Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar içinde bilinen en zor sınavlardan biridir. TUS'a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır.
İntern hekimler ve 4-5. sınıf tıp öğrencileri kendilerini denemek için TUS'a girebilmekteydi. TUS'ta tercih verebilmek için ise tercih dönemine kadar mezun olma şartı aranıyordu. Ancak yeni yönetmelik ile beraber TUS tercih sürecine kadar mezun olma şartı değiştirildi.
Kimler Girer
Sınava girmek için tıp fakültesinde öğrenci olmak ya da 6. sınıf öğrencisi olmak yeterlidir. Ancak bu kategorideki öğrenciler ve hekim adayları henüz diploma almadıkları için yalnızca ilk oturuma yani temel bilimler oturumuna girebilirler.
TUS sınavına 3. sınıf itibariyle çalışmaya başlayanlar olduğu gibi, internlik bitip mezun olduktan sonra hazırlanmaya başlayanlar da bulunmaktadır. Burada önemli olan kişinin kendini tanıması ve uygulanabilir bir planlamayla çalışmaya başlamasıdır.
Tıp fakültesinde eğitim alırken, tıp fakültesini tamamladıktan sonra ya da tıp mezuniyetinin üzerinden yıllar geçmiş olsa bile TUS'a katılabilirler. Tıpta uzmanlık sınavı, tıp fakültesi mezunlarının girdiği bir sınavdır.
İlgili 39 soru bulundu
Mensa. Dünyanın en zor sınavları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Mensa. Katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmayan bu sınavı başarıyla tamamlayanlar dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluklarından olan Mensa'nın bir parçası haline gelebiliyorlar.
TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar. Kimya, biyoloji, eczacılık, veterinerlik ve temel biyoloji bölümleri öğrencileri TUS için sadece “Temel Tıp Bilimleri” testine başvuru yapabilir.
Evet, tıp fakültesi öğrencileri TUS'a girebilir. Hatta intern doktorların birçoğu sınava girmekte ve başarılı sonuçlar almaktadırlar.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
Normal şartlarda 24 yaşından itibaren TUS'a girmeye başlanır. Yüzde 80'i 30 yaşına kadar uzmanlık öğrencisi olur.
TUS'a girebilmek için tıp fakültesinden mezun olmanıza gerek yoktur. TUS, tıp fakültesi mezunlarının ve öğrencilerinin uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. TUS sınavı, genellikle tıp fakültesinden mezun olan doktorların uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır.
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Deneme sınavlarına katılmak için, ilk tekrarı bitirmenizi beklemeyin. Eksiklerinizi fark etmeniz ve çalışırken nelere daha fazla dikkat etmeniz gerektiğini anlamanız için, deneme sınavları iyi bir fırsat sunacaktır. Özellikle TUS sınavına 2 ay kala, sık sık deneme soruları çözerek hızlanmaya çalışmalısınız.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
Beyin cerrahisi(Nöroşurirji): İsmini söylerken bile insanın zorlandığı bir bölüm. İsmi gibi kendisi de zor bir branş. Doktorluğun en zor branşı demekten hiç çekinmiyoruz.
TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
Öncelikle TUS'ta tercih yapabilmek için gereken puan 45'tir Yeni hesaplama formülüne göre 200 soru üzerinden barajı geçmek için bir aday 1 Temel Bilimler Neti, 21 Klinik Bilimler Neti yaparak 45 puan barajını geçebilir TUS barajını geçmek isteyen adayların ortalama 22 net yapmaları yeterli olacaktır.
Öğrencilerden gelen “TUS'a çalışmaya hangi ders ile başlamalıyım?” sorusuna yanıt veren Günal, ders sıralamasının çok önemi olmadığını ancak temel bilimlerle başlayarak Fizyoloji ardından Patoloji derslerinin çalışılmasının faydalı olacağını söyledi.
Dr. Onat Güner, 21 Mart 2021 tarihinde yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (2021-TUS 1. Dönem), Temel Tıp Bilimlerinde 81,45 puan ve Klinik Tıp Bilimlerde 80,77 puan ile TUS tarihinin en yüksek puanını alarak her iki puan dalında da birinci oldu. Fakültemiz Dekan Vekili Prof.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
Sınav; temel tıp bilimleri, klinik bilimler ve tıp pratiği konularını kapsayan çoktan seçmeli bir testtir. TUS, her yıl düzenli olarak yapılan bir sınavdır ve genellikle Haziran ve Aralık aylarında gerçekleştirilir.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-TUS 1. Dönem) ve 2023-Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem) başvurusu 27 Ocak - 6 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. TUS sınavı başvuru ücreti 310 lira olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri