Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür.
Atahan Merhaba, az önce kanser üzerine bir araştırma okuyordum şöyle bir yazı geçiyor: "Tütsülenmiş(füme) et ve balık ürünlerinde tütsüleme işlemi sırasında polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşmaktadır." Epidemiyolojik çalışmalarda da tütsülenmiş yiyeceklerin kolon ve mide kanseri riskini artırdığı gösterilmiş.
Genellikle sert odunların yakılması ve elde edilen dumanla etlerin bir ön pişirmeden geçirilmesiyle yapılır. Tütsülemedeki en önemli adım gıdayı ateşe temas ettirmemektir. Bu ön pişirme için duman gereklidir. Bu dumanı da en iyi sağlayan ağaçlar arasında meşe, kayın, kiraz ve erik ağaçları gösterilebilir.
Füme eti en doğru şekilde tanımlamak gerekirse; çiğ etin daha uzun ömürlü olabilmesini sağlayan ve eti çok daha lezzetli hale getiren bir işlem olarak özetleyebiliriz. Füme et, etin ateş dumanı ile tütsülenmesi sonrası ortaya çıkmakta ve tütsülenmemiş ete göre çok daha dayanıklı olması ile bilinmektedir.
Kokusunu ve aromasını sevdiğiniz ağaç türlerinden birinin talaşını kapaklı bir mangala koyun. Üstüne talaşlara değmeyecek ve en az 10 cm kadar yukarıda olacak şekilde ızgarayı yerleştirin. Tütsüleme aşamasına geldiğinizde ise temelde kuruttuğunuz et, tavuk ya da balığı dumana maruz bırakarak fümeleyeceksiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Füme et en çok soğuk sandviç hazırlamak için ve burger menülerinde kullanılır. Füme et sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Pizza tariflerinde de sıklıkla karşılaştığımız dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışır.
Tütsülemede, gıdanın içerisindeki suyun bir kısmı isleme yöntemiyle uzaklaştırılır. Dumanda yer alan ve patojen düşmanı bazı maddeler, isleme yoluyla gıdaya geçer ve gıdada yeni mikroorganizmalar üremesini önler. Fümelenmiş gıdanın daha uzun süre dayanmasının sırrı da budur diyebiliriz.
Gıdalara farklı bir lezzet veren tütsüleme işlemi, bu makine ile kolayca yapılabilir. Soğuk tütsüleme tekniğini kullanan bu cihaz, başta et olmak üzere kıyma, balık, peynir, yoğurt, salata ve çorba gibi yiyeceklere füme aroması vermek için kullanılabilir. Ayrıca içecekler için kullanılabilmesi de mümkündür.
Nasıl yapılıyor? Eti, balığı ateş göstermeden duman aracılığıyla pişiren tütsüleme de iki tür teknik kullanılıyor: Sıcak tütsüleme ve soğuk tütsüleme.
Uygulamada genel- likle %20-30 sıvı tütsü maddesi, %5 sirke veya sitrik asit, %65-75 su karıştırılır ve pişirme işleminden önce ürün yüzeyine püskürtülür. Püskürtmeden başka bu tür tütsülemeyi uygulamanın diğer bir yolu ürünü çözelti içine daldırmaktır.
Tütsünün sönene kadar yanmasına izin ver.
Birçok tütsü çubuğu, uzunluğuna ve kalınlığına bağlı olarak 20 ila 30 dakika yanacaktır.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre kapalı alanda yakılan tütsünün akciğere zarar verdiği belirlendi. Tütsülerin akciğere doğrudan zarar verebilen partiküller barındırdığı ve tütsü yakılan yerin her zaman havalandırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Ucuz ve kolay erişilebilir olması, her yerde satılması nedeniyle çubuk tütsüler çok fazla kullanılırlar. Fakat maalesef çubuk tütsüler kanserojen maddeler içerdikleri için başlıca akciğer, lenf bezleri, solunum yolları, beyin ve kan hücreleri gibi vücudun pek çok noktasında geri döndürülemez zararlar vermektedir.
Soğuk tütsüleme işlemi fermente çiğ sosislere, parça halinde işlenen ürünlere uygulanabilir. 50-80oC arasında yüksek bir sıcaklık uygulanarak yapılır. 'lerde bitebilir.
Negatif enerjilerden arınmak için mekan tütsüleme yıllık olarak yapılabilir. Dilerseniz yeni bir eve taşınırken veya her yeni ay zamanında yapabilirsiniz.
Bir çeşit doğal tütsü olan adaçayı, pek çok kişinin hayatına ufak dokunuşlar yapar. Adaçayı tütsüsü yakacak kişilerin pek çoğu şu soruyu düşünebilir: Adaçayı yakmak dinen uygun mudur? Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir.
Balık Tütsülenmesi
Balığın tütsülenmesi geleneksel yöntemlerle sıcak tütsüleme ve soğuk tütsüleme olarak iki metotta yapılır : Sıcak tütsüleme, 50-80°C arasında olup tütsüleme işlemi 3-8 saat arası sürer. Sıcak tütsüleme de amaç taze balığın yüksek sıcaklıkla pişirilip tütsü lezzetini balığa kazandırmaktır.
Füme etin lezzetlenmesi için bazı ağaçlardan alınan odunların kullanılması önerilir. Elma, kiraz ve erik ağaçları gibi meyve ağaçların odunları ile meşe, kayın ve palamut gibi yapraklı ağaçlar füme et için en uygun ağaçlardır. Çünkü bu ağaçların kendine has kokusu, ete de geçeceği için etin lezzetini artıracaktır.
Açıklama. HIMALO Viski tütsü seti yeni başlayanlar için mükemmeldir. En sevdiğiniz aromalı odun yongalarını ahşap bacaya koyun ve yakın, örtün, duman camın içine dökülecektir. Kapağı açın, odun yongaları tamamen yakıldıktan sonra hemen harika kokular yaşarsınız.
Evde veya odada tütsü yakmanın birden fazla faydası sayılabilmektedir. En önemli etkilerinden biri gevşeme sağlama ve stres üzerinde gösterdiği etkidir. Rahatlama ve sakin kalma üzerinde oldukça etkili olur. Bunun dışında tütsü faydaları arasında hava temizliği sağlaması da yer almaktadır.
Tütsü yaktığınız odayı havalandırmayı unutmayın. Tütsü dumanını doğrudan solumayın ve tütsüyü çok uzun süreli yakmayın. Tütsü, ateş yardımıyla yakıldığından dolayı, bir yeri tutuşturmamaya dikkat edin. Astım veya benzeri bir rahatsızlığa sahipseniz, tütsüyü bunun bilincinde olarak yakın veya tütsü kullanmaktan kaçının.
Tütsü Sıkça Sorulan Sorular
%9 indirimle sin@rasta 100 Adet Tütsü, 1 Adet Tabut Tütsülük Ve 1 Adet Tütsü Kayığı 149 TL'ye, %9 indirimle Cınnamon&Tarçın Kokusu 120 Adet Çubuk Tütsü 1 Adet Kayık Tütsülük Hediye 109 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Genel kanının aksine kuru et, çiğ olarak satılmamaktadır, aksine tamamen pişirilmiştir ve yemeye hazırdır. Kuru füme et, daha çok atıştırmalık olarak tüketilse de farklı tariflerde de bir bileşen olarak kullanılabilir. %100 uzun raf ömrüne sahip olduğu için çok rahatlıkla taşınabilir ve gerektiğinde tüketilebilir.
Yağ oranı çok az olduğu için sağlıklı bir atıştırmalıktır. Bir nebze tuzlu olmasından dolayı yanında tuzlu gıdalar tüketmemeniz tavsiye edilir. İsterseniz hindi füme dilimlerin ısıtıp veya pişirip de tüketebilirsiniz.
Barbekü, kebap, mangal, şarküteri, domuz pastırması, füme jambon, katsuobushi, pastırma, füme ördek popüler füme et türleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri