1 litrelik cam kavanoz turşu için oranları 600 ml su, 1,5 - 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve 100 ml zeytinyağı yeterli olacaktır. Kavanozlarınızın boyutuna göre bu oranı arttırıp azaltabilirsiniz.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Uzun süredir tartışılan bu sorunun cevabını ise 72 yıldır turşuculuk yapan Demir ailesinden Egemen Demir verdi. Turşunun hem limon hem de sirkeyle yapılabileceğini belirten Demir, "Ama özellikle kelek, patlıcan ve pancar çeşitlerinin sirkeyle yapılması gerekiyor. Çünkü sirkeyle yapıldığında daha lezzeli oluyor" dedi.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli. Altın oran denen karışımda, su, sirke ve tuz olmalı. Bir litre suya bir çay bardağı sirke, iki buçuk çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu konmalı.
İlgili 25 soru bulundu
Su ılıyınca içerisine 2 su bardağı kadar peynir ya da yoğurt suyu ilave ederek 1 litreye tamamlayın. Ardından kavanozlara pay edin. İçerisine son olarak defne yaprağı, dereotu ya da tane karabiber de ekleyebilirsiniz. Ağzını sıkıca kapattıktan sonra 15 - 20 gün boyunca fermente olması için bekletin.
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
1 litrelik cam kavanoz turşu için oranları 600 ml su, 1,5 - 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve 100 ml zeytinyağı yeterli olacaktır. Kavanozlarınızın boyutuna göre bu oranı arttırıp azaltabilirsiniz. Zeytinyağını ilave etmeden salamura suyunu hazırladıktan sonra sıra geldi tüm malzemeleri birleştirmeye.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Turşumuzun üzerine doldurdumuz sirkeli suyu bir tencereye boşaltıyoruz. Her lt. İçin 1 silme yemek kaşığı şeker, 2 dolu yemek kaşığı tuz (en irisinden değil), 1 çay kaşığı kadar limon tuzu koyarak hazırladığımız turşu suyunu ocağa alıyoruz.
BAĞIRSAK DOSTU LAHANA TURŞUSU TARİFİ
Varsa yoğurma sırasında çıkan lahananın suyu da ilave edilir.1 su bardağı peynir altı suyu eklenerek turşunun probiyotik olması sağlanır. Çünkü turşunun mayalanması için başlangıç mayası gerekli ve peynir altı suyu bunu sağlamaktadır.
Sofra tuzunu tercih ediyorsunuz
Sofra tuzuyla turşu hazırlamak hatalı bir seçim. Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
Turşu için tuz ve sirke seçimi
Turşu yapımında üzüm sirkesi ve temiz kaya tuzu kullanmak daha iyi sonuç verir. Rafine sofra tuzları, çok kalın, hiç işlem görmemiş tuzlar turşu için uygun değillerdir.
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
En klasik yöntemiyle turşular, sirke, limon, tuz ve sarımsak gibi malzemelerle hazırlanarak kurulur. Ancak çok eskilerden bu yana, sirke kullanılmadan yapılan, lezzetiyle damakları şenlendiren, çok sağlıklı bir turşu kurma yöntemi daha var. Üstelik bu yöntemde sirke kullanılmıyor.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Üzerine kaynattığımuz içme suyunu kaynar halde aldığı kadar dolduralım ve limon dilimleri yerleştirelim. Sıcakken kavanozumuzun ağzını sıkıca kapatıp ters cevirelim. 1-2 saat bu şekilde bekledikten sonra soğuk ve serin yerde muhafaza edebilirsiniz. Sıcak Su İle Limonlu Salatalık Turşu hazır.
Turşu suyuna ne kadar limon tuzu konur? 1 buçuk su bardağı sirke. 1 çay kaşığı limon tuzu. 1 yemek kaşığı toz şeker. 5 yemek kaşığı tuz ve sonradan yarım yemek kaşığı üzerine dökmek için tuz.
Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu da onun bozulmasının nedenlerinden biridir. Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
2 tatlı kaşığı limon tuzu.
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Sirkesiz yaptığınız turşularınızı fazla bekletmeden tüketmelisiniz sirkedeki gibi uzun dayanmaz. Bu yüzden azar azar yapın. Kornişon turşuyu da bu şekilde yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri