Satışların Yüzdesi Yaklaşımı Tutundurma bütçesini gelecekteki satışlara dayandırmak geçmişteki satışlara dayandırmaya göre daha gelişmiş bir yöntemdir. Bu yaklaşımda, gelecek yıla ilişkin tahmin edilen satışların belirli bir yüzdesi alınarak tutundurma bütçesi hesaplanır.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Tutundurma genellikle bir işletmenin dış çevresi ile olan iletişimini içerir, Tutundurma genellikle fiyata dayalı olmayan bir rekabet aracıdır, Tutundurma faaliyetleri sadece tüketicilere yönelik değil, toptancı ve perakendecilerden oluşan pazarlama kanal üyelerine de yöneliktir.
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Örneğin belli bir satış kotasına erişen bayilerin tutundurma amacı ile bedava tatile gönderilmesi, bu bayilerin söz konusu şirketin mal ve hizmetlerini tüketiciye itmesini yani satın almaya ikna edilmesi çabalarını ve satışları artıracaktır.
Tutundurma karmasını oluşturan araçları; reklam, doğrudan pazarlama, satış tutundurma, duyurum/halkla ilişkiler ve kişisel satış olarak sayabiliriz.
TUTUNDURMA, “bir işletmenin ürünlerinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici ya da pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik; bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir”.
(Promotion) Pazarlama kanalının üyelerine, potansiyel müşterilere ve tüketicilere yönelerek yürütülen reklâm, kişisel satış, satış özendirme faaliyeti, tanıtma, ilân, duyuru, tüketici ilişkileri ve halkla ilişkiler faaliyetleri tutundurma olarak adlandırılır.
Ürününün üretiminden başlayıp tüketiciye ulaşana kadar olan bütün aşamaların planlamasının yapıldığı bir süreçtir. Kısaca 4P olarak adlandırılan bu süreç ismini Product (ürün), Price (fiyat), Place (dağıtım), Promotion (tutundurma) kelimelerinden almıştır.
Satış tutundurmanın iletişim sağlama, teşvik etme ve davet etme şeklinde üç genel amacı bulunmaktadır. Satış tutundurmanın hedef grup açısından tüketicilere, aracı işletmelere ve satış gücüne yönelik özel amaçları bulunmaktadır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
İşletmenin ürettiği mal ve hizmetler hakkında tüketicilere bilgi verme, onları inandırma, belli bir davranışa yöneltme ve hatırlatma çabalarıdır.
Turizm işletmeleri tarafından yapılan tutundurma faaliyetleri arasında, reklam, kişisel satış, satış geliştirme araçları ve halkla ilişkiler faaliyetleri yer almaktadır.
•Satış tutundurmanın güçlü yönleri
Dağıtımı geliştirir ve teşvik eder. Satış noktalarında ürün ve markaya ek satış alanı kazandırır. Ürün ve markanın daha bulunur ve görünür olmasını sağlar.
Pazar; en geleneksel tanımıyla, alıcı (talep) ve satıcının (arz) buluştuğu ortamdır. Bu ortam, satıcının ürün ve/veya hizmetlerinin alıcıya ulaştırılma faaliyetlerinin tümünü kapsar. Bir ürün veya hizmetin tüketicisinin özelliklerine göre (yaş, cinsiyet, alım gücü, amaç v.b.) satıcının müşteri profili ortaya çıkar.
Üretilen her ürünün mutlaka satılacağı; yani “ne üretirsem onu satarım” düşüncesinin hâkim olduğu bu anlayışta işletmeler ağırlıklı olarak, birim başına düşük maliyetli, büyük ölçekli üretime önem vermektedir.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter. Bir ülkenin kendi sınırları içinde fa ali yet gösteren alış veriş merkezlerine iç pazar (İç ticaret) denir.
Online Tutundurma, internet kanalı aracılığıyla İşletme Web Sitesine trafik oluşturmaya ve etkileşim sağlamaya yönelik stratejilerden oluşur. Online Tutundurma Stratejileri Online Reklamlar, e-posta pazarlaması, ürün katalog bültenleri, arama motorlarının kullanımı gibi çeşitli online faaliyetlerden oluşur.
Doğrudan pazarlama, bir ürün, hizmet veya şirket hakkındaki bilgilerin doğrudan müşterilere iletilmesini gerektiren bir tanıtım türüdür. Tüm tanıtım bilgileri aracılar ve üçüncü şahıslar olmadan iletilir.
TİCARİ BANKALARDA TUTUNDURMA
Reklam banka hizmetleri konusunda olumlu imaj yaratmak, banka ve hizmetleri hakkında bilgi vermek, müşteri bağımlılığı sağlamak ve müşterilerin satın alma oranlarını ve sıklığını artırmak için kullanılan bir araçtır” (10).
PAZARLAMA, ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDA BİR KÖPRÜ GÖREVİ GÖRMEKTEDİR. İŞLETMENİN ÜRETTİĞİ MAL VE HİZMETLER, BU KÖPRÜDEN SAĞLIKLI, EKONOMİK VE ETKİN BİR BİÇİMDE VE ZAMANINDA GEÇMEDİKÇE TÜKETİCİLERİN ELİNE ULAŞAMAZ. TÜKETİCİLERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAN MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ İSE ANLAMSIZDIR.
Satış tutundurma etkinlikleri çok çeşitlidir ve yöneltildiği hedef kitlelere göre farklılık gös- terir. Üretici işletmeler aracılara yönelik olarak; satış noktası malzemeleri, hediyeler, yarış- malar, bayi toplantıları gibi etkinlikler gerçekleştirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri