Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur. Limon tuzu yerine, evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu da kullanılır.
Limon Tuzu Ne İşe Yarar? Kimyasal sitrik asit (E330) katkı maddelerinin arasında yer aldığından gıda ürünlerinin raf ömürlerini uzatmak amacıyla yeme içme sektöründe kullanılır. Limon tuzu turşu yapımı sırasında ve zeytinlere ölçülü bir miktar eklenirse bu gıdalar daha uzun süre dayanır.
Turşu limonla mı sirkeyle mi yapılır? Turşu hem limonla hem sirkeyle yapılmaktadır. Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor.
Turşu tuzsuz, hafif ekşili ve kıtır kıtır oluyor. İlk hazırlandığında malzemeler her bir bibere değmemiş gibi hissettiriyor ama zamanla biberler su salıyor ve içindeki sıvı miktarı artıyor. Kavanoz da sık sık sallanınca malzemeler güzelce karışıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Sofra tuzuyla turşu hazırlamak hatalı bir seçim. Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
Turşu yaparken klasik sofra tuzları yerine mümkünse iri taneli kaya tuzları kullanmanızı öneririz. Kaya tuzları daha sert bir yapıda olmaları nedeniyle malzemeleri sofra tuzuna kıyasla çok daha iyi koruyor.
Uzun süredir tartışılan bu sorunun cevabını ise 72 yıldır turşuculuk yapan Demir ailesinden Egemen Demir verdi. Turşunun hem limon hem de sirkeyle yapılabileceğini belirten Demir, "Ama özellikle kelek, patlıcan ve pancar çeşitlerinin sirkeyle yapılması gerekiyor. Çünkü sirkeyle yapıldığında daha lezzeli oluyor" dedi.
"Sirke ve limon turşuyu zararlı hale getirebiliyor"
Ama kaya tuzu ile yapıldıysa yararlı. Sirke ve limonu önermiyorum. Çünkü o zaman probiyotik bir ürün olmuyor.
Yiyeceklerin taze kalmasını sağlayan limon tuzu genellikle reçel ve turşu hazırlamada da kullanılmaktadır. İçeriğinde yoğun miktarda asit barındıran limon tuzu temizlikte de yoğun olarak kullanılmaktadır. Çaydanlık içerisindeki kirecin sökülmesi için limon tuzu faydalı olacaktır.
1 çay bardağı üzüm sirkesi. 1 çay bardağı kaya tuzu. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Turşu suyu hazırlama
Turşunuzun üzerine dökeceğiniz suyun 1 litresine 2 çorba kaşığı temiz kaya tuzu ekleyerek kaynatın. Soğuduktan sonra, kavanozlara yerleştirdiğiniz turşunun üzerine ekleyin. Turşunuzun ekşimesini kolaylaştırmak için nohut, koruk, üzüm ve ekmek mayası da katalabilirsiniz.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Turşu suyunun bulanmasının en önemli nedenleri arasında, su, tuz ve sirke oranını iyi ayarlamamak geliyor. Turşu suyunun bulanmasını önlemek için, 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 3 yemek kaşığı kaya tuzu oranını kullanabilirsiniz.
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.
Tuzlama süreci içerisinde laktik asit bakterilerin salınması takip eder. Bu bakteriler ise zaman içerisinde Turşu suyunun sümüksü bir yapı oluşturulmasına imkan vermektedir. O yüzden böyle bir durumun oluşmaması için mutlaka turşu suyuna dengeli şekilde tuz eklemek gerekmektedir.
1 litre suya 4 yemek kaşığı kaya tuzu,4 yemek kaşığı sirke,2 yemek kaşığı limon tuzu,2 yemek kaşığı şeker ve dövülmüş sarımsağı koyup eritin.
Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunun kanıtıdır. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir şey yok. Fakat turşunun köpürmesini istemiyorsanız ve nohut koymayarak köpürmeyi engelleyebilirsiniz.
Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar. Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz. Asma yaprağı içindeki tenin maddesi, sebzelerin daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca hava almasını da engelleyip güzel bir tat ve koku verir.
Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Sirkesiz turşu hazırlamanın iki farklı yöntemi var. Eğer evinizde evde kendi yaptığınız yoğurdun suyu ya da peynirizin suyu varsa bunlarla salamura suyu hazırlayabilirsiniz. Eğer bu tarz bu su yoksa sadece içme suyu ve kaya tuzu da kullanabilirsiniz.
Nohutun doğal olarak hiçbir işlemden geçmemiş olmasından dolayı, ben nohutu tercih ediyorum. Salatalığı biraz farklı lezzetlerde buluşturmayı seviyorsanız içine biraz kişniş, biraz dereotu atınca tadı daha da nefis oluyor. 2 limonu da parçalayıp koyuyorum. Hatta yurtdışında bu turşuya biraz şeker de koyulur.
Fasulyeler aralarına sarımsak ve cin biberi konularak kavanoza yerleştirilir. Yaklaşık 2 litre suyun içine sirke, limon tuzu, şeker ve tuz eklenip eriyene kadar karıştırılır. Fasulyenin üzerine kavanoz dolana kadar konulur. Serin bir yerde muhafaza edilir.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri