Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz. Sirke yoksa limon suyu ilave ederek de yoğurdunuzu kesebilirsiniz.
Öncelikle tutmayan yoğurdunuzu ocağa alıp içine tuzunu da atıp iyice topak topak olana kadar kaynatalım. Zaten kaynamaya başladığı zaman suyu üstüne çıkacak daha sonra yavaş yavaş topaklar oluşacaktır. Topaklar oluştuktan sonra bir beş dakika daha kaynatıp, ocaktan alalım.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Tutmayan yoğurttan lor peyniri veya çökelek yapabiliriz. Baktık ki yoğurdumuz tutmadı, o zaman ocağa alalım ve kaynatmaya başlayalım. Tuzlu olsun diyorsak bir miktar tuz ekleyebiliriz. Kaynatmayı sürdürelim, bu arada pelte kıvamına gelecektir.
Mayalama. Yumuşak beyaz peynir yapmak için daha az süt gerekirken; sert peynirler için daha fazla süt gerekiyor. Mayalama sıcaklığı da peynir pıhtısının yumuşak ya da sert olması üzerinde etkili.
İlgili 28 soru bulundu
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
Evde özenle yaptığınız sağlıklı ve lezzetli yoğurdunuz birkaç gün içinde ekşiyerek sizi hayal kırıklığına uğratıyorsa eğer hiç üzülmeyin. Ekşimiş ya da tutmayan yoğurttan peynir yapabilirsiniz.
Yoğurt sütün içinde eridikten sonra tencerenin ağzını kapatmalısınız. Peki, yoğurt kaç saatte mayalanır? Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Peynir erimesi neden olur? Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
🧀Peyniri keseceğiniz bıçağı ıslatırsanız peyniri daha kolay ve dağılmadan kesebilirsiniz. 🧀Diğer bir yöntem ince ve keskin misina ipi ile kesmektir. 🧀Peynirlerin daha sulu yerleri orta kısmında yer aldığı için dış kenardan ortaya doğru bıçak darbesiyle daha düzgün dilimler elde edebilirsiniz.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Bakteriler sıcaklık ile çoğalması hızlanır, veya süt çiğ halde kaynatılmadan çok beklenir ise bakteriler zamanla artmış olur. Ürettikleri asit ise yine sütü keser. Bunun yanında iyi yıkanmayan tencerelerdeki bulaşık deterjanı kalıntıları da sütün kesilmesine neden olabilir.
Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin; fokur fokur kaynamayacak. Yeşil suyu ayrılıp içinde beyaz parçalar, pıhtılar oluşacak.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Kalsiyum deposu peyniri hazır almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
Dolayısıyla tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilir ve kullanabilirsiniz. Çökelek yapabilirsiniz: Tutmayan yoğurdunuz için üzülmeyin. İsterseniz tekrar mayalayabilirsiniz ya da çökelek yapabilirsiniz.
2 litre günlük süt. 1 çay kaşığı peynir mayası
Tuzlama , peynir üretiminin endüstriyel açıdan çok önemli bir aşamadır. Nihai olarak duyusal olarak (tat, sertlik) seçtiğiniz, aynı zamanda dayanıklılığını sağlar ve mikroorganizmalara karşı korunur.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri