Probiyotik olarak kabul edilen turşular sağlık açısından da çok faydalıdır. Bu yüzden diyet yaparken turşu yenilmesi tavsiye edilir. Ancak içeriğinde çok fazla tuz olduğundan turşuların aşırı tüketimi diyet döneminde uygun değildir. Bu fazla kalori alımında neden olmasa bile vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.
Ancak diyet yaparken turşu tüketiminde aşırıya kaçmak, vücudun ödem toplamasına neden olabilir. Çünkü turşunun içerisindeki tuz nedeniyle vücut ödem oluşturabilir ve bu da bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle göbek, bacak, el ve ayaklarda kendini hissettiren bu ödem, kişinin kilolu görünmesine yol açabilir.
Ödem, Tuz ve Şekeri Seviyor!
Sıklıkla ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem, vücutta ağırlığa ve şişliklerle yol açıyor. Regl, menopoz, fazla kilo, yetersiz su içmek, fazla karbonhidrat tüketimi, yüksek miktarda tuz içeren diyetler ve aşırı egzersiz ödemin başlıca nedenlerinden.
Fazla miktarda tuz tüketimine bağlı olarak yüksek tansiyon, bölgesel veya yaygın ödem oluşumu, böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek hastalıkları ve inme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Ödem neden olur? Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
İlgili 44 soru bulundu
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Turp, doğal diüretik besinler arasında yer alır. Sık sık ödem problemi yaşıyorsanız, haftada 1-2 kez tüketmeniz, vücudunuzdan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir.
Tuz tadı vermeyen mineral tuzları da tansiyonu yükseltebilmektedir. Tuz içeren bu sodaları sık sık içmek, ödemi kronikleştirir. Bu esnada; vücutta yağların yakılması dolaylı olarak yavaşlar. Çünkü; vücutta ödem varsa, böbreklere ulaşan su azalır.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.
Kahve çok sık tüketimde ödem yapabilen bir içecektir. Ancak kahve diyetinde ödem yapma etkisini söndüren besinler ve içecekler önerilir. Bu sayede kahvenizi keyifle yudumlarken yağ yakımını da devam ettirebilirsiniz.
Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir. Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kilo aldırmasa da turşu içerisinde yüksek miktarda tuz ve sirke olmasından dolayı vücutta su tutmaktadır. Bu nedenle turşu dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Dikkatli bir şekilde tüketildiğinde turşu kilo aldırmaz ve şişkinlik de yapmaz.
Probiyotik olarak kabul edilen turşular sağlık açısından da çok faydalıdır. Bu yüzden diyet yaparken turşu yenilmesi tavsiye edilir. Ancak içeriğinde çok fazla tuz olduğundan turşuların aşırı tüketimi diyet döneminde uygun değildir. Bu fazla kalori alımında neden olmasa bile vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.
Diyet yapanlar için turşu kalorisi düşük gibi görünse de yüksek oranda tuz içerdiği için vücutta su tutar ve şişkinlik yapar.Mide asidi, yenilen gıdaların sindirilmesi için salgılanır, ama bazı gıdalar daha fazla mide asidi salgılanmasına neden olabilir.Soğan, tuz, sirke ve baharatlar, turşularda kullanılan temel ...
Uykusuzluk ve stress yine vücutta ödemin başlıca sebeplerindendir. Yetersiz ve kalitesiz uyku ile birlikte stress vücutta kortizol salımını arttırır ve beden su tutmaya meyilli hale gelir. Aşırı stresli ve gergin kişilerde kalitesiz bir uyku sonrası uyandıklarında hissettikleri ödem ve şişkinliğin sebebi budur.
Stresli bir yaşam: Stres vücudumuzda kortizol hormonunun salgılanmasını artırır. Kortizol hormonu ise vücudumuzda ödem tutmamıza neden olur.
Her gün maden suyu içmek kemik ve diş gelişimini destekler. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayarak kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kalorisi olmayan sağlıklı bir içecektir. Büyüme dönemindeki çocukların ve hamilelerin artan mineral ihtiyacını karşılar.
Elbette ki maden suyunu aşırı tüketmek de sorun yaratabilir. Örnek olarak çok fazla tüketim yapıldığında hipodermi yani vücut ısısının anormal şekilde düşmesine yol açabilir. Günde bir litre maden suyu normalken fazlasını tüketmek böbreklere de zarar verebilir. Mide hastaları için de aynı şey geçerli.
Birlikte tüketeceğiniz maden suyu ve yeşil çay yağların yanmasına yardımcı olurken, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlayarak güçlü bir antioksidan etkisi oluşturur. Siz de gün içerisinde ya da gece yatmadan önce aşırıya kaçmamak şartı ile bu karışımı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir. Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasına yardım eder.
Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 8-10 bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.
Ödem attırıcı içecekler arasında; limon suyu, yeşil çay, taze pancar suyu, ananasın suyu, salatalığın suyu, narın suyu, maydanozun suyu, kereviz sapı suyu ve elma suyu başta gelmektedir. Bunları içerek fazla ödemi vücudunuzdan atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri