Açık tarlada yetiştirilen turşuluk çeşitler ise Kornişon, Belair, Belmonte, Rus ve Gherkin salatalıklarıdır. Serada yetiştirilen sofralık çeşitlere örnek olarak Bittex, Standex, Orion, Melior ve Green spott; turşuluk çeşitlere örnek olarak Hokus, Nimbus ve Argus verilebilir.
Hıyar daha ziyade iri olanına denir her halde; küçüklere de badem. İşin ilginç yanı her üç isim de aynı derecede yaygın.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Hindistan orijinli olup 5000 yıldır var olduğu bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Hıyar” kelimesi için verilen açıklamada “Kabakgillerden, uzun, iri meyveli, sürüngen, bir yıllık otsu bir bitki (Cucumissativus)” ve “Bu bitkinin iri, yeşil ürünü, salatalık” bilgisi yer alıyor.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, turşuluk salatalık olarak bilinen ve özelikle göletlerin yapımıyla üretiminde artış sağlanan kornişon, Rusya, Almanya ve Fransa'ya ihraç ediliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Silor tipinde salatalık çeşididir. Sera yetiştiriciliğine uygun sırık bir çeşittir. Erkenci olan çeşit verimlidir. Dişi çiçek yapısına sahip olup her boğumda meyve verir.
İzmir'in Ödemiş ilçesinde haziran ayının ilk haftasından itibaren hasadı yapılan kornişon olarak da bilinen turşuluk salatalığın üreticiye can simidi olması bekleniyor.
Türkçede yer alan hıyar kelimesi Farsça aynı anlama gelen خيار (χiyār) sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Arapça "seçme, tercih" manasındaki χiyār kelimesinden alıntı olabilir; ancak bu bağlantının kesin olmadığı belirtilmiştir.
Hala bu semtin adıyla anılan Langa hıyarı iri, sulu ve lezzetli bir hıyar türüdür. Zamanında Langa'da olduğu kadar çevre mahalle bostanlarında, özellikle de Samatya'da bol miktarda yetiştirildiği bilinir.
Hıyar (Salatalık); eski Hindistan'da ortaya çıktığı andan itibaren dikkatimizi çekmeyi başaran kabak ailesi Cucurbitaceae'denin popüler bir kültür bitkisidir.
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Taze bir şekilde tüketilen salatalıklar dilimleme salatalığı olarak bilinir.
Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Farsça χiyār خيار "salatalık, cucumis sativus" sözcüğünden alıntıdır.
Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
Salatalık bitkisi, büyük yaprakları ve kıvrık dalları olan yayılan bir asmadır. Bitki, dalların dallandığı 4 veya 5 ana gövdeye sahip olabilir. Bitkinin yaprakları asmaların üzerine dönüşümlü olarak dizilmiş, 3-7 sivri loplu ve tüylüdür. Salatalık bitkisi, çapı 4 cm olan sarı çiçeklere sahiptir.
Adı, İstanbul'un Çengelköy semtiyle özdeşleşen salatalık türü, Beykoz'daki birkaç bahçe dışında artık Yalova'da üretiliyor.
Toprağı nemlendirmek için sepreyle olca sulayın. Tohumların çimlenmesi için ışık alan gölge bir yer tercih edin. Salatalık tohumları 18 C ve üzeri sıcaklıkta 1 hafta içinde çimlenmeye başlar. 15-20 cm olduklarında fidelerinizi yetiştireceğiniz eyre dikin. Organik gübre ile beslenmeye devam edin.
langa lunga ne demek? Yelkenli ticaret kayıklarında kullanılan ve iki kişi tarafından karşılıklı olarak tulumbalama hareketiyle çalıştırılan ilkel ırgat.
- Küfür değil argodur bu. Hıyarlar demektir.
Hıyar kelimesi Türkçe'de "Kaba saba, görgüsüz, budala." anlamına gelir.
salat / salât / صلات / صَلَاتْ
Turşuluk hıyar ya da yaygın adıyla kornişon üretimi denildiğinde Türkiye'de üç merkez üs akla geliyor: İzmir-Ödemiş ve Balıkesir-Sındırgı ve Afyon'un merkez ilçesi.
Çeşide göre değişmekle birlikte fide dikiminden yaklaşık 1 ay sonra ilk hasat gerçekleştirilir. Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat iş- lemleri 2 ay devam etmektedir.
Ortadan ikiye rahatça kırıbileceğiniz, ortasında beyaz ya da sararmış renkler görmediğiniz, çok yumuşamamış salatalıklar olmaları önemli. Özellikle daha iri iri olanların daha az kıtır olduğunu ve turşu yaparken içerisine fazla su ve tuz çekeceği için daha kolay yumuşama göstereceğini unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri