Peynir Altı Suyuna Sebze Çorbası (8+ Ay)
Kaynayan süte 4 yemek kaşığı yoğurdu ekleyip 2-3 dk karıştırıyoruz. Sütün kesildiğini görecekseniz altını kısarak 5 dk kesilmesi için bekliyoruz. Daha sonra tel süzgeçle çatal yardımı ile süzüyoruz. Kalan su peynir altı suyudur ben buz torbasına koyuyorum ve buzlukta saklıyorum.
- Bebekler için üretilen sabun ve losyonlarda da peynir altı suyu kullanılır. Özellikle bebeklerin teninin çok hassas olduğu düşünüldüğünde peynir altı suyunun bebeklerin cildi için de oldukça yararlı olduğu görülmektedir.
Protein, kalsiyum ve probiyotik açısından çok zengindir. Karaciğerden tutun her organa faydası vardır ve bebeğinde kabızlık sorunu yaşayan annelere tavsiye edilir. Çünkü çok iyi bir mide bağırsak düzenleyicidir. O sebeple annelere hep derim ki evde yaptığınız peynirin sakın peynir altı sularınızı dökmeyin.
Peynir, kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengindir; bebeğiniz için sağlıklı bir besindir. Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
Yemekten sonra tüketeceğiniz bir bardak peynir altı suyu ile midede oluşan hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Peynir altı suyunu ek gıdaya geçiş döneminde olan bebeklerin mamalarına ve çorbalarına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Tok tutma özelliği ile daha az acıkma da peynir altı suyunun zayıflamak isteyenlere özel bir etkisi oluyor. Peynir altı suyunu düzenli şekilde tükettiğinizde takdirde; daha az acıkırsınız ve kilo verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Peynir altı suyu kısa sürede tüketilecekse, cam bir kavanoza konulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Bu suyu saklarken ağzını kapalı tutmak oldukça önemlidir. Eğer 5 günden daha fazla saklamak istiyorsanız, dondurucuya atmanız gerekir.
Peynir altı suyunun faydaları
Kemik sağlığına destek olur, kemiklerin daha güçlü olmasına katkı sağlar. Sindirim sistemi problemlerimin çözülmesine destek olur. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olarak özellikle kabızlık problemlerinin çözümüne destek olur. Önemli bir protein kaynağıdır.
Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur. Whey proteininin içerisindeki amino asitler kas yapılanmasında önemli rol oynar. Probiyotik bir besindir.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır. İlk haftadan sonra içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir. Damak tadı gelişmiş bebekler bu düz püreyi sevmezlerse, zeytinyağı yerine ½ tatlı kaşığı tereyağı ve/veya peynir seven bebeklere 1 tatlı kaşığı tuzsuz labne peyniri de eklenebilir.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Ayrıca lif ve doymamış yağlar bakımından zengindir. Peynir altı suyu proteini kasları geliştirir ve onarır. Bu durumda kas, kalori yakar ve metabolizmayı arttırır.
Peyniraltı suyu gübreleme ve mikrobiyolojik gelişim açısından önemli olan N, P, K, S, Ca, Na, Mg, laktoz ve protein içermektedir. Gübreleme amaçlı olarak kullanıldığında sadece bitki gelişimini değil aynı zamanda topraktaki yararlı mikroorganizma populasyonunu da teşvik etmektedir.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
1 litre çiğ ya da günlük sütü 15 dakika kadar kaynatın ve ocağı kısın. Tıngırdayan sütün içine yoğurdu ilave ederek karıştırın. Süt kesilmeye ve topaklanmaya başlayacak. 10 dakika kadar biraz daha ılınmasını bekleyin ve süzgecin üzerine serdiğiniz bir tülbent ya da tek kullanımlık boneyle süzün.
Sabahları whey proteini (peynir altı suyu) içeren gıdalarla beslenmek büyüme hormonu artışına destek olur. Büyümenin sağlanması için dengeli bir beslenme ile Demir, Kalsiyum, A vitamini, D vitamini, Çinko, İyot alınması çok önemlidir.
Un, yoğurt, yumurta ve ayırdığımız peynir altı suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş yumurtaları pişirmeden 4-5 kepçe çorba ekliyoruz. Daha sonra tam tersi, kepçe kepçe bu karışımın tamamını yavaşça çorbanın içine ekliyoruz. Tuzunu ekleyip son olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
Bebeğiniz bu ay da 450 ila 560 gram kilo alabilir. Peki 7 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı? Yedi aylık kız bebekler ortalama 7.6 kg, erkek bebekler ise 8.3 kg olabilir.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri