Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
8. Turşunun daha erken olmasını isterseniz kavanozun dibine 10-15 nohut tanesi ekleyin, böylece fermantasyonu hızlandırırsınız.
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
7) Turşu yaparken kavanozun dibine 4-5 adet nohut koyabilirsiniz. Böylece turşunuzun dayanıklılık süresi uzayacaktır. Aynı zamanda oldukça faydalı sarımsak da hem bağışıklık sisteminiz için hem de turşunun dayanıklılığı için sıkça tercih ediliyor.
Üzerine 5 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 buçuk bardak sirkeyi ilave edip iyice karıştırıp içindekileri eritiyoruz, hazırlanan suyu turşumuzun üzerine ilave ediyoruz. Üzerine çıkınca su bidonun yanlarına vurup havasını çıkarıyoruz. Su inecektir tekrar ekleyin.
İlgili 25 soru bulundu
Turşu Yaparken Şeker Konulmasının amacı turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlamaktır. Bunun için turşunuzun içerisine 2 ya da 3 adet küp şeker atabilirsiniz.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Bir kabın içerisine 6 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker, 1 su bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı limon tuzu konulur. Biraz kaynattığımız su ilave edilip tuzun erimesi sağlanır.
Turşunuza koyacağınız maydanoz, asma ve kereviz yaprakları da güzel tat ve kokular katacaklardır. Kavanozun ağzını sıkıca kapattıktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde saklamalı ve her gün mutlaka çalkalamalısınız. Yaklaşık olarak 1-2 hafta sonra turşunuz hazır olacaktır.
Turşu suyunun bulanmasının en önemli nedenleri arasında, su, tuz ve sirke oranını iyi ayarlamamak geliyor. Turşu suyunun bulanmasını önlemek için, 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 3 yemek kaşığı kaya tuzu oranını kullanabilirsiniz. Turşu suyunun bulanmasındaki ikinci neden ise, tarifte musluk suyu kullanmaktır.
sirkesi de az oldu..5 kiloluk bidona 5 yemek kasigi tuz ve en az 5 cay bardagi sirke koymak lazim..
Turşunun Tuzu Nasıl Ayarlanır Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kaba suyu koyup içine 1 bardak kadar tuz koyup, içine iyice yıkanmış yumurtayı koyuyoruz. Yumurta ne alaka diyecek olursanız şöyle ki tuz eridikçe yumurta yükselecek tuz eridikçe ve yumurta çıkmadıysa tuz ilave edilir.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Bu malzemeler 1 kiloluk kavanoz için yeterli miktarda olmalıdır. Bunun için 1 su bardağından biraz az üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı limon tuzu ve 1 tatlı kaşığı şeker konulmalıdır.
Fazla karıştırmaya gerek yok. Limon, sirke, dere otu koymak fermantasyonu hızlandırıyor ve turşu eriyor. O yüzden daha sade tariflerin kullanılmasını tavsiye ediyorum" dedi. "Turşu, sirkeyle daha kötü oluyor diye bir iddiamız yok.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
9) Lezzet Sırrı
Sizler de salatalık turşunuza hafif bir aroma eklemek isterseniz defne yaprağını veya asma yaprağını ekleyebilirsiniz. Kavanoz dibine atacağınız bir avuç çiğ nohut da turşunun hem daha çabuk olmasını hem de lezzetli tat vermesini sağlayacaktır.
Tuzu az olan bir turşu suyu içindeki sebzeleri yumuşatırken suyu da bulanıklaştırır. Eğer tuzu çoksa da bu durumda turşunun olgunlaşma süresi artar ancak turşunun üstünde su birikir. Bu fazla su da zamanla taşmaya başlar. Eğer bu şekilde turşu suyu eksilirse yerine tekrar turşu suyu hazırlayıp eklemelisin.
Ben denemedim ama bütçenize göre uygun fiyatlı bir sirke alıp biraz kaynatıp çektirdikten sonra turşu yapımında kullanabilirsiniz. Diğer önemli malzememiz ise su, bildiğiniz gibi çeşme suyu turşu yapımı için tercih edilmiyor. Bunun yerine evde içme suyu olarak kullandığınız suyu kullanabilirsiniz.
🌼1 çay bardağı sirkemizi de ekleyelim. 🌼Üzerine kaynatılmış kaynar sıcak su döküp hiç kullanılmamış kapakla kapatalım. ✔Turşularınızı litrelik kavanozlara yaparsanız daha kütür kütür turşu olur.Çünkü hava ile teması azdır. ✔Sıcak su eklemekten korkmayın daha çok kütür kütür turşularınız olacaktır.
Bir önceki başlıkta 1 litrelik suya 2 yemek kaşığı kaya tuzunun konulması gerektiği ifade edilmiştir. Bu ölçü duruma göre 1,5 yemek kaşığı da olabilir. Dolayısıyla 1 kilo turşuya 1,5 ya da 2 yemek kaşığı kaya tuzu atabilirsiniz.
Ardından kavanozu ışık almayan bir dolaba koyabilirsiniz. Turşu kavanozunun sakladığı yer, yalnızca karanlık olmamalı. Cam kavanozları yerleştirdiğiniz dolabın, nemlenmeyen kuru ve soğuk bir ortama sahip olması gerek. Böylece turşular çok daha uzun süre taze kalabilir.
Turşunuzun üzerinde beyazlıklar oluştuysa tüketmeyin!
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.
Turşu nasıl kurulur sorusu ile ilgili belki de en önemli detay bu. Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri