Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
O malzemelerin uzun süre dayanabilmesi için tuza ihtiyaçları var. Bu nedenle tuz çok fazla gelirse sebzelerin ya da meyvelerin çok fazla şişmesine neden oluyor. Çok fazla şişen malzemeler çok çabuk bozulmalara neden oluyor. Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor.
Her bir litreye ayrı ayrı 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 çay kaşığı tozşeker ve 1 çay bardağı üzüm sirkesi ekleyelim ve üzerine kaynar su dökelim. Kapağı sıkıca kapatıp ters çevirelim. 10 gün sonra turşumuz hazır.
Turşu kurarken içine sarımsak, maydanoz, dereotu, kereviz sapı, kişniş tohumu, hardal tohumu, defne yaprağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. İçine ekleyeceğiniz nohut da mayalanmayı hızlandıracaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Not: Aspirini turşumuz kurarken ekleme sebebimiz turşumuzun daha geç baritlanmasını sağlamak içindir.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Tuz, sebze ya da meyvelerin salamura oldukları sırada kıvamlarını korumalarını, uzun süre taze olarak tüketilmelerini sağlıyor. Bu nedenle kullanın tuzun çeşidi de oldukça önemli. Turşu yaparken klasik sofra tuzları yerine mümkünse iri taneli kaya tuzları kullanmanızı öneririz.
Patojenik mikropların ortaya çıkması ile beraber genelde Turşu suyu sümüksü bir yapı oluşturur. Tuzlama süreci içerisinde laktik asit bakterilerin salınması takip eder. Bu bakteriler ise zaman içerisinde Turşu suyunun sümüksü bir yapı oluşturulmasına imkan vermektedir.
Turşu Yaparken Musluk Suyu Kullanmak:
Turşuyu hazırlarken musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız gerekir. Ayrıca içme suyu, musluk suyuna göre turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor. Ama turşu suyu içilmeyecekse sirkeyle yapılmalıdır. Sirke turşuyu eritebilir. Çok fazla limon konursa yine erir.
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur. Kaya tuzu ile hazırlayın: Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Uzun süredir tartışılan bu sorunun cevabını ise 72 yıldır turşuculuk yapan Demir ailesinden Egemen Demir verdi. Turşunun hem limon hem de sirkeyle yapılabileceğini belirten Demir, "Ama özellikle kelek, patlıcan ve pancar çeşitlerinin sirkeyle yapılması gerekiyor. Çünkü sirkeyle yapıldığında daha lezzeli oluyor" dedi.
En iyi turşu suyu ne sirkeyle ne limonla yapılır. Asri'ye göre en iyi turşu suyu kaya tuzuyla yapılır. Turşu yaparken kaya tuzu kullanırsanız harika bir turşu yapabilirsiniz. Turşu yapmanın püf noktası ise; sebzelerin iyi yıkanması ve doğru kombinasyondan geçiyor.
Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir.
Turşucular tatlı malzemelerinden yapılan turşuların limon sirkesi ile diğer malzemelerden yapılan turşuların ise üzüm sirkesi ile daha lezzetli olduğunu belirtiyor.
Ancak turşuyu yüksek oranda sodyum içerdiği için; yüksek tansiyonu, diyabeti, böbrek yetmezliği ve mide hastalıkları olanların çok kontrollü yemeleri hatta hastalık düzeylerine göre hiç yememeleri gerekir. Özellikle hazır turşuların sodyum oranları daha yüksek olduğundan hastalık riskini artırır.
Sebze ve meyveler havuç, ayva, salatalık ya da domates gibi kalınsa üzerinde çatalla birkaç delik açılması turşu suyunun içlerine işlemesine ve turşunun daha diri olmasına neden olur. Turşuya defne yaprağı, limon, sarımsak, dereotu, maydanoz gibi malzemeler koymak lezzetini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri