Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Sofra tuzunu tercih ediyorsunuz
Sofra tuzuyla turşu hazırlamak hatalı bir seçim. Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
Turşunun su içerisinde bekletilmesi de tuz oranını azaltmaya yardımcı olur. Turşunuzu birkaç gün suda bekletin ve bu süreç içerisinde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Tuz oranı istediğiniz seviyeye gelince turşularınız için yeni salamura hazırlayarak, bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
İlgili 30 soru bulundu
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Tuzsuz Salatalık Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır? Kornişonlar ve biberler bir kaç kez yıkanacak, sarımsaklar soyulacak, kavanozun en altına bir kaç kornişon. Üzerine birkaç kıl biber, ikiye bölünüp atılacak, iki diş sarımsak atıp aynı işlem kavanoz dolana kadar yapılacak.
Turşu tuzsuz, hafif ekşili ve kıtır kıtır oluyor. İlk hazırlandığında malzemeler her bir bibere değmemiş gibi hissettiriyor ama zamanla biberler su salıyor ve içindeki sıvı miktarı artıyor. Kavanoz da sık sık sallanınca malzemeler güzelce karışıyor.
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur. ...
Turşunun en önemli oranı tuz dengesidir. Tuzu az olan bir turşu suyu içindeki sebzeleri yumuşatırken suyu da bulanıklaştırır. Eğer tuzu çoksa da bu durumda turşunun olgunlaşma süresi artar ancak turşunun üstünde su birikir. Bu fazla su da zamanla taşmaya başlar.
Turşu yapımında üzüm sirkesi ve temiz kaya tuzu kullanmak daha iyi sonuç verir. Rafine sofra tuzları, çok kalın, hiç işlem görmemiş tuzlar turşu için uygun değillerdir.
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
Genellikle Turşu da kullanılmasını tavsiye edilen tuz çeşidi kaya tuzudur. Salamura olarak da bilinen turşu tuzu, normal sofra tuzu gibi ince bir yapıya sahip değildir. Salamura tuzu ile kurulan turşularda yumuşama olmaz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun dayanıklılığı ve lezzetini artıracaktır.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Biberler yıkanır ve sapları az kesilerek kavanoza dizilir. Üzerine sarımsak, nane, kaya tuzu ve limon tuzu koyulur. Kavanozun üçte biri kadar sirke, kalanını kaynamış soğumuş suyla doldurulur. Kapağı kapatılır ve beklenir. 3 haftada oluyor ama ben 5 ay sonra açtım.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli. Altın oran denen karışımda, su, sirke ve tuz olmalı. Bir litre suya bir çay bardağı sirke, iki buçuk çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu konmalı.
Çok fazla limon konursa yine erir. Evde turşu yapanlar sirkeden de yapabilir.
Suyu için; 12 bardak hazır su veye kaynatılmış ılık su. 1 buçuk su bardağı sirke. 1 çay kaşığı limon tuzu.
Bidon dolduktan sonra su, şeker, limon tuzu, sirke ve kaya tuzu eklenerek karıştırılır. Hazırlanan karışım turşu bidonuna yavaş yavaş dökülür. Son olarak bidonun kapağını kapatmadan önce bir avuç maydanoz, sarımsak ve asma yaprağı eklenmesi turşunun daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.
O malzemelerin uzun süre dayanabilmesi için tuza ihtiyaçları var. Bu nedenle tuz çok fazla gelirse sebzelerin ya da meyvelerin çok fazla şişmesine neden oluyor. Çok fazla şişen malzemeler çok çabuk bozulmalara neden oluyor. Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor.
Aspirinin turşu için hiç bir faydası olmadığını uzmanlar söylüyor. "Aspirinin kimyasal adı; asetilsalisilik asittir ve gıdalarda katkı maddesi olarak kullanımı yasaktır" diyen gıda mühendisleri "Turşularınızı korumak için suyuna asla aspirin atmayın.
Turşu için malzeme seçimi nasıl yapılmalı? Bizim kurduğumuz salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle sert olmalı. Ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur.
Turşu bağırsak sağlığı açısından çok faydalı bir gıdadır. Ancak, içerisinde fazla miktarda tuz bulunur. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının turşu ve turşu suyu tüketmemesi önerilir.
Turşuda kullanılan malzemeye göre sirke kullanımı değişiyor. Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri