Tuzu az olan bir turşu suyu içindeki sebzeleri yumuşatırken suyu da bulanıklaştırır. Eğer tuzu çoksa da bu durumda turşunun olgunlaşma süresi artar ancak turşunun üstünde su birikir. Bu fazla su da zamanla taşmaya başlar. Eğer bu şekilde turşu suyu eksilirse yerine tekrar turşu suyu hazırlayıp eklemelisin.
Bulanık turşu suyunun rengini düzeltmek için sakın turşunun suyunu değiştirmeyin bu bütün faydalı bakterileri aşıp götürür ve turşunuz kısa sürede bozulabilir.
Turşu Suyu Kaç Kalori ve Turşu Suyu Tekrar Kullanılır mı? Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir. Böylece içinde diğer sebzelerden kalmış olan aromalar da olacağı için lezzeti de artar.
Çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave ederek ve yukarıda anlattığımız şekilde yeni bir kavanoza aktararak da kurtabilirsiniz. İçerisine 1 avuç kadar nohut ilave ederseniz de tuzluluk oranını azaltmanıza yardımcı olur.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Salyalanan turşu yenir mi? Bu süreçte görülen bulanıklaşma tamamen normal ve sağlıklıdır. Turşunuzun içindeki sağlıklı bakterilerin görevini başarıyla yerine getirdiğine işarettir. Bu başlangıçtaki bulanıklık, turşunun yenilebilir kıvama gelmesine doğru azalır ve çoğu zaman tamamen yok olur.
Turşuyu yedikten sonra suyunu sakın dökmeyin. Çünkü bu suların birçok şeye faydası vardır. Turşu suyun içerisindeki asit mide bulantısını geçirmeye yardımcı olur.
O yüzden turşular karışık kurulduğu zaman yumuşayabiliyor. Çünkü biri olmuş oluyor biri olmamış oluyor. O yüzden biz kesinlikle turşuları bir kurmayız. Hepsini ayrı ayrı kurarız çünkü hepsinin tuz oranı farklıdır.
Turşuya sonradan su ilave edilir mi? Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir.
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
1- Bir süre sirkeye ara verip, turşu suyunu sirke olarak kullanabilirsiniz. Biraz daha ekşili olacaktır ama müthiş bir lezzet katacaktır. 2- Etlerinizi marine edebilirsiniz. Turşu suyuna yatırabilir, etinize farklı bir aroma katabilirsiniz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Fazla sirke kullanılması, turşunun renginin kararmasına neden olur. Aslında normal bir sirke, her turşu için uygundur. Ancak açık renkli sirke kullanılması tercih edilmelidir.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
O malzemelerin uzun süre dayanabilmesi için tuza ihtiyaçları var. Bu nedenle tuz çok fazla gelirse sebzelerin ya da meyvelerin çok fazla şişmesine neden oluyor. Çok fazla şişen malzemeler çok çabuk bozulmalara neden oluyor. Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor.
Turşunuzun kıtır olması için ilk olarak kullanacağınız salatalığın taze olması gerekmektedir. Salatalıklarınızı delmek turşunuzun daha kolay olmasını sağlayacaktır. Turşunuzun içerisine koyduğunuz nohutlar mayalanmasını sağlayacaktır. İsteğinize bağlı olarak koymayabilirsiniz.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri