nereden baksanız fabrikada üretilmiş sigara elde hazırlanmış sigaraya göre 4-5 kat daha zararlıdır. diğer bir konu tütünün yararlı alanlarda kullanılmasıdır.
Dünya Sağlık Örgütünün 2019 yılı Avrupa Tütün Kullanım Trendleri Raporuna göre; sigara kullanımı erken ölüm riskini artırmaktadır. Aynı raporda tütün kullanımı dünyadaki erken ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak bildirilmektedir ve tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 18 üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir.
Ekonomik sebeplere ek olarak, sarma tütün kullanımındaki artışa etki eden bazı yanlış inançlar da bulunmakta. Bunlardan biri, sarma tütünün paketli sigaraya göre daha az zararlı olduğuna dair yanlış inançtır. Her iki şekilde sigara kullanımı, insan sağlığı açısından oldukça zararlı.
Tütün dumanı kansere neden olan 70'ten fazla kimyasal içerir. Tütün ayrıca bağımlılık yapan psikoaktif bir madde olan nikotin içerir. Tütün içildiğinde nikotin fiziksel ve psikolojik bağımlılığa neden olur.
Elektronik sigaranın ardından piyasaya sürülen likit kartuşların bulunduğu ürünün, en az diğer tütün ürünleri kadar insan yaşamını tehlikeye soktuğunu belirten Prof. Dr. Nazmi Bilir, bu ürünlerle nikotin alımının elektronik sigaraya göre 2 kat daha hızlı olduğunu söyledi.
İlgili 18 soru bulundu
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Sigara içmek en başta akciğer kanserine sebep olarak diğer kanser türlerine de neden olur. Tütün dumanı 7.000'den fazla kimyasal içeren zehirli maddeler barındırdığından kanserin en önemli faktörüdür. Sigara aynı zamanda yemek borusu, ağız, serviks ve mesane kanserlerine de sebep olabilir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Olgunlaşmış tütün tohumlarında nikotin yoktur. Nikotin oranları tütünün organlarında farklı olduğu gibi alt ve üst yapraklarda ve hatta bir yaprağın değişik kısımlarında da, yani yaşlı dokularda çok, iç ve alt bölümlerde (daha genç dokulu olan kısımlarda) daha az nikotin vardır.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigara tüketimi tüm dünyada önlenebilir özellikte olan ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci nedenidir. Sigara dumanında 7000'den fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirli, 70'den fazlası ise doğrudan kanser yapıcı özelliktedir.
Puro, sigaradan çok daha zararlı bir tütün mamulüdür. Pasif içicilik yoluyla en çok çocuk ve bebeklere zarar vermektedir.
Nikotinia ailesi bitkilerinin yapraklarından elde edilir. Sigara şeklinde tüttürülerek veya ince kıyılmış tütünü emerek nikotin kullanılır. Normal bir sigara 20 mg. nikotin bulundurmasına karşın yanarak içildiğinden 1-1.5 mg nikotin alınır.
Bu nedenle zevkli ve hafif tütün içmek isteyenler tercihini hakiki Bitlis tütününden yana kullanıyorlar. Bitlis tütünü hiçbir şekilde tüketim sonrası üzerinizde koku bırakmıyor ve içen kişinin çevresinde bulunan kişileri de asla rahatsız etmiyor.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Kahvenin yanında içilen bir iki sigaradan pek bir şey olmaz diye düşünürler. Oysa ki gerçek çok farklıdır. Yıllardır hastalarıma günde bir tane içilen sigaranın da kalp krizi riski açısından en az 1 paket içilen sigara kadar tehlikeli olduğunu anlatırım.
Nikotin Oranı En Düşük 10 Sigara:
Parliament nikotin oranları - 0.1 mg. Kent White Süper Light nikotin oranları- 0.1 mg. Davidoff Black nikotin oranları- 0.1 mg.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Sigara içerken boğaz yanması ise genel olarak yüksek nikotin seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle öksürükle birlikte görülen boğaz yanması, sigara kullanan kişilerde az su tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Sevgili takipçilerim, sigara içmek ile tütün çiğnemek arasında hiçbir fark yoktur. Çünkü sigaradaki asıl bağımlılık yapan madde nikotindir. Nikotinin bizim vücudumuza bir şekilde girmesi. Bu duman yoluyla akciğerlerimiz vasıtasıyla ya da çiğneyerek ağız yoluyla kanımıza girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri