Düzensiz ve isteksiz olarak günde 5-6 saat çalışmaktansa, kısa da olsa düzenli ve sistemli çalışmanız çok daha verimli sonuçlara ulaşmanızı sağlar.
TUS'a 1 ay kala, Temel Bilimler konuları tekrar edilmelidir. Klinik Bilimler testini, emin olamasanız da tahmin yürüterek çözebilirsiniz. Temel Bilimler testi ise sizden net olarak bilmenizi ister. TUS Temel Bilimler testini çözebilmeniz için, çok iyi bir ezber çalışması yapmalısınız.
Tıp Fakültesinde İlk 3 Yıl Ve Sonrası
4. sınıf itibariyle TUS için kendinize bir çalışma planı çıkarabilirsiniz. Kendinizi çok yormadan, günlük 2 saatlik programlar yeterli olacaktır.
Son 1 ay kala yoğun ezber isteyen Temel Bilimler tekrarına eğilmeniz gerektiğinden, TUS'a 2 ay kala zamanınızı Klinik Bilimler çalışarak geçirmelisiniz. Pediatri, küçük stajlar, Dahiliye ve Genel Cerrahi gibi klinik derslerle ilgili daha önce çözüp bitirdiğiniz bir soru bankasındaki soruları tekrar edebilirsiniz.
Tekrar edilebilir ve kolay anlaşılabilir kitaplardan çalışmalısınız. Bol soru ve çıkmış sınavları çözerek konuları pekiştirmelisiniz. Zaman yönetimini ders çalışma kapasitenize ve öğrenmeniz gereken konulara göre yapmalısınız. Soru çözme tekniklerini araştırıp etkili bir çalışma gerçekleştirmelisiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Tus sınavı dünyanın zor sınavlarından birisi. Tam puan almayı bırak tam puana yaklaşan olmuyor hiç bir sınavda. Sınavda 8 bin kontenjanın içinde iyi bölüm, kötü bölüm, iyi şehir kötü şehir etmenleri var. Tusa ilk girişte kazanmak zaten çok çok zordur.
Test sınavında boş soru bırakmak kanımca test sınavının mantığına aykırıdır. Dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü bir sınavda, şıklardan birini bile eleyebilirseniz, doğruyu bulma şansınız ¼ dür. Bu da bu şekilde doldurduğunuz her 4 soruda kendini nötürleyecek demektir.
Eğer TUS sınavını kazanamazsanız veya girmemeyi tercih ederseniz unvanınız pratisyen hekim olur. Bir pratisyen hekim Türkiye'de neler yapabilir, bunu araştırın. 4- Gideceğiniz okulun bir hastanesi olup olmadığını, yoksa da anlaşmalı olduğu yerleri öğrenin.
TUS puanım ne kadar süre geçerli? 2021 yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavının beş yıl geçerli olmasına karar verdi.
TUS'a giriş anından itibaren düşünecek olursak 3 – 3,5 aylık bir süreci içermektedir. Örnek olması açısından 2020 yılının sonbahar sınavını inceleyelim. 2020 Ekim TUS'u için ; TUS'un uygulandığı gün ile ilk ÇKYS'ye düşme adımı arasındaki süre 92 gün.
Nisan ve eylül aylarında olmak üzere her yıl iki sınav yapılmaktadır. Başvurma, sınavdan yaklaşık iki ay kadar önce olmaktadır.
Sınav iki aşamalı yapılmakta sabah oturumunda Temel Tıp Bilimleri Testi yapılmaktadır. Süresi 150 dakikadır. Öğleden sonraki oturumda Klinik Tıp Bilimleri Testi yapılmakta ve bunun da süresi 150 dakikadır. Toplam sınav süresi 5 saattir.
TUS'a tıp bölümünden mezun olanlar ve tıp fakültesi öğrencileri katılabilir. Ancak, yerleştirme sadece Tıp bölümünden mezun olduktan sonra yapılır. TUS'a eczacı, kimyager, biyolog ve veterinerler de katılabilir.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
Sadece doktorlar değil farklı alanlardan adaylar da tıpta uzmanlık sınavına girebilir, bunlar; veteriner, eczacılık, biyoloji, kimya veya tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinin herhangi birisinden mezun olan kişilerdir.
TYT'de 35 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 35 net 250,137 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT sonuçlarına göre elde edilen verilere göre 35 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilmiştir.
Her ne kadar en yüksek puanı alamamış olsa da en yüksek neti 2016 Eylül TUS'unda Dr Hüseyin BÜLÜÇ yapmış. Temel Bilimlerden 117 Doğru 3 Yanlış, Klinik Bilimlerden 112 Doğru 8 Yanlış ile 240 soruda toplam 226,25 net yapmıştır.
Onat Güner, 21 Mart 2021 tarihinde yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (2021-TUS 1. Dönem), Temel Tıp Bilimlerinde 81,45 puan ve Klinik Tıp Bilimlerde 80,77 puan ile TUS tarihinin en yüksek puanını alarak her iki puan dalında da birinci oldu.
TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
Yarın yapılacak TUS için başvurmuş olan İntörn Doktorların sınava girmelerine engel bir durum bulunmuyor.
Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz. TUS'u kazanmazsanız az önce dediğim gibi uzman doktor olamazsınız. Alan seçimi yapamazsınız ve alansız bir pretisyen doktor olarak ya bir hastanenin acil kısmında ya da bir köyün sağlık ocağında görev yaparsınız.
Sınavın ilk 30 dakikası ve son 5 dakikası içinde, sınavınızı tamamlasanız bile salondan çıkamazsınız. Herhangi bir nedenle salondan çıktığınız takdirde, sınava devam etmenize izin verilmez.
Tusu kazanamazsan da çalışabileceğin bir sürü yer var.Devlet hastaneleri,sağlık ocakları,Özel poliklinik ve hastaneler,sigorta ve ilaç şirketleri. Şuan için ülkede işsizlik sorununun olmadığı bir kaç meslek dalından biridir.Okulu bitirdiğin zman çalışmak istiyorsan ik doktor taynlerinde ataman yapılır.
Nasıl hesaplaniyor? Her bir doğru 1 net getirir. Her bir yanlış 0.25 net götürür. Boşun getirisi götürüsü yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri