Bu noktada, zemin kat olarak görülen bölüm altında kalan yerler, bodrum kat olarak adlandırılırken, zemin kat denilen bölge; imar planına göre binanın kat adedinin en altında bulunan katı ifade ediyor.
bodrum katı ile normal kat arasında kalan kattır. ticaret bölgelerinde bünyesinde asma kat barındırabilir.
Öncelikle binamızın kaç katlı olduğunu doğru tespit etmemiz gerek. Bunu yaparken bodrum katı ve Zemin katları da hesaba katmamız gerekiyor. Bazı kişiler zemin katı ve bodrum katı dahil etmeden, zemin katın üzerinde kalan katları sayıyor, bu yanlış.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Parselinize imar planında toplamda 5 katlı yapı izni verilmiştir. Yani zemin+4. Zemin kat iskan edilebilir ve emsale dahildir.
İlgili 35 soru bulundu
Kaba inşaatlarda kullanılan +1,00 kotundan farklı olarak döşeme betonları döküldükten sonra, inşaatın ince imalatların düzgün olması için +1 kotu verilir. Bu artı bir kotu ince imalatlar için kullanılacak referans kottur. Bu kotun kaba imalatlar ile hiç bir alakası yoktur.
3-Sağlam zemin: sıkışmaya uygun olmayan 2-3m kalınlığında tabakalar halinde oluşmuş zeminlerdir. Basınç ve çekme gerilmelerine karşı oldukça dayanıklıdır. Bunlar arsında püskürük, tortul ya da metamorfik zeminlerdir.
Seçilen bina modelleri, 6.00x18.00 m taban oturumunda ve Ülkemizdeki genel yapı stokunu dikkate alarak 6 katlı (18.00 m), 8 katlı (24.00 m), 10 katlı (30.00 m) ve 12 katlı (36.00 m) yüksekliklerinde tasarlanmıştır.
c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre, ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 5.5 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
4 Metre fazla sanki, 3,5 metredir en fazla diye düşünüyorum, 5 katlı bina da giriş katıyla(toplam 6 kat girişle) beraber 21-22 metre yüksekliğindedir ortalama olarak. Aynen öyle. Kat başı 3.5 metre standarttır.
Yatırım amaçlı bir mülk satın alıyorsanız, zemin kat sizin için yüksek binada en iyi kattır. Özellikle orta ölçekli şehirlerdeki insanlar üst katları tercih ederken, daha büyük şehirlerdeki alıcılar zemin katlarını tercih etmektedir.
Buna göre kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanacak. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiçbir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamayacak.
İlgili yönetmelikte şu şekilde tanımlanmaktadır: “Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS/Emsal): Yapının katlar alanı toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıdır.” TAKS hesabı; (taban alanı x arsa alanı) formülü baz alınarak yapılıyor.
Döşeme zemininin altına yerleştirilen boruların içerisinden dolaştırılan düşük sıcaklıktaki su, öncelikle zemini ısıtır. Isınmış olan zeminden doğal ışınım yolu ile yayılan ısı sayesinde ortam ısıtılmış olur.
Emlak alım ya da satımı sırasında da daha yüksek kar elde edilebilecek bir alan olması dolayısıyla ev alırken bu risksiz katlardan yani ara katlardan ev almak avantajlıdır.
Evin en değerli katı son Kattır. Zemin kat hariç dairenin diğer tüm kartlarının fiyatı aynıdır. Fiyat zemin katda ucuz olur, dairenin ön cephesi arka cephesine göre pahalı olur.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
Bitişik ve blok nizam yapıların dışında kalan parseller için zemin katlar için kat yüksekliği azami 4 metre, diğer katlar için 3 metredir. Ayrık nizam yapılarda, tamamı konut için kullanılması şartıyla, zemin katlar için azami 4 metre, diğer katlar için 3.80 metre olarak yönetmelikle belirlenmiştir.
Bakanlığın geçen pazar günü Resmi Gazete'de yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ndeki değişikliğe göre, yüksek katlara "düşük ayar" getirildi. Değişiklikle 35 metre ve daha geniş yollarda 18'den 14'e, 30 metreden geniş yollarda 15'ten 12'ye, 25 metreden geniş yollarda ise 12 kattan 10'a düşürüldü.
6.50m – 9.50m – 12.50m – 15.50m …. 45.50m gibi sayılardır. Binanın maksimum yüksekliğini gösterir. 0.50m çatı payı olup, asıl rakam hep 3m katlarıdır. Zira kat başına 3m verilirse sırasıyla 2 kat – 3 kat – 4 kat – 5 kat….15 kat olarak anlaşılır.
Yapı perdeli, çekirdekli, çerçeveli sistem olarak düzenlenmiştir. Bina kat yükseklikleri 3 m olarak alınmıştır. Toplam bina yüksekliği 45m'dir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri