Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Vodabond Duvar Kâğıdı Tutkalı, selülozik yapısı ile tekstil ve kâğıt tabanlı duvar kâğıtları için yapıştırıcı olarak kullanılabiliyor.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Bunun yanında beyaz tutkal dolgu amaçlı olarak da şık bir seçim olacaktır. Kullandığınız alanlarda beyaz tutkal yüzeye çok güçlü bir şekilde etki eder. Bu sayede kullandığınız her alanda güçlü yapıştırma sağlayarak etkili sonuçlar ortaya çıkarır.
Her türlü fotoğraf kagıdını veya parlak plastiğimsi kağıtları; ahşap,kağıt ,mdf,mantar ,strafor,eva vb yüzeylere yapıştırma amaçlı fırça ile uygulunan ve kağıdı bozmadan yapıştıran özel bir tutkaldır.Çabuk yapıştırır ve esnektir.Parlak yüzeyli veya plastik katkılı kağıtları emici bir yüzeye yapıştırmada kullanılır. ...
İlgili 26 soru bulundu
Her Türlü Ahşap, Kağıt Karton, Keçe Kumaş ve Marangozluk İşlerinde Kullanılabilir.
Kağıdınızın miktarına göre gelen tutkalı yine miktara göre su ile karıştıracağız. 5 litre su ile 15 m2 kadar yapıştırılabilir. Tutkalı kağıdın arkasına tutkal fırçası ile sürüp beş on dakika bekleteceğiz. Yapıştırılmaya hazır olan parçayı, düzgünce yerleştirdikten sonra ikincisine devam edebiliriz.
Mesamatlı yüzeylerde tutkal bir yüzeye sürüldükten sonra hemen yapıştırılmalı ve sertleşinceye kadar bekletilmelidir ( takriben 2 saat). Yoğun yüzeylerde üstüne tutkal sürülen satıh mamül tahtaya yavaş nüfuz ettiği için bekletilmelidir.
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Beyaz Tutkal: Beyaz tutkal kağıt, karton, kumaş ve çocuk el sanatları gibi gözenekli hafif malzemeler için en kullanışlı tutkaldır. PVA (Polivinil asetatlar) muhtemelen piyasadaki en yaygın yapıştırıcıdır. Hepsi çok az farklı olan ve yapıştırma alanlarına özgü çeşitli formlarla üretilirler.
Almanya'nın Münih kenti merkezli endüstriyel yapıştırıcı firması DELO, 17,2 tonluk kamyonu havada tutarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Undan yapıştırıcı yapmak için: bir kabın içerisine 1/4 bardak soğuk su ve 1/4 bardak unu koyulur ve karışana kadar iyice çalkalanır. Kabı ocağın üzerine alınarak kaynatılır ve içine ½ çay bardağı şap ilave edilir, sonra 3/4 bardak sıcak su katılır. Orta ateşte tekrar kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir. Kağıt ve karton için ince, kumaş ve ahşap için daha kalın tabakalar halinde sürülür.
Tutkal hattı sıcağa, soğuğa, neme ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda bile kalıcı esneklik.
Zira geçmiş yıllardan bu yana da Japon yapıştırıcısı olarak adlandırılan siyanoakrilat bazlı yapıştırıcılar da birçok yüzeyde yapıştırma ihtiyaçlarını hızlı ve kolay bir biçimde karşılanmasına olanak tanımaktadır. Ayrıca çok kullanışlı ve ekonomik olan Japon yapıştırıcısı oldukça güçlü bir yapıştırma etkisine sahiptir.
Okul, ev ve işyerinde kullanılabilir Kullanım Alanları: Porselen, deri, metal, seramik, lastik, kauçuk, mantar, ağaç, sentetik ürünler (PVC,ABS, polisitirol), karton gibi malzemeleri anında yapıştırır.
Tuz, sıcak suyun içinde eriyerek yapıştırıcının yüzeyden kolayca kalkmasına yardım edecektir. Temizleme işlemine başlamak için bir kase içine 2 yemek kaşığı kadar tuz koyun ve üzerine bir miktar sıcak su ilave edin.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Tutkal: yapıştırma işlemi için kullanılır.Tekstil,ağaç,kağıt ambalaj,mobilya gibi gerçeklerin birbirlerine yapışmasını sağlar.Genellikle mobilyaları yapıştırmak için kullanılmaktadır.Normal şartlarda 40-45 dk içinde kurur.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir.
Mobilya yapıştırma ya da sunta kaplama işlemlerinde genel olarak tutkal tipi yapıştırıcılar kullanılır. Aynı zamanda bir maddenin başka bir madde ile kaplanması işlemlerinde kullanılan tutkalın sulandırılması gerekebilir. Seyreltilmiş tutkal kullanımında yoğunluğu kaybetmemek daha büyük bir önem kazanır.
Bu tür çalışmalar için özel olarak üretilen bu tutkallar, kuruyunca şeffaflaşır ve su ile inceltilerek kullanılabilir. Kağıdın buruşmasını ya da kırışması, dekupaj işlemi sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.
Duvarı düz hale getirmek için alçı, geçiş astarı, duvar kağıdı yapıştırma rulosu, mala gibi kolayca temin edebileceğin malzemeler yeterli olacaktır. Malzemeleri aldıktan sonra ilk olarak, pürüzlü yüzeye alçı uygulaması yapabilir; duvarın her yerini düz ve eşit hale kolayca getirebilirsin.
Kağıt yapıştırıcısı ile duvara yapıştırdığınız bu ürünler manzara, tuğla, taş, doğa ve farklı desenlerle duvara uygulanabilir.
Tutkal çok fazla seyreltildiği takdirde, yapıştırma gücünün %50'den fazlasını yitirebilir. Bunun sonucu ise kağıdın zemine yeterince yapışamamasıdır. Duvar kağıdı zemine yeterince yapışmaz, dikiş yerleri yukarıda kalır ve bazen de kabarcık oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri