Fenoplastlar: Fenol-formaldehit reçinesi, rezorsin-formaldehit reçinesi, Diğerleri: Poliamid, poliester, epoksi, silikon. Bezir yağı macunu, kireç, alçı, magnezyum oksit – klorür. Burada belirtilen bazı tutkal sınıfları da kendi aralarında daha alt gruplara ayrılabilir.
Tarihçe olarak tutkal, hayvansal dokulardan elde edilen protein kolloidlerini kastetmektedir. Bu anlam, bir cismi başkasına ekleme olanağı sağlayan tutkal benzeri bütün karışımları içermek üzere genişletilmiştir. Şu an tutkal üretiminde sentetik kauçuk'lar yaygın uygulanır.
Tutkal üretiminde kullanılan üre-formaldehit yapay reçinesi taşkömürü, su ve havadan kimyasal yöntemle elde edilir. Üre ve formaldehit, polikondenleşme yolu ile yapay reçine haline getirilir. Üre, kapağı iç basınçla kapanan yüksek basınçlı kurşun veya gümüş kaplı kazanlarda amonyak ve karbondioksitten elde edilir.
Bağlayıcılar arasında balmumu, keten yağı, arap sakızı, kitre zamkı, metil selüloz, zamklar veya yumurta akı veya kazein gibi proteinler bulunur. Tutkal, geleneksel olarak hayvanların derileri, kemikleri veya derisinden kaynatılarak ve daha sonra sert jelatinli kalıntıya su ile karıştırılarak yapılır.
Gluten tutkalı ,organik tutkal veya "sıcak protein tutkal" diye de bilinir. Ağaç işlerinde en çok kullanılan glüten tutkalı türü, boncuk biçiminde olanıdır. Net 250 gr Ürün İçerir.
İlgili 21 soru bulundu
Mısır nişastası, su, sirke ve mısır şurubunu bir karıştırma tenceresinin içerisine alın. Bütün malzemeleri iyice karıştırın. Kısık ateşte ocağa koyarak sürekli karıştırın. Nişasta bir süre sonra tabanda toplanma yapabilir.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir.
Yapıştırıcıların sağladığı yapışma olayı aslında kimyasal bir tepkimedir. Tabiatta evini yapan arı, kayalara ve gemilerin su altındaki kesimlerine tutunan midye gibi doğal yollar ile çok iyi yapıştırıcı üreten çok sayıda canlıya rastlamak mümkündür. Yapıştırıcılar, iki maddeyi birleştiren moleküllerdir.
Tavşan Tutkalı
Tavşanın derisinden veya kemikle- rinden elde edilen bu renksiz, hafif dirençli ve düşük akışkanlıktaki tutkal, uzun yıllardan beri yapıştırıcı ve sağlamlaştırıcı olarak kullanıl- maktadır.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Boncuk tutkalı, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Suya direnç için alüminyum sülfat eklenebilir. Esneklik için gliserin katılabilir.
Ambalaj endüstrisinde kullanılan yapıştırıcıları sentetik reçineler, nişasta kökenliler, protein kökenliler olmak üzere üç başlık içinde toplayabiliriz. Polivinil Asetat Esaslı Yapıştırıcılar : Emülsiyon , polivinil asetat ve kopolimer esaslıdır.
a) Bitkisel Yapıştırıcılar:
Daha çok nişastalı bitkilerin işlenmesinden elde edilirler. Bunun yanı sıra bazı ağaç türlerinin reçineleri de bitkisel yapıştırıcılar arasında yer alırlar.
Boya ve Tutkal Dumanlarının Solunması Benzen Zehirlenmesine Neden Olabilir. Kurşun, asbest ve hatta küf, benzenden önce tehlikeli maddeler olarak akla gelebilir.
Beyaz tutkalın en önemli özelliği bakteriyel bozulma ya da küflenmeye karşı koruyucu bir etki sağlamasıdır. Bu özelliği sayesinde hijyenik bir kaygıyla uygulayanlara doğru çözümler sunar.
Mısır nişastası, su, sirke ve mısır şurubunu karıştırarak evde yapabileceğiniz bir yapıştırıcı hazırlayabilirsiniz. Malzemeleri bir tencereye alın ve iyice karıştırın. Daha sonra, kısık ateşte sürekli karıştırarak ısıtın. Nişasta tabanda toplanabilir, ancak karıştırmaya devam ederek tutkalı homojen hale getirin.
Hayvansal tutkal, hayvanların kemiği ve derisinden yapılan, koyu mor, kahverengi renk tonunda, suda çözdükten sonra kullanılan jelatinsi bir yapıştırıcı. Çoğunlukla piyasada granül şeklinde satışı yapılır. Sıcak suda çözülerek kullanılır.
Tutkal lekesini çıkarmak için, lekeyi sirke ile ıslatıp, bol su ile durulayın.
VIGO TUTKAL ÇÖZÜCÜ - YAPIŞKAN SÖKÜCÜ / Astech. Yüzeydeki yapışkanı hızla çözer ve çıkartılabilir hale getirir. Ahşap, Cam, Plexi, Dekota, Forex, Metal yüzeylere zarar vermez. Tüm Araçlarda kullanılabilir.
Kısaca ifade etmek gerekirse Japon yapıştırıcısı, siyanoakrilat isimli bir kimyasal maddeden üretilen yapıştırıcı çeşididir. Uygulandığı yüzeylerde hızlı ve dayanıklı bir yapışma sağlayan siyanoakrilat maddesi, Japon yapıştırıcısını diğer yapıştırıcı çeşitlerinden ayırmakta.
Bir adet siyanoakrilat (cyanoacrylate) ve bir adet aerosol aktivatör'den oluşur. Yüksek yapışma gücüne ve hızlı ilk tutunma özelliğine sahiptir. Hızlı Yapıştırıcı tam bir `AN´ kala yardımcısıdır. Uygulandıktan sonra saniyeler içerisinde malzemeleri bir birine yapıştırır.
Sentetik kauçuk, reçine ve sulandırıcılardan imal edilmiştir.
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
Orijinal ambalajı (paslanmaz çelik veya plastik konteyner, fıçı, kova vb.) içinde direkt güneş ışığı almayan donmaya karşı korunmalı ortamlarda, 5- 35 °C arasında, 1 yıl depolanabilir.
Aseton, japon yapıştırıcıyı çözer. Yani hem elinizi temizlemek hem de parça sökmek için aseton yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri