Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Tutkal, keten bir kumaşa bulaşmış ve leke yapmışsa ilk yapılması gereken bir parça bez bulmaktır. Sıvıyı emici özelliğe sahip bu bez parçasını elma sirkesine batırarak kumaştaki tutkal lekesinin olduğu bölgeye sürmek gerekir. Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır.
Tutkal lekesini çıkarmak için, lekeyi sirke ile ıslatıp, bol su ile durulayın.
Aseton, Japon yapıştırıcısını istenmeyen yüzeylerden temizlemek için kullanılan pratik bir üründür. Elinizdeki yapışkanı temizlemek için öncelikle elinize aseton dökün ve bir pamuk yardımıyla tıpkı oje siler gibi elinizi silin.
Kurumadan önce nemli bir bez ile silinip temizlenebilir. Yahut on dakika kadar beklendikten sonra hafifçe kuruduğu için ek çizgisinden taşan tutkal kabuk gibi çekilip alınabilir.
İlgili 31 soru bulundu
- İlk olarak aseton kullanabilir ve ilgili bölgeye uygulayarak çıkarabilirsiniz. - Eğer cildinizde aseton kullanmayı istemiyorsanız tuz ile suyu birbirine karıştırarak ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz. - Ayrıca tuvalet ispirtosu süper yapışkanları ortadan kaldırabilmek için aktif çözücüler arasında yer alır.
Hızlı yapıştırıcı lekesini kumaştan çıkarmak için asetondan yardım alabilirsiniz. Oldukça keskin bir kokuya sahip bu tehlikeli madde ile temizleme yaparken zarar görmemek için havalandırması yeterli olan ortamda yapmanız tavsiye edilir.
Aseton tırnak üzerinde bulunan yapıştırıcının kısa sürede çıkmasını sağlayacaktır. Bir pamuk üzerine döktüğünüz asetonu yapıştırıcı olan tırnak üzerinde bir süre bekleterek kolayca temizleyebilirsiniz. Tırnaklarınızda bulunan yapıştırıcıyı çıkarmak için bir diğer yöntem ise zeytinyağı ve tuz karışımıdır.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Yapıştırıcı bulunan bölgeye 2 ya da 3 damla aseton dökün. 1 veya 2 dakika boyunca bölgeyi yavaşça ovalayın. Yapışkanlık özelliğini kaybetmeye başlayınca yapıştırıcıyı cildinizden yavaşça çekin. İşlem tamamlandığında elinizi bol su ve sabun ile yıkayın.
Mobilya yapıştırma ya da sunta kaplama işlemlerinde genel olarak tutkal tipi yapıştırıcılar kullanılır. Aynı zamanda bir maddenin başka bir madde ile kaplanması işlemlerinde kullanılan tutkalın sulandırılması gerekebilir. Seyreltilmiş tutkal kullanımında yoğunluğu kaybetmemek daha büyük bir önem kazanır.
Beyaz tutkal, genel amaçlı yapıştırma işlemleri için farklı alanlarda ve malzemelerde kullanılabilecek bir üründür. Genel olarak parke, masif ürünler ve ahşaptan yapılan ürünlerin yapıştırılması sırasında beyaz tutkalı kullanabilirsiniz. Bunun yanında beyaz tutkal dolgu amaçlı olarak da şık bir seçim olacaktır.
Solvent ve zararlı madde içermez. Su bazlıdır, güvenlidir. Yıkanabilir özelliği sayesinde sürülen her yerden iz bırakmadan çıkarabilir.
Kulak temizleme çubuğunu asetona batır. Pamuklu çubuğu kıyafetin görünmeyen kısmına hafifçe sürterek asetonun kumaşa zarar vermediğinden emin ol. Eğer kumaşta herhangi bir değişme yoksa, pamuklu çubuk yardımıyla asetonun bir kısmını lekenin üzerine dök. Bu sayede aseton yapıştırıcıyı eritmeye yardımcı olacaktır.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Michelle Driscoll şöyle diyor: "Sert plastikten yapıştırmayı, tuvalet ispirtosu, alkol, yağ sökücü, fıstık ezmesi ya da karbonat ve zeytinyağı karışımı gibi çeşitli ürünlerle kolayca çıkarabilirsin. Ürünü plastiğe sür, birkaç dakika beklet, sonra da yapıştırmayı bezle ovarak çıkar."
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Japon yapıştırıcısının çözülmesini sağlayan ve Japon yapıştırıcısı neyle çıkar sorusuna yanıt; aseton, tuz, çamaşır deterjanı, margarin, kokusuz terebentin vb. gibi yöntemlerdir. Sadece bu malzemeler kullanılarak da Japon yapıştırıcısının bıraktığı izlerden kurtulmak mümkündür.
Fenoplastlar: Fenol-formaldehit reçinesi, rezorsin-formaldehit reçinesi, Diğerleri: Poliamid, poliester, epoksi, silikon. Bezir yağı macunu, kireç, alçı, magnezyum oksit – klorür. Burada belirtilen bazı tutkal sınıfları da kendi aralarında daha alt gruplara ayrılabilir.
Yapışkanlı tırnakların ya da tırnak uçların varsa onları sabunlu suda beklettikten sonra nazikçe törpüleyerek yapışkanı çıkartabilirsin. Ardından kalan yapışkanı bir tırnak törpüsü ve biraz asetonla çıkart. Akrilik tırnakları çıkartmak için ise sadece aseton kullan ve kalan yapışkansı artığı törpüleyerek temizle.
Kumaştan Yapıştırıcı Lekesini Çıkarma
Kurumuş yapıştırıcı lekesinin üzerini kaplayacak miktarda aseton döktükten sonra lekenin yumuşamasını bekleyin. Ardından jilet veya zımpara kullanarak lekeyi kazıyın.
Yapıştırıcılar için geçerli olmaz. Aseton,tiner,zift katran çıkarıcı v.s çıkarmaz.
Hızlı yapıştırıcıları ( Siyanoakrilat ) bilindik ismi japon yapıştırıcıları elden çıkarmanın en kolay ve basit yolu soğuk suyun altında elleri yıkamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri