeplerden bozulur. Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
1 litre hazır su,2 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu 1 yemek kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı limon tuzu,1 avuç nohut,1 şişe sade maden suyu.Harika turşu olur ,erimez.
Aynı zamanda yüksek lifli sebze ve meyvelerden yapılan turşular bu yolla da dışkı hacmini artırarak, metabolik atıkların vücuttan daha rahat atılmasını sağlayıp kabızlığa iyi geliyor.
Turşu Suyunun Zararları
Yüksek sodyum oranına sahiptir. Fazla tüketildiğinde idrara çıkama sorununun yanı sıra şişkinlik ve şişme gibi problemlere yol açabilir. Hazımsızlığa yol açabilir. Tuz oranı çok yüksek olduğu için yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyon artışına yol açabilir.
Konserve turşular çok tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına yol açabilir, hatta kansere bile dönüşebilir diyen Onkoloji uzmanı Yavuz Dizdar şunları söyledi: "Besin kalitesizse sindirim sistemini besleyemiyorsunuz. Bunun illaki sindirim sisteminde bir riski var. En azından gastrit olursunuz, ülser olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri